Sök på innehåll hos Allt för föraldrar
herman
Skrivet av Annifey

Här kommer Herman!

Skrivet av Nasr
Ingredienser:
1 pkt jäst, 4 1/2 dl vetemjöl,1 msk socker, 1 msk salt, 7 1/2 dl ljummet vatten

Dag 5
2 1/2 dl vetemjöl, 2 1/2 dl mjölk, 1 1/4 dl socker
Dag 10 - dags att plocka fram ditt Herman-recept
Gör så här:
Börja med att blanda de första ingredienserna i en glas- eller rostfri skål. Täck med bakduk och låt stå i fyra dagar. Rör varje dag i smeten.
Dag 5 tillsätts mer mjöl, mjölk och socker enl ingredienserna ovan.
Täck nu Herman med plastfolie så skålen blir tät. Ställ in i kylen. Rör om varje dag i fem dagar.
Mata Herman på nytt enligt dag 5.
På tionde dagen är det så dags att baka. Och att dela Herman med andra . Dela i fyra, så får du lagom startsatser. Baka t ex genast med en del Herman, sätt en Herman-del på ny kur, alltså som vore det dag 5 på nytt, samt ge bort två delar till goda vänner.

*******************************
Herman-kaka

Ingredienser:
1 1/2 dl Herman-deg, 2 ägg, 1 1/2 dl socker, 3/4 dl olja, 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1/2 tsk kanel, 1 1/2 dl hackade nötter, 1 1/2 dl russin
75 g smält smör, 3/4 dl farinsocker, 1 msk kanel
Glasyr: 75 g smör, 1/2 dl mjölk, 1/2 dl farinsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Rör ägg och socker poröst. Tillsätt Herman och olja, rör om. Tillsätt slutligen vetemjöl, som blandats med bakpulver, kanel, hackade nötter och russin. Rör till en jämn smet.
3. Häll blandningen i en väl smord och bröad form.
4. Blanda smör, farinsocker och kanel. Häll över smeten och "hacka" ner med en gaffel så det blandas med övrig smet.
5. Grädda 45-55 minuter.
6. När kakan känns torr, tas den ur ugnen. Låt stå en kort stund innan den stjälps upp och får svalna på galler under formen.
7. Rör samman glasyren i en kastrull. Sjud två minuter. Häll över kakan som dekoration.
Svar på tråden: Här kommer Herman!
Inga svar finns