Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Här kommer mitt förlossningsbrev ;)

Skrivet av Mamma_F
Tycker att brevet är kanonbra.

Hejsan!

Heidi och Niklas heter vi, och vi ska föda vårat barn här tillsammans med er.

Här kommer lite punkter om förlossningen och funderingar därikring som jag har kommit på att skriva ner.
I skrivande stund är jag i vecka 29 och det kan ju hända sig så att saker och ting ändras under resans gång, med vad man vill och inte vill menar jag.

Tack på förhand!

Vi väntar vårat andra barn, om det är en tjej eller kille vet vi inte.
Ser med spänning fram emot att se vem det är som har sparkat mig så och levt rövare i min mage under dessa månader.

Vi har Daniel sedan tidigare som är född hos er i oktober-04, jag va så inne på att få föda vaginalt det va det jag allra helst ville, vill känna hur det är att föda naturligt, men tyvärr så blev det inte så förra gången.
Det blev ett akutsnitt pga av barnet hade vänt sig, ifall det blir så igen så ska ni vända på bebisen om det går.
Men allting gick bara bra och det är jag så glad över, vaginalt önskar jag nu ser framemot det och mycket bättre än kejsarsnitt kanske, fast jag inte har fött vaginalt än och inte är erfaren.

Vill kunna ta hand om mitt barn direkt efter en förlossning och må bara bra på en gång =).
Jag känner bara så positivt nu inför förlossningen för att jag ska klara av det hela så måste man vara stark =).

Denna förlossning:

Hoppas också att Niklas ska hjälpa mig att andas en bit, men han kan behöva visst stöd med att hjälpa till med det hela även om det skulle bli vaginalt som vi hoppas att det blir.
Vill ha en lugn miljö omkring oss och att inga andra än Niklas, barnmorska och undersköterska närvarar om det inte är nödvändigt samt bara kvinnor får närvara, vill lyssna på avslappningsmusik.

Bli tillfrågade innan undersökningar/behandlingar utförs samt varför de görs, hur de görs och hur de kommer upplevas, smärtsam/obehagliga m.m.
Vill också undvika att SPRICKA. Är rädd att bli NEDSÖVD samt OPERERAD om det blir komplikationer, men hoppas inte det.
Samt undvika bristningar och klipp om det går, det här vet jag ju inte alltid är möjligt, men om det går så är jag tacksam.
Blir jag sydd vill jag vara BRA BEDÖVAD.

Önskemål om barnmorskans roll:

Att du ska vara trevlig och snäll och stötta mig extra, ha tålamod med mig kan få lite panik med smärtan, men ska försöka att andas ordentligt och tänka på annat och lyssna på dig, samt att du ska kunna lyssna på mig med, ex om jag ber om att få en smärtlindring så fort som möjligt, men är medveten om att vissa smärtlindringar kan man inte ge för tidigt som eda, men annat kan behövas just då.

Vill bara att denna förlossning ska gå så bra som möjligt.
Ta väl hand om Niklas som självklart inte tycker om att se mig plågas.
Peppa gärna Niklas till vad han kan göra för mig just då och där.
Niklas vill gärna klippa navelsträngen, det gjorde han på våran lilla Daniel.

LISTA PÅ FÖRLOSSNINGSSTÄLLNINGAR:

Halvsitta i sängen - JA Ligga på sidan - JA Övriga - VET EJ

Rörlig, Gåstol, Saccosäck, Förlossningspall, Upprätt
Men om det inte skulle gå bra eller funka med dom här ställningarna som jag helst vill, så kan jag pröva annat också, vet ej hur alla ställningarna går till, så ni får visa mig hur man ska vara.

OM NARKOSLÄKAREN VIKTIGT:

Sist va jag väldigt missnöjd med narkosläkaren som hade utländsk påbrå, han ställde frågor som jag knappt hörde vad han sa och inte min man heller.
Han slumrade och pratade så fort och om jag nu skulle få epiduralbedövning den här gången, om det är möjligt så önskar jag hellre att en svensk eller en som har utländsk påbrå kan prata tydligt svenska och sakta så man hör vad narkosläkaren ställer för viktiga frågor.

SMÄRTLINDRING/BEHANDLING/ÖVRIGT:

Dusch - JA Bad - JA Lustgas - JA Tens - JA Bedövningspray - JA Olja/glidmedel - JA Lavemang - JA Värkstimulerande medel - JA
Värme - JA Massage - JA Eda - JA Lugnande medel - JA Kvaddlar - NEJ Läkarkanditater/praktikanter - NEJ Akupunktur - VET EJ

Epiduralbedövning vill jag ha om det behövs just då, om jag skulle ha jättevärkar, men har läst att den kan försämra krystreflexerna och det vill jag helst undvika.
Vill kunna krysta ordentligt och allt vad jag har, och bara få ut den lilla bebisen som har legat i min mage i nio månader =).

Hoppas att ni har orkat läsa mitt brev, och hoppas att ni tyckte om den.

Kram Heidi

Svar på tråden: Här kommer mitt förlossningsbrev ;)

Ett bra brev

Ger en ganska bra bild om vilka ni är. Vore bra om du skrev att du inte vill ha \"barnmorskestudenter\" om det är det du menar med praktikanter. Annars kan jag rekommendera att ha bm-stud med för då får man mer uppmärksamhet och en aktivare bm.
Skrivet av    A

Oj!

Det var lååångt. Jag tycker det är väldigt mycket där som du kan korta ner och en hel del som du kan ta bort. Försök att skriva i punktform i stället för långa berättande meningar, det är betydligt mer lättläst. Synd att man inte kan använda rödpenna här för då skulle jag kommentera allt du skriver och komma med förslag på ändringar.
Skrivet av    Bm

Inget illa menat...

men det är jag som ska föda och det är min förlossning så som jag vill ha det, och vill ha mitt brev såhär, förut va det 4 sidor som jag tyckte blev för mycket, och kortade det, och nu är det bara 2 sidor som man läser på några sekunder bara. Bm som kommer att läsa mitt brev där på plats kommer nog inte säga att oj vad långt du skrev att det skulle räckt med ännu kortare. Skriv ett förlossningsbrev i punktform, vill se hur ett sådant brev ser ut tack. Sen måste du ju veta att alla skriver på olika sätt ett brev. Vissa skriver en halv sida vissa en hel. Vem tycker att mitt brev är för långt?? Inte jag är nöjd med det nu.
Skrivet av    Mamma_F

Självklart

är det så att det är din förlossning och vill du ha brevet så så ska du ha det så! _men_ du ställde frågan \"Vem tycker att mitt brev är för långt??\" och jag tycker det... Det tog inte några sekunder att läsa igen detta brev (Intressant och informativt brev dock!!) och skulle kunna göras kortare...betydligt kortare..! Precis som Bm skriver så tror jag mer på ett kort informativt brev i punktform om förlossningen och vad man tror man vill ha/inte vill ha... Men så klart gör du precis som du vill...
Skrivet av    Emmm

Jag vet inte hur jag ska skriva annars för då....

känner jag bara att ingen ide att skriva något alls, allt detta måste vara med som jag har skrivit ner. Ett roligt och bra brev vill väl många bm läsa, hoppas att min bm blir glad över brevet och inte missnöjd, men det skulle jag inte kunna tänka mig heller =) Finns det någon som har skrivit lite längre brev? Såhär ser ett tråkigt brev ut enligt mig, det är vad jag tycker bara ett ex. Man måste ju presentera sig också. Eda. vill ej spricka. vill ligga på sidan. Det här är ju inget personligtbrev, om det ser ut såhär. Ett personligtbrev, det är just det vad jag har skrivit om och säkert många som gjort det, viktigt inför förlossningen. Såhär brukar en matlista se ut :)
Skrivet av    Mamma_F

Mamma_F

En bra \"mall\" på förlossnignsbrev hittar du på http://www.bbstockholm.nu/docs/Fodelseplan.pdf Det är en mall gjord av barnmorskor med frågor som de vill och behöver ha svar på.
Skrivet av    Sterna m -02 o Rebecca 050405

Min man säger att du är...

väldigt oseriös bm om du nu är en bm vet jag inte riktigt om jag ska kunna tro på. Tycker detsamma, det är väl inte bm som ska säga vad mamman ska skriva ner heller och det är inte bm som ska föda barn heller. Om man måste skriva ett sådant brev så kortfattat som möjligt enligt dig, då är det nog bättre att säga det muntligt på förlossningen det är vad jag tycker. Du borde veta hur ett personligtbrev ser ut. Du behöver inte bli orolig, för det är inte just dig som jag får som bm sen tack och lov, punkt slut.
Skrivet av    Mamma_F

Tack för tipset...

=)
Skrivet av    Mamma_F

Det är inte i sthlm jag ska föda barn...

utan i en mindre stad, där bm hinner läsa allas personligabrev och det va min bm som tipsade mig om att jag kan skriva ett brev om jag vill. Vi bor inte i sthlm heller, där är det väl en sån kris ändå att bm inte hinner läsa brev, utan bara kortfattade meningar eller inget alls.
Skrivet av    Mamma_F

Men varför

tar du så illa upp och blir otrevlig på en gång? Jag skrev inget elakt till dig utan föreslog bara att du skulle försöka korta ner det lite till. Men man är tydligen ingen seriös barnmorska om man har åsikter om hur man kan skriva på bästa sätt för att det ska bli lättläst och önskningarna uppfyllda?!?! (Hur seriöst är det att attackera så som du gör nu då?) Om du inte ville ha några synpunkter på ditt brev så förstår jag inte varför du skrev ut det här. Visst skriver alla som de vill men varför inte lyssna på råd från oss som ska ta emot dessa brev och som läser åtskilliga såna här brev varje år. Man kan vara personlig utan att för den skull skriva en hel uppsats. Jag tycker det bästa är om man skriver kortfattat och sen kompletterar det med muntlig information. Att prata är ett bra sätt att skapa kontakt och få en relation mellan bm och de blivande föräldrarna. När man pratar så får man ju också ett \"kvitto\" på att man är överens om vad som gäller, att man förstått saker och ting rätt. Jag ser samtalet som en mycket viktig bit för att skapa kontakt och förtroende och brevet som ett komplement för de extra viktiga sakerna som man inte vill ska komma bort eller missas.
Skrivet av    Bm

Snacka om vem det är som är otrevlig och...

väldigt oseriös här. Om jag va en barnmorska skulle jag inte säga hur en mamma måste skriva sitt personligabrev, det är hennes förlossning och det är hon som ska föda barn. Jag ville bara visa och ge tips ex hur andra kan skriva eller är det förbjudet eller? Sen dyker du upp här som gubben i lådan och ska/vill ändra andras brev som jag har skrivit kanonbra tycker jag, när du sa att du vill ha en röd penna att kunna stryka över sådant som är så önödigt det jag skrev om, varför inte bara istället gilla brevet, men hoppas att du får undvika såna personer som har långa brev eller inga alls. Jag attackerar dig inte alls blir bara så ledsen och arg som att man gör allting fel. Då undrar jag hur du orkar att läsa en hel bok. Du bor väl i sthlm eller? Där kanske inte dom flesta bryr sig om patienterna på vad dom vill. Självklart ska jag prata med min bm också och vi går igenom det mesta där på platsen sen. Kanske ska ta upp och säga till min bm att det va en bm som tyckte att denna förlossningbrevet är för långt, undra vad hon skulle säga då. Vad bra ska nog ta upp detta.
Skrivet av    Mamma_F

JAG

Jag tycker det är för långt! Meningen med förlossningsbrev är ju att man som bm verkligen ska hinna läsa igenom och helst memorera det mesta också för att allt ska bli så bra som möjligt för samtliga inblandade. Håller med B, att punktform är att föredra. Sen undrar jag vad du har emot \"praktikanter\"? Är det barnmorskeelever du menar förutom läkarkandisar? Jag som student brukar vara väldigt snäll och verkligen ta hand om/ägna mkt tid åt mamman.
Skrivet av    En bm-stud.

Hej

Presentera dig kan du ju göra litegrann vid första mötet med bm, dvs berätta lite om dig själv osv. Sen står det ju en hel del om dig i MVC-journalen också.
Skrivet av    Britt

NEEEEEEEEJ !!!!!!!!!

Nu måste jag protestera! Vad menar du med att klanka ner på oss i stockholm? Vi hinner minsann både läsa era brev, ta hand om er före/under/efter förlossningen OCH ge postpartum-samtal! Om du med kris menar överbeläggningar så kanske vi har det då och då, men vi är ändå till 100% inriktade på att allt ska bli på det allra bästa sättet för våra patienter!!!
Skrivet av    Stoooort sjukhus

Stockholm

Akta er för att föda i stockholm! Vi använder förlossningsbreven som dasspapper åt mammorna för att spara pengar åt vårt landsting. Vi tejpar igen käften på mammorna så vi slipper höra deras önskemål! Vi ger gärna lavemang mot mammas vilja. Papporna brukar vi sätta att hämta pizza åt oss som vi sen äter i personalrummet där vi har en tvmonitor att kolla ctg på. Så vi behöver inte vara i förlossningsrummet alls. När det är dags att krysta går vi in och förlöser och sen kommer det skojigaste av allt - att sy utan bedövning!!! Jippiii! Ingen av oss barnmorskor på jobbet har nånsin läst en bok.
Skrivet av    Stoooort sjukhus

Men du, Mamma_F

varför bli så upprörd? Bm var inte kritisk till ditt brev, hon ville ge dig tips för att göra det mer lättläst. Om jag som bm får in en mamma med kraftiga värkar OCH ett fyra sidor långt brev, så väljer jag mamman före brevet. Därför är det bra om förlossningsbrevet är kortfattat och lättläst. Det är ju inte någon kritik mot dig som person, hon försöker inte styra dig heller. Försök att inte läsa inlägget från Bm med taggarna utåt. Kanske har det hänt andra saker runt i kring dig som gör att du reagerade så här?
Skrivet av    Christine-gift med indian

Jag

Jag skriver under på varje ord. Och du har INTE varit otrevlig/kritisk/oseriös.
Skrivet av    En bm-stud.

Mamma F

Hur var din första förlossning? Var det ngt du förutom den mumlande narkosdoktorn som du inte tyckte var så bra?
Skrivet av    En bm-stud.

DETTA ÄR TILL MAMMA F

;ina inlägg hamnar tydligen här och var i snacket och inte där de ska! Men jag vill bara säja att jag tycker det är rart av dig att tänka på att brevet ska vara trevligt och göra bm glad - det värmer! Sen tyckte jag det var för långt, men det är som du säger. Alla skriver vi olika. Betr,punktform så är det lättare att läsa när man vill läsa snabbt därav rekommendationen.
Skrivet av    En bm-stud

Ha, ha!!

Det känns skönt att få föda på (stora) Karolinska sjukhuset om någon dag eller så, efter att ha läst denna underbara sammanfattning!!! Skönt att få veta hur det kommer att gå till ;-)))
Skrivet av    Sonja 2 dar kvar

Mamma_F

Nej jag bor inte i Stockholm utan jobbar på ett mindre sjukhus så nog orkar jag läsa böcker! Det tror jag nog de i Stockholm också gör. När jag skrev det där om rödpennan så menade jag att jag då kunde skriva kommentarer och förslag i anslutning till det du skrivit för att du på ett lätt sätt skulle se hur jag menade. Sen vad du väljer att ändra i det är ju helt upp till dig. Det är ju din förlossning som du säger. Nu tycker jag den här diskussionen spårat ur från din sida så jag lägger ner det hela. Du verkar inte alls intresserad av att höra åsikter om brevet och tips på förbättringar så varför ska jag då fortsätta? Dessutom så verkar det ju vara fler än jag som tycker det var för långt av de andra inläggen att döma. Lycka till med både brevet och förlossningen så småningom.
Skrivet av    Bm

Fniss

Ja, fyyy så hemskt att föda i Stockholm! Alla är sååå elaka här. /Anna (som fött på SÖS och tyckte personalen var helt fantastiskt!!)
Skrivet av    Anna bf 15/10

Det är min förlossning...

*imt*
Skrivet av    Mamma_F

Nej inga andra saker har hänt mig...

jag vill ha det såhär, såklart jag vet att allting kanske inte går att undvika vi säger ex att man spricker om man spricker så spricker man inte så mycket och göra åt saken. Samt andra saker också.
Skrivet av    Mamma_F

Bra att ni är förberedda, he-he

Skämt åsido, lycka till med ert födande! Kanske vi syns?
Skrivet av    Stooort sjukhus

Tackar...

*imt*
Skrivet av    Mamma_F

Det blev akutsnitt...

första gången och då hinner man inte tänka på så mycket vem det va på plats då, för då va det manliga+kvinnliga där. Allt gick bara bra inget mer med det. Skrev aldrig ett personligtbrev då, men tror inte dom hade kunnat att läsa sånt pga akutsnitt, jag hade så mycket mycket värkar, och därför valde jag akutsnitt och tror att det hade blivit så ändå, när barnet ligger på tvären. Men om det blir vaginalt då tyckerjag att man får säga hur man vill ha det då, för då är det inget akutsnitt man gör och inte heller omedelbarasnitt m.m.
Skrivet av    Mamma_F

Jag tror inte det är jag som är ända...

i världen som inte vill ha elever/läkarkanditater på plats, finns många som jag. För det ni skriver så låter det som att det är bara jag i detta värld som vill på ett visst sätt, men nej det är inte bara jag, finns många där ute som vill ha det som jag och har sina önskningar m.m. Om man är missnöjd med något då är det viktigt att skriva ner det eller att man säger där på platsen sen. Men visst kan det vara omöjligt att jag nu skulle få en narkosläkare igen som pratar otydligt och fort, men han var väldigt snäll sist inget mer med det. Tänk på detta innan ni hoppar på mig sådär!
Skrivet av    Mamma_F

ooooops...

*mt*
Skrivet av    Mamma_F

Hejja! Födde på SÖS 99 & DS 05

TACK alla kandidater, bm, läkare, narkosläkare, ssk & alla andra...hade som mest 6 personer i rummet (ej räknat mor/far/barn) tack vare dessa personer gick förlossningen 1 kanonbra till slut och förlossning 2 var ett PARTY! :=)
Skrivet av    Annette

Inte säkert

Det kan likväl hända på ett mindre sjukhus att 3 blivande mammor kommer in med 10 minuters mellanrum som på ett stor. Skilnaden är att på ett större sjukhus kan man snabbare ringa in ersättare än på mindre.
Skrivet av    Sterna m -02 o Rebecca 050405

hihi

hoppas de inte händer i göteborg eller mölndal då bara=) hihihi hihihi tokigt
Skrivet av    sofia bf1/9 bf idag

Värmer i hjärtat

Roligt att höra att ni vart nöjda med oss! Har jobbat på det ena och jobbar f.n på det andra.
Skrivet av    Stoooort sjukhus

Också supernöjd

med DS! Födde barn där -02 och bättre personal kunde jag inte ha fått! Engagerad, vänlig, lyssnade på mig men var ändå rak, ärlig och daltade inte. Helt enkelt super!
Skrivet av    Annjo

Artiklar från Familjeliv