Sök på innehåll hos Allt för föraldrar
Många sidor är det... :)
Skrivet av Lena_O
*fniss*
Skrivet av Anna E, Viktor -01 och Emma -03
TIITA HIT, Fläder-kompisar!!!
Skrivet av Lena_O
Doftar underbart av fläder just nu...
Skrivet av Anna E, Viktor -01 och Emma -03

Flädervin å sånt

Skrivet av Anna E, Viktor -01 och Emma -03
Huset Bergstedts flädervin

Här kommer ett recept på flädervin. Första året som det gjordes i familjen Bergstedt, sommaren 1997, blev det fantastiskt gott. Smakade lite som ett Alsace. Andra år har det blivit lite sött och då passat mer som drink, typ Martini.

ca 150 blomklasar av väl utslagen fläder (blommar vanligen veckan efter midsommar)
5 kg strösocker
25 liter vatten
12 gr vinsyra
90 gr citronsyra
vinjäst
jäststopp

Skölj blommorna och klipp bort så mycket av det gröna som går. Lägg blommorna i en stor kastrull eller bunke (inte av plast). Häll på citronsyran och blanda runt. (Citronsyran hindrar blommorna från att bli bruna.) Bruna blommor = hövin.) Koka upp 6 liter vatten och slå över blommorna.

Låt det stå och dra i ca ett dygn. Sila sedan ifrån blommorna och låt det stå ytterligare ett dygn, så att ev. frömjöl sjunker till botten. Häll sedan saften, utan bottensats, i en damejeanne eller en jäshink. Fyll på med ytterligare 14 liter (behöver inte kokas). Koka en sockerlag av 3 liter vatten och 3 kg socker och låt det svalna till rumstemperatur. Rör ut jästen i lite vatten och häll den tillsammans med sockerlagen och vinsyran i damejeannen och skaka försiktigt. Jäsningen bör komma igång inom ett dygn. Koka på tredje dagen en ny sockerlag av 2 liter vatten och 2 kg socker, låt den svalna och häll i den.

Låt vinet stå och jäsa orört i 2-3 veckor. När det är mer än en minut mellan bubblorna, och det inte smakar sött, är det färdigjäst. Tappa då om vinet och tillsätt jäststoppet. Efter ett dygn är det dags att skaka ut kolsyran. Detta är jobbigt men görviktigt. Vinet klarnar inte annars och får dessutom en bismak av jäst.

Låt vinet stå och klarna i en vecka, tappa om det och låt det stå 2 veckor innan det tappas på flaskor. Smaka innan och tillsätt ev. sockerlag, men försiktigt, det är lätt att söta för mycket!


-----------

Fläderchampagne

2 mycket stora fullt utslagna fläderblomsklasar
1 citron
2 msk äppelcidervinäger
4,5 liter vatten
8 dl strösocker

Pressa citronen, skär skalet i fyra bitar, lägg i en kruka. Sätt till alla övriga ingredienser, observera att blommorna inte skall sköljas. Rör om då och då och låt det hela stå med en handduk över i ca 1 dygn. Sila och häll upp på rena flaskor, fyll inte ända upp, trycket blir stort efter några dagar. Skruva åt korkarna ordentligt. Ställ på sval plats, gärna i en tät låda och med handduk över, om någon flaska skulle explodera.
Låt stå minst 3 veckor.
Servera champagnen väl avkyld. Lägg gärna en jordgubbe eller några hallon i glaset innan serveringen, är gott och ser vackert ut.


"Fläderblomschampagne"

12 fläderblomsklasar
7 hg socker
1 citron
2 msk vitvinsvinäger
4½ l vatten

Tvätta citronen väl. Strimla citronskalet och pressa ur saften, lägg blomklasarna i en stor bunke tillsammans med citronskal och saft. Tillsätt socker, vinäger och vatten. Rör om tills sockret smält. Låt stå ett dygn. Sila vätskan och fyll upp på flaskor med SKRUVKORK. Tillslut dem väl och låt stå i 14 dagar.
Sparas max 3 veckor.


Fläderdrink

Blanda en del Vodka med en del koncentrerad flädersaft. Lägg i en citronskiva som pynt. Om man vill vara extra fiffig kan man ju också frysa in isbitar med små fläderblommor i, och sedan ha isbitarna i drinken. Tjusigt värre!


Flädersnaps

Ingredienser:
Ca 0.5 liter fläderblommor, enbart blomman utan gröna delar.
1 flaska okryddad sprit (gärna Brännvin special).
Lägg fläderblommorna i en burk (gärna en som går att stänga med lock). Slå över sprit så att blommorna täcks. Låt stå ca 2 v. Sila bort blommorna. Först genom vanligt durkslag, sedan genom melittafilter. Låt gärna stå ett par månader. Späd med mer okryddad sprit innan servering (ca 2 del flädersprit, 1 del ren sprit) då smaken annars kan vara något koncentrerad. Smaka av.
Servera kyld.......SKÅL!



Svar på tråden: Flädervin å sånt
Inga svar finns

Artiklar från Familjeliv