Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Gravat kött, recept önskas

Skrivet av Ingela L
Hej!

Jag såg en gång recept på gravat kött (älg tror jag). Tyvärr försvann receptet. Finns det någon som kan dela med sig av recept på gravat kött?

Mvh
/Ingela
Svar på tråden: Gravat kött, recept önskas

Gravad oxfilé!

Skrivet av  Ia med Lovisa 23/10
Det kanske kan vara nåt? Kopierar mitt gamla inlägg härifrån. :-)

Till sex personer:
½ kg oxfilé

Blanda detta och badda in hälften av blandningen på köttet:
1½ msk grovt salt (flingor går bra)
2 msk strösocker
1 tsk krossade pepparkorn (t ex vit- och svartpeppar)

Blanda sedan nedanstående och badda in det:
1 msk finklippt persilja
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad mejram
1 smulat lagerblad
2 ½ pressad vitlöksklyfta (fånig mängdangivelse, men så står det)

Badda till sist in resten av socker-saltblandningen och lägg köttbiten i en plastpåse i kylskåpet i två dygn. Vänd påsen då och då. Efter två dygn tas köttet ur påsen och läggs tillsammans med kryddor och spad i en lagom stor skål. Köttet skäres i lövtunna skivor när det ska serveras. (Ett tips är att lägga det i frysen lite innan så blir det lättare att skära snygga skivor!)

En god sås att ha till:
3 msk osötad senap
½ msk socker
½ tsk salt
Rörs ihop tills det slutar knastra.
1 äggula rörs då i.
1-1½ dl neutral olja tillsätts droppvis.
(Vill man ha såsen tunnare kan man spä med lite vatten och ev lite citron.)
Smaksätt såsen med
1-2 tsk riven pepparrot
finskuren gräslök eller mycket finskuren purjolök
finhackad persilja

Detta blir supersmaskigt!
 

Härligt!!

Skrivet av  Ingela L
Det låter kanongott!
Tackar!!

Mvh
/ingela