Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fakta om barnvårdsprodukter

Skrivet av Nilla -P:s puma
Fakta om barnvårdsprodukter
Kemikalier finns överallt i vår omgivning och i många av de produkter som vi använder varje dag. Huden är vårt skydd mot ämnen som kroppen utsätts för. Barns hud är tunnare än vuxnas. Försvaret mot kemikalier är inte färdigutvecklat i barnets hud och det gör barnet extra känsligt för kemikalier. Hälsoriskerna ökar ju oftare barnet utsätts för olika ämnen.

En del produkter, som tvål och schampo, sköljs bort efter användning och har därför ingen långvarig kontakt med huden. Salvor och krämer sitter däremot kvar under lång tid. Var noga när du väljer sådana produkter till ditt barn.
Många människor är överkänsliga mot parfym och det är onödigt att utsätta små barn för parfymerade produkter, särskilt sådana som sitter kvar på huden.

Visste du att?

Kemikalier kan skada hälsan
En vanlig hudkräm kan innehålla 15–25 olika ämnen. Vissa misstänks framkalla allergi, andra kan rubba den naturliga hormonbalansen i kroppen eller bidra till att man får svårare att få barn. Många ämnen har egenskaper som vi ännu inte känner till.

Kemikalier förstör miljön
När du duschar spolas schampo och tvål ut i avloppet. Många kemikalier passerar reningsverken och släpps ut i havet. En del är giftiga för växter och djur. Vissa är svåra att bryta ner och blir kvar länge i naturen. Ämnena kan också lagras i växter, djur och människor.

Finns det ingen kontroll?
Tillverkare och importörer är skyldiga att se till att produkterna är ofarliga genom att göra säkerhetsbedömningar. Läkemedelsverket, som är ansvarig myndighet, behöver varken granska eller godkänna produkterna innan de säljs.

Kräv bättre produkter! Påverka producenterna!
Företagen är angelägna om att du köper deras varor. Påverka dem genom att kräva bättre produkter. Välj miljömärkta alternativ när det finns. Då kan du vara säker på att få det bästa ur miljö- och hälsosynpunkt.

Påverka producenterna av babyprodukter
Välj Bra Miljöval-märkta produkter



Naturämnen
Kamomill, tea tree oil, lavendelolja, lanolin och ringblomsextrakt är exempel på några vanliga naturämnen. Informationen om naturämnens egenskaper är ofta otillräcklig, men vissa kan orsaka irritation och allergi. Naturämnen har bedömts på samma sätt som andra ämnen i undersökningen.

Badprodukter
Tvål, schampo och balsam kan innehålla ämnen som är skadliga för miljö och hälsa. Undvik skumbad, de innehåller oftast skadliga kemikalier. Olja kan användas istället för tvål och för att skydda barnets hud från uttorkning. Oljor brukar innehålla färre kemikalier än hudkrämer.

Rent vatten och tvättlapp är oftast tillräckligt när man tvättar barnet.
Häll några droppar olja i badvattnet om barnets hud känns torr.
Använd så lite tvål, schampo och balsam som möjligt. Skölj noga med rent vatten efteråt.
Välj fast tvål framför flytande, den fasta brukar innehålla färre kemikalier. Se till att tvålen torkar efteråt, så undviker du att bakterier frodas.
Om barnet någon gång badar skumbad, duscha alltid noga efteråt.

Hudkrämer och salvor
Många små barn har ganska fet hud som inte behöver smörjas så mycket. Om barnets hud är torr kan man använda en hudkräm som är tänkt att strykas ut över hela kroppen. Är barnets hud röd eller har torra fläckar kan man smörja med en salva. Undvik krämer och salvor som innehåller parfym eftersom de sitter kvar på barnets hud. Parfym kan orsaka irritation och allergi.

Låt barnet vara utan blöja en stund varje dag så att stjärten luftas. Det är särskilt viktigt när stjärten är röd. Du kan också stryka på ett tunt lager zinksalva eller kalkpasta, men det behövs inte varje gång du byter blöja på barnet.
Använd inte barnpuder, det kan irritera barnets luftvägar.

Tandkrämer
När barnet fått sin första tand ska man börja borsta tänderna. Fluortandkräm rekommenderas av de flesta tandläkare men ska användas i små mängder.

Ta en liten klick tandkräm när du borstar tänderna på ditt barn, mindre än en ärta räcker.
Försök att undvika att barnet sväljer tandkräm med fluor eftersom fluor i koncentrerad form är giftigt att äta. De koncentrationer som finns i tand-kräm är mycket små, och ofarliga för barnet vid normal användning.

Solskyddsmedel
Bästa solskyddet för barn är kläder. Många solskydds-medel innehåller kemikalier som tränger in i huden. Ju högre solskyddsfaktor, desto starkare koncentration. Krämer med så kallat fysikaliskt solskyddsfilter lägger sig ovanpå huden som en reflekterande hinna och är därför bättre ur hälsosynpunkt.

Håll små barn i skuggan. Skydda huden med kläder och solhatt. Var gärna inomhus mitt på dagen när solljuset är som starkast.
Välj en fysikalisk solskyddskräm om barnet måste smörjas.

Tvättservetter
Många använder tvättservetter eftersom de är praktiska vid blöjbyte. Men tvättservetterna innehåller oftast många kemikalier. Dessutom är de engångsprodukter som belastar miljön. Istället kan du använda tvättlappar i bomull eller frotté, gärna ekologiska. Det finns även miljömärkta engångstvättlappar av papper.

Använd tvättlapp, vatten och eventuellt lite tvål istället för tvättservett när du byter på barnet. När det inte är tillräckligt kan du göra rent med olja som inte torkar ut huden.
Om du har använt tvättservett, skölj av med vatten.
Tvätta aldrig barnets ansikte eller händer med tvättservett. Barnet kan få i sig kemikalier.
När du ska ut och resa kan du blöta några tvättlappar och ta med i en plastpåse.

Blöjor
Valet av blöja är viktigt för barnets välbefinnande, eko-nomin och miljön. Under blöjperioden använder barnet 4 000–5 000 blöjor. Tygblöjor är billigast och det bästa alternativet för miljön.

Tygblöjor
Välj en tygblöja som är Bra Miljöval-märkt. Med rispappersinlägg kan du lätt lyfta bort bajs från tygblöjan. Om du inte har använt rispapper kan du duscha av blöjan innan du tvättar den.
Välj en blöjbyxa som inte innehåller PVC.
Fyll tvättmaskinen när du tvättar, annars försvinner miljönyttan med tygblöjor. Välj miljömärkt tvättmedel och lufttorka om du kan.
För kissblöjor räcker oftast tvättmaskinens skölj-program med lite ättika istället för tvättmedel.

Tygblöjor märkta med Bra Miljöval:
Imseblöjan (www.imsevimse.se)
Ullrike vikblöja (www.ullrike.com)
Vikblöja i flanell (www.imsevimse.se)

Engångsblöjor
Välj en miljömärkt engångsblöja. Miljömärkta en-gångsblöjor innehåller mindre plast och superabsor-benter, små plastkorn som suger upp vätska, än andra blöjor. Plasten bryts inte ned i naturen och ska därför inte spridas.

Barnkläder
Att återanvända kläder från syskon och bekantas barn eller köpa begagnat är det bästa för miljön. Nya barnkläder som är tillverkade av ekologiskt material finns också att köpa.

http://www.snf.se/verksamhet/konsument/barnvard-fakta.htm

Skadligt för miljön = skadligt för barn, och vuxna...
?
Svar på tråden: Fakta om barnvårdsprodukter
Inga svar finns

Artiklar från Familjeliv