Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Förslaget från de fyras gäng

Skrivet av Lynxan
Har nån reflekterat över hur det slår mot medelålders och äldre kvinnor?

Om sjukpenningen ska grundas på historik så kommer denna grupp av kvinnor drabbas hårdare än män, då det är de som varit hemma mest med barn.

Och när det gäller A-kasse ersättningen. De som har absolut svårast att få ett nytt arbete vid arbetslöshet är kvinnor 55+.

Ni får gärna förklara för mig vad som är så fiffigt med deras förslag.
Svar på tråden: Förslaget från de fyras gäng

Var kan man läsa om förslaget

Det enda jag har sett på tidningarnas webbupplagor har varit att man skulle spara pengar på att ändra beräkningsmetoden, men inte något om HUR detta skulle ske.
Skrivet av    Christopher

Jag läste det

i City och Expressen och Aftonbladet.
Skrivet av    Lynxan

OK, hittar inget

I och för sig tvivlar jag på att City skulle ge en så detaljerad presentation av förslaget som jag är ute efter men de andra borde ju ha kunna tgöra det men jag hittar inget just nu på nätet hos dem
Skrivet av    Christopher

Det fiffiga är att det uppmuntrar till arbete

Jag hittade pressmeddelandet på http://www.maktskifte06.se/pdf/Prm_Bankeryd.pdf Där står ju inget om hur detta historiska genomsnitt skall beräknas, så jag ser inte att man kan dra de slutsatser du har gjort. Jag antar att den stora besparingen skall komma av att lägga över sjukskrivningar pga trafik på trafikförsäkringen.
Skrivet av    Christopher

Hittade tidningen..

Så här stod det i City Torsdag 1/9: Finansiering: Besparingar i sjukförsäkringen på 15 milijarder kronor. Inget höjt tak i sjukförsäkringen. Striktare granskning av sjukskrivna. Trafikskador belastar trafikförsäkringen. Sjukpenningen räknas ut på historisk inkomst. A-kassenivån sänks från dagens konstanta 80% till 770% efter 200 dagar. Efter 300 dagar sänks den ytterligare, till ett konstant grundbelopp på 320 kronor per dag. A-kasseavgiften höjs. A-kassan blir obligatorisk. Lägre ålderspension för förtidspensionerade. Friåret avskaffas. Minskade arbetsmarknadsåtgärder. Skatteförmåner för hemdatorer slopas. Räntebidrag reduceras. Inversteringsbidrag till bostäder avecklas. Höjd skatt på rulltobak och lågpriscigaretter. Minskad statlig byråkrati.
Skrivet av    Lynxan

Uppmuntrar till arbete?

Om det inte finns arbete då? Om jag är 55+ och har varit långtidssjuk så hjälper det ju inte hur j*a uppmuntrad till arbete jag än blir av 5000 kr i nettoinkomst - jag får kanske inget ändå! Och får jag något så blir det kanske ett riktigt lågavlönat råslitarbete som jag inte orkar med pga mina permanenta stresskador (bl.a. konstant muskelspänning i armar med kronisk inflammation av senfästena) och inte kan behålla hus och hem ändå med. Det fiffiga är att arbetsgivare kan anställa folk till vilka farliga skitjobb som helst och till vilken lön som helst bara den överstiger netto 5000! PENGAR att tjäna för de som redan har mer än de behöver... Det ofiffiga är att vi kommer att få samma omänskliga trailerstäder (husvagnsstäder) som i USA och ett trash-proletariat som vi inte skådat på 100 år i Sverige. Vi kommer att få ett sjukare folk som inte kan sjukskriva sig eller sjukskriva sig i tid (sjuknärvaro som sliter ut människor), vi kanske får se samma fall av \"plötslig vuxendöd\" som finns bland Japaner som arbetar sig till döds (där man inte sjukskriver sig för utbrändhet t.ex.), och vi får se ett ökat antal självmord av människor som befinner sig i omöjliga situationer som tappat hoppet och livsgnistan. Själv fasar jag eftersom jag är 45+, är långtidssjuk pga stresskador och är mycket, mycket löst anställd. Jag orkar inte leva upp till de Moderata människoidealen och det trots att jag har alla förutsättningar i övrigt och är av det överambitiösa slaget. Jag är inte STARK och FRISK nog helt enkelt.
Skrivet av    Stressjuk Kristina den Nya

Ja, det är det som är poängen

Lynxan frågade vad som är så fiffigt och jag svarade på det: Det uppmuntrar till arbete. Med ca 20% av arbetskraften försörjd på annat sätt än genom arbete måste något göras och att uppmuntra dem som arbetar är en positiv aspekt. Att låta utvecklingen fortsätta vore att låta systemen braka samman fullkomligt och det har de sjuka definitivt inte råd med. Har du några egna, bättre, recept på hur man uppmuntrar dem som plikttroget går till jobbet varje dag?
Skrivet av    Christopher

Aha!!

Så det är DÄRFÖR alla hundratusentals arbetslösa inte jobbar... de känner sig helt enkelt inte uppmuntrade tillräcklig utan ligger hellre och lever lyxliv på soffan. Det gör inget att de nätt och jämt klarar sig på A-kassan (med dagens nivåer!), känner sig utstötta och icke delaktiga i samhället och dagligen får kommentarer från empatiska personer av typen \"vill man jobba så får man jobb\". GRATTIS till det perfekta livet!! Kan tala om för dig att förmodligen MAJORITETEN av alla arbetslösa skulle göra i stort sett vad som helst för att få ett jobb, vilket jobb som helst. Jag har en nyhet till dig... DET FINNS INTE TILLRÄCKLIGT MÅNGA JOBB i Sverige idag, trots att industrin blomstrar och företagen går med jättevinster!! Jag har alltid röstat borgerligt och tycker absolut att man ska få ut mer av att jobba än gå hemma; oavsett om man är sjuk eller arbetslös, men man måste ju ändå kunna försörja sig utan att sitta och tigga på gatan. Berätta för mig hur man ska kunna klara sig på 5000 kr i månaden!? Moderaterna har inte sagt ett enda ord om var och hur alla dessa jobb ska skapas. Det enda jag har hört är lättnader för småföretagen och det är ju bra, men det lär ju inte svälja alla arbetslösa. Händer detta hux flux när de kommer till makten eller ska det knäckas en hel bunke arbetslösa först i väntan på dessa jobb??? VAR ska alla jobben skapas? Storstäderna?? HUR ska de skapas? NÄR ska de skapas??? Visst, sänkt ersättning kan jag rösta för, när det finns jobb i massor, inte som det är nu. Det var ju inte så att moderaterna fixade arbetslösheten sist de var vid makten. Jag tycker det är en horribel människosyn hela borgerligheten visar upp och det gör mig så besviken. Den visar på ett samhälle helt utan empati för sina medmänniskor (om man inte är rik förstås!). Jag arbetar själv och kan faktiskt inte se några större fördelar med att rösta borgerligt denna gång; visst nån hundralapp lägre i skatt som raskt äts upp av höjd a-kassa, ev 2 karensdagar om man skulle bli sjuk (gud förbjude!), höjd trafikförsäkring mm. Min man är arbetslös och skulle han inte få jobb så får vi väl gå till socialen och tigga (eller har du tips som kan uppmuntra honom????). Kan tillägga att vi båda är högskoleutbildade nästan bortom löjets gränser. Nä, denna gång får det väl bli sossarna som får en röst och det bär mig emot eftersom det inte lär bli någon större förändring i samhället då heller, men vi slipper i alla fall tigga på gatan...
Skrivet av    Besviken

Bra att du har insett det

\"Jag har alltid röstat borgerligt och tycker absolut att man ska få ut mer av att jobba än gå hemma\" Men som visades i en rapport i våras så förlorar 9 av 10 kvinnor rent ekonomiskt på att jobba. Det är ju en fullkomligt katastrofal situation! Vad anser DU att vi skall göra åt den?
Skrivet av    Christopher

Ja - mitt recept är att

skapa ett starkttrygghetssystem som fångar upp den som blir sjuk eller arbetslös! Det gynnar inte kreativiteten på jobbet att gå och ha ångest för dessa saker och veta att man måste elit-prestera även om man har migrän eller hög feber, att man faller om man inte orkar vara stark, om ens barn har kroniska livshotande sjukdomar som man måste orka med att hantera vid sidan om och orkar man inte så kraschar ekonomin! Det lever jag under och jag är inte ensam. Inte särskilt fiffigt att skapa ett så osäkert elitsamhälle där man bara kan överleva om man är stark och kan högprestera hela tiden! Och hur hittar man ett jobb, om inga jobb finns förresten? Bor man på liten ort har man kanske en bostad man kan ha råd med även med en låg lön, men det är ofta ont om jobb på sådana ställen. Där jobben finns (större städer) har man inte råd att bo vettigt om man inte har en hög lön och pendla är väl inte att tänka på med dagens bensinpriser! Det kan bli trailers både för lågavlönade och för arbetslösa samt för sjuka och handikappade - precis som i vissa andra länder. Där finner vi facit för den politik M förespråkar.
Skrivet av    Stressjuk Kristina den Nya

Jag svarar också nu

Så då borde med borgerlig logik 9 av 10 kvinnor INTE arbeta. Nu fungerar det emelletid inte så att bara pengar uppmuntrar till arbete. Jag själv arbetar främst för att jag tycker att det är roligt, för att jag är ambitiös och för att jag hatar att gå hemma instängd och utanför samhällets gemenskap. Sedan ska man ju kunna klara sig på sin lön också och det kommer man inte att göra med alla extra utgifter det borgerliga blocket vill lägga på individer som inte är urstarka och friska.
Skrivet av    Stressjuk Kristina den Nya

Nej, inte BARA pengar

Det är riktigt, det finns andra skäl till att arbeta. Likväl är det faktum att man får en lön i slutet av månaden viktigt, eller hur? Göran Persson berömde f.ö. Thatchers politik för inte så länge sedan när han konstaterade att England har utvecklats till en dynamisk och stark ekonomi de senaste decennierna. Ändå finns det ett fungerande skyddsnät i England. Det är bra att du håller med om att man skall kunna klara sig på sin lön. DET är en hörnpelare i borgerlig politik.
Skrivet av    Christopher

Trygghet=precis det vi redan har i Sverige

Jamen det är ju exakt det vi redan har! De svenska socialförsäkringarna är generösast i världen och innehåller väldigt lite kontrollfunktioner. Varför är det ändå så få som jobbar? Kom med något bättre förslag. tack.
Skrivet av    Självförsörjande

Bra?

Det svenska socialförsäkringssystemet håller på att monteras ner i sann högeranda och jag har fram till nu haft ett helsike ekonomiskt under min sjukskrivning eftersom min man redan är sjukpensionär med endast 6000 kr i nettolön! Nu kommer jag att tvångspensioneras (deltid!) och få endast 64% av min inkomst de senaste åren på den pensionen. Och det kallar du bra? Jag har mått skitdåligt hela sommaren pga detta och är sämre i min stress nu vilket inverkar på mitt jobb! Och så kommer Moderaterna med sitt minst sagt korkade förslag att försämra för sjukskrivna och dessutom arbetslösa till hårresande nivåer! HUR kan man inbilla sig att detta driver fram kreativitet och ambition hos befolkningen? Hur kan man tro att sjukdom försvinner genom ekonomiska sanktioner? Man skapar endast NYA DYRA problem som man tydligen inte kan se. Nej, fram med en bättre välfärd som verkligen innebär ett tryggt skyddsnät så kanske människor har ork över att släppa lös sin kreativitet på jobbet. Människor som mår bra presterar mer och bättre! Och fler vågar försöka arbeta med osäkra projekt som innebär risk att misslyckas på jobbet. Och se framför allt över vart pengarna vi betalar in i skatt går. Jag kan svära på att det är en ytterst marginell del som går till sjukskrivna i själva verket. Svinnet är med säkerhet enormt på andra helt onödiga poster som gynnar de redan välbeställda och friska. Granska och jaga alla \"skatteplanerare\"som smiter undan skatt samtidigt som de håvar in sjukvård, skola och barnbidrag! Varför jagas bara de sjuka? Tänk, vi som är sjuka har ofta betalat skatt i väldigt många år innan vi blev det! Och jag är övertygad om att den som inte vill jobba faktiskt inte är normal eller frisk. Sedan existerar faktiskt sjukdom! Det är ingen myt! Varför tror du annars att det finns läkare? För att hjälpa arbetsovilliga att slippa jobba? Och när det gäller utbrändhet: Inte minst kvinnor pressas hårt genom krav på karriär och arbetsinkomst OCH krav på att vara den perfekta mamman, hemekonomen och hushållerskan. Själv har jag pressats av alla dessa krav och dessutom levt under lång tid med kroniskt sjukt barn som behöver extra omvårdnad. Och nu ska man straffas ekonomiskt?
Skrivet av    Stressjuk Kristina den Nya

Och du

är helt ärlig nu? Kan även en industriarbetare klara sig på sin lön under borgerligt styre? Vill man inte pressa ner lönerna ordentligt under motiveringen att man ska kunna anställa fler och få ner arbetslösheten? Hur låga lönenivåer kan vi räkna med?
Skrivet av    Stressjuk Kristina den Nya

Borgerligt styre under 60 år

Bayern. Nog klarar sig en industriarbetare sig på sin lön där?
Skrivet av    Christopher

Minimilön

Det är i Sverige oherhört svårt att antälla någon till vilken låg lön som helst. Detta då det i kollektivavtalen finns inskrivet minimilön för de flesta yrkesområden. Så tron att företag skulle kunna anställa personer till vilken minimal lön som helst är bara nonsens.
Skrivet av    Fredde_H

Industriarbetare

En svensk industriarbetare har vanligtvis en lön som överstiger lönen för flera yrken där det krävs universitetsstudier. Så de lär inte ha något som helst problem att överleva. Likaväl byggarbetare t.ex. Det är inte regeringen eller riksdagen som bestämer hur lönerna skall vara i landet. Utan det är fackförbunden och arbetsgivarna som kommer överrens om vilka lönenivåer som skall råda för olika yrkesgrupper.
Skrivet av    Fredde_H

varifrån kommer då alla nya jobb som den som bara har 5000 netto i a-kassa ska bli sugen på att söka?
Skrivet av    Stressjuk Kristina den Nya

Har man bara 5 000 kr netto i a-kassa

så är väl ALLA jobb intressanta att söka??????!!!
Skrivet av    Inki

Naturligtvis

men den som har haft hög lön, huslån på 2-3 miljoner, hög utbildning och har röstat fram Moderaterna blir väl inte lika nöjd med denna lösning om det drabbat honom själv? Då får han smaka på hur den egna medicinen känns.
Skrivet av    Stressjuk Kristina den Nya

dvs

Det kanske inte FINNS jobb inom överskådlig tid!
Skrivet av    Stressjuk Kristina den Nya

Men, det är väl sjävklart att

man söker alla jobb när man är arbetslös. Men om det inte FINNS några jobb spelar det ju ingen roll hur mycket du än söker. Det är ju så korkat att tro att bara för att man sänker ersättningar så kommer någon trolla fram en massa jobb. Hör ni inte själva vilken KORKAD logik det här är? Det är som att säga: hör du du. Jag tar och sänker dina cellgifter så ska du se att cancern försvinner.
Skrivet av    Så jävla korkat

Struntprat att det inte finns jobb

Enligt AMS finns just nu när detta skrivs över 12 000 lediga jobb i Sverige enligt http://platsbanken.ams.se/ Räknar man in alla jobb som aldrig utannonseras och alla jobb som tillsätts på annat sätt så talar vi säkert om mångdubbelt fler. Lägga till detta alla svarta jobb som skulle kunna bli vita med en rimligare beskattning. Lägg till detta alla säsongsjobb etc etc. Det finns hur mycket jobb som helst. Problemen är tre: 1) människor vill inte flytta dit jobben finns. De bor hellre kvar i sin hembygd och överlever på a-kassa och sjukpenning eller förtidspension. Det är inte konstigt att dessa bidrag betalas ut mest i Norrland där arbetslösheten är störst och betalas ut minst i Småland och Stockholm där arbetslösheten är minst. 2) människor vill inte byta jobb. Det gäller t ex människor en arbetslös byggjobbare i Lycksele som inte kan tänka sig bli arbetande lokalvårdare i samma stad. 3) småföretagare låter bli att anställa även om de skulle kunna. De jobbar hellre extra själva eller låter helt enkelt bli att expandera sitt företag hellre än att ta på sig risken med att riskera anställa någon som sedan blir sjukskriven och dränerar hela företaget. Klart som korvspad att \"uppmuntran\" att ta ett jobb inte är särskilt stor om skillnaden i inkomst inte är så stor. Då fortsätter man hellre som arbetslös i Lycksele ett tag till och hoppas, än tar ett jobb som städare i samma stad eller flyttar till Stockholm där byggjobben finns.
Skrivet av    Sportbil

Hur kan man tro att det blir fler som jobbar...?

...om vi ÖKAR bidragen till de som INTE jobbar? Det faller ju helt självklart på sin egen orimlighet. Sen innebär det ju dessutom att vi måste BESTRAFFA de som redan idag jobbar med ännu högre skatt - om samhället på detta sätt ska ha råd att utöka belöningarna till de som låter sig försörjas av samhället. Någon måste ju betala de höjda bidragen. Inte högre bidrag, däremot skärpta regler mot fuskande sjukskrivna, tydligare regler kring vad som utgör \"sjukdom\" och tydligare krav på arbetslösa som inte anstränger sig att ta jobb! De pengar som sparas in på detta sätt kan lämpligen användas åt rehabilitering av de sjuka som har förutsättningar för rehabilitering.
Skrivet av    Sportbil

Så då menar du

att sossarna är bra på att skapa jobb då?! Dv.s att det faktiskt finns ett överflöd av jobb och att man alltså inte behöver ta till den här sänkningen till 5000 kronor utan att det enkom handlar om lite motivation samt logistik. Vad bra. Då är vi eniga om att det är ett skitförslag som borgarna lagt!
Skrivet av    Så jävla korkat

Men hur

kan man tro att fler kommer att jobba för att man knäcker sjuka och arbetslösa ekonomiskt? Istället skapar man nya kostbara problem! Snacka om att bita sig i svansen förutom att det är ett förbaskat slöseri med humankapitalet i Sverige. Det kommer att ta betydligt längre tid för mig att komma tillbaka på heltid om jag nu ska kämpa med en havererande ekonomi. Jag fick t.ex. inte möjlighet att varva ner och vila mig på min semester i somras för då tvingades jag sitta och göra en budget för att se om vi överlever eller hamnar hos KF när jag nu tvångspensioneras om bara får 64% av inkomsten de senaste åren. Det riskerar att bli KF. Frisk fortare? Vad tror du? Men visst, det var ju du som inte kunde så mycket om stress här innan så varför ens fråga.
Skrivet av    Stressjuk Kristina den Nya

Sportbil!

Alla kan inte söka alla de jobb som finns! Man kan vara underkvalificerad eller man kan ha fel utbildning. Man kanske har för kort eller fel yrkeserfarenhet än vad som efterfrågas. Och man kan också vara överkvalificerad! Då får man inte heller jobbet! Har du någonsin varit i den sitsen att du behövt söka andra jobb än de du har utbildning för? Själv har jag mycket hög utbildning inom en viss bransch som det idag råder arbetslöshet inom. Jag är livrädd att förlora mitt jobb för jag är då inte säker på att jag FÅR vilket jobb som helst även om jag söker 100! Jag har faktiskt testat och det gick INTE bra trots all min utbildning. Så ta inte för stora ord i din mun om du inte vet mer om verkligheten. En vacker dag kanske du själv sitter där med 5000 i månaden...
Skrivet av    Stressjuk Kristina den Nya

Ja precis ! eller att..

..nu sänker vi biståndet till afrikas länder så nu kommer dom hitta nåt att försörja sig på , äta , överleva ..
Skrivet av    visst är det korkat !

Visst kan man skapa jobb

Problemet är bara att arbete idag är för dyrt. Detta anser Kjell Olof Feldt, (s), i denna debattartikel: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=433564&previousRenderType=2
Skrivet av    Anonym

Inte knäcka sjuka men väl de fusk-sjuka

Om man knäcker de fusk-sjuka så kommer de visst att vilja börja jobba igen. Om man knäcker de arbetslösa som inte vill flytta så kommer de vilja att flytta till jobben (eller lära sig leva på ännu mindre och bo kvar). Det är tvärtom lysande för humankapitalet att folk som är fullt kapabla kommer tillbaka i arbete. Arbete är grunden för allas välstånd och för människors hälsa. Förstår inte vad din situation har med detta att göra? Du är väl vare sig arbetslös eller fusk-sjuk, så du berörs inte. Din situation förblir oförändrad på samma bidragsnivå precis som under din nuvarande starkt omhuldade vänster-regering. Tvärtom så får du ju med mtt förslag mer pengar till rehabilitering!
Skrivet av    Sportbil

Sossarna bra på att skapa jobb? Hahaha!

Drömmen för en propagandaminister med människor som tror det är politiker och inte företagare som fixar jobben och välfärden! Om sossarna kunde något om jobbfixande så skulle de ha underlättat för småföretagare att anställa folk för länge sen.
Skrivet av    Sportbil

Korkad=Korkad?

Ursäkta mig men Stressjuk Kristina och Så jävla korkat har ni läst hela raden av förslag? Eller är det så att ni redan snöat in på Görans prat om bara en sak, dvs. de sänkta bidragen? I det program som Alliansen la ligger betydligt mer än bara sänkta bidrag, de sänkta bidragen i sig har ni helt rätt i skapar inga jobb. Men de andra förslagen gör det. Ni kan knappast ta ut en liten del i ett helt paket och peka på den delen och säga att det inte skapar några jobb. För det är andra delar i programmet som skapar jobben.
Skrivet av    Fredde_H

F ö kan jag notera att du bryter mot snackreglerna

Återigen personliga förolämpningar. För en tid sedan var jag obegåvad, nu är jag \"inte särskilt smart\". Det verkar vara svårt för alla dessa anonyma nick, uppretade vänstermänniskor att hålla isär diskussioner om åsikter från personliga förolämpningar. Inte särskilt konstigt dock. När argumenten tryter så... En politik som skapar fler jobb OCH sänker ersättningen för arbetslösa gör naturligtvis att fler FÅR jobb genom att fler jobb skapas. Varför tror ni alltid att allt är ett noll-summe-spel för er på vänsterkanten?
Skrivet av    Sportbil

Sprotbil- du bryter själv STÄNDIGT

mot snackreglerna. Jag läser: \"Ohyfsat, offensivt, vulgärt, aggressivt och våldsamt tilltal (särskilt rörande kön, ras, religiösa åsikter, nationellt ursprung, bildningsgrad, sexuell läggning eller funktionshinder) kommer inte att tillåtas.\" See!
Skrivet av    Så jävla korkat

Återigen förstår du inte....

skillnad mellan sak och person. När Sportbil skriver \"Ohyfsat, offensivt, vulgärt, aggressivt och våldsamt \" fölfs det av ordet TILLTAL som beskriver din formulering. Du skriver däremot att han saknar empati (bl.a.) och angriper hans person. Jag förstår bara att läsförståelsen är inte den bästa (SAK) fast du kanske är en hygglig prick i botten (PERSON)
Skrivet av    mani

Man behöver inte följa kollektivavtalen!

Och du behöver inte behålla en anställd som går till facket och klagar. Det enda som händer är att du blir uthängd i pressen, men det gör väl inget när hela Lettland finns att söka folk i!
Skrivet av    -Amelie-

Nej, det uppmuntrar till skapandet av arbete!

De sa det i klarspråk igår: Du måste ta ett jobb som ger en viss procent av a-kassan i lön, annars förlorar du a-kassan, d v s, tar du inte ett jobb för 5000 i månaden förlorar du de 5000 kr du har från a-kassan. Alltså blir företagen uppmuntrade att skapa billiga jobb åt dig, som du måste ta, för att behålla a-kassan. Visserligen är facket emot detta, men det har borgerligheten en lösning på också: Man tar bort avdraget, dvs man får en skattehöjning (Fråga 17: vem har använt ord som \"straffa\" och \"bestraffning\" i samband med skatter?) om man är med i facket, du förlorar på att vara med i facket, som försvagas, och till slut inte är att räkna med. Fiffigt, va!
Skrivet av    -Amelie-

Så när Sportbil i inlägg efter

inlägg _aggressivt_ angriper oss handikappade och säger att vi ska ha de sämre än andra så angriper han inte personer? Det ligger nästan en anmälning större än Redax i luften. Sportbil anser att vår hjälp ska bli sämre och det är både korkat, oempatiskt och aggressivt.
Skrivet av    Så jävla korkat

Märkligt det där med sjukpension!

Sjukpensionen borde i all logiks namn vara högre än sjukpenningen!!!! Sjukpenningen är ju tillfällig, skall vara lätt att ordna, utan allt för mycket kontroll, och meningen är att man skall ta sig därifrån. Men sjukpensionen är ju en permanent lösning, skall vara svår att få, dvs det måste ske på läkarintyg efter grundlig utredning om alternativ, utbildning, omplacering o s v, och om möjligheterna bedöms som små skall man få sjukpension, men då skall ju den vara betydligt högre än sjukpenningen! Jag fattar inte logiken i att man får mindre pengar när man har hittat en permanent lösning! Folk skall inte sjukpensioneras för att man skall bli av med dem, för att de skall sluta kosta en massa pengar, som sker nu! Det är människooffer!
Skrivet av    -Amelie-

Se där du börjar att förstå!

Du kan bedömma inlägget men inte personen. Sedan kan du ta bort skygglapparna och läsa/förstå inläggen som de är menade. Vad jag läser av Sportbils inlägg är att samhället borde ägna sig att ge folk kontroll på sina liv. Det är inte särskilt rättvist att det inte ska löna sig att arbeta mycket och att använda skatten som ett straff på arbetet och besparingar (som kan ligga i ett hus). Att du blir stressad att ha mindre ekonomiska resurser är kanske sant men hur stressad blir den som jobbar långa arbetsveckor utan att kunna höja sin och sinas levnadsvillkor.
Skrivet av    mani

Inte?

Det är därför som LO-förbunden la bygget i Vaxholm i blockad? Det är visserligen rätt att en arbetsgivare inte lagmässigt behöver följa kollektivavtal men praktiskt är det snarare ett krav i Sverige, eftersom annars hamnar du i blockad av LO-förbunden.
Skrivet av    Fredde_H

Sportbil!

\"Du är väl vare sig arbetslös eller fusk-sjuk, så du berörs inte. \" Jag knäcks väl på precis samma sätt som de fuskare du ser överallt! Min ekonomi berörs på precis samma sätt! Vad var det Moderaterna ville ha för sjukersättning nu från början, den sjönk väl stadigt för varje år eller hur? Och arbetslös har jag ju alla förutsättningar att bli, särskilt under borgerligt styre! Den som varit sjukskriven, för att inte tala om sjukpensionerad (även om det skett under tvång)... säg den arbetsgivare som ser det som en merit hos en kvinna 45+? Jag har inte fast anställning och den jag har går snart ut. Risken finns att den inte förnyas pga sjukskrivningen (sjukpensionen). Sedan kommer ditt borgerliga styre nästa år och sänker min inkomst till 5000 kr/mån även om jag haft turen att lyckas bli frisk till dess - OM jag inte har ett jobb. Smart!
Skrivet av    Stressjuk Kristina den Nya

Stressjuk

Vem ska betala din inkomst när det inte längre finns pengar kvar att dela ut?
Skrivet av    P

Då kan vi ta från de rika!

För de har roffat åt sig av bara den!
Skrivet av    p

Nä det har du rätt i

Bäst att låta mig vara hemlös och svälta ihjäl då! OM vi nu inte ska se över vart skattepengarna EGENTLIGEN går och bygga upp ett starkt skyddsnät från grunden. Endast en sann egoist resonerar som du. Är du det? Är DU elitmänniska? Tror DU att DU kan råka illa ut med din egen medicin? Ska dina gelikar då stå och titta på dig och säga \"Vem ska betala din inkomst när det inte längre finns pengar kvar att dela ut? Inte VI!\"
Skrivet av    Stressjuk Kristina den Nya

Nej

Vad hände där? Jag förstår inte dina kommantarer och vad du egentligen vill komma? Jag tror på ett starkt skyddsnät, men frågan är hur det ska formas. Jag tycker det är tydligt att det inte fungerar idag. Att höja skatten för att klara av att betala höga bidrag är en omöjlighet. För att råda bot på det sjuka i samhället så tror jag att man först måste rädda det friska. Dvs skapa goda förutsättningar för att öka sysselsättningen. Vad jag är för någon debatterade jag inte. Jag är väl ingen elitmänniska. Jag är också en drabbad eller en fd drabbad. Mitt sett att leva på tror jag inte är rätt melodi för alla men jag klarade ur en dålig situation pga att när jag hade det bra så förberedde jag för något hemskt. Personligen har jag aldrig gillat bidrag och bestämde mig tidigt att leva utanför system väldigt tidigt. Jag utbildade mig och levde snålt. Sökte inte ens studiebidrag (dumt kanske i och med att jag var berättigad till det). När jag väl fick jobb under lågkonjunkturen i början av nittiotalet, så jag till att hela tiden spara pengar. Levde långt under existensminimun men hade det fantastiskt bra. Jag fick allt bättre jobb och bättre betalt. Var aldrig med i facket och betalade inte ens a-kassa. Jag har familj, bor i villa utanför Stockholm. I början av 2000 talet blev jag arbetslös. För mig innebar det därmed 0 kronor i månaden i inkomst. Det sparade kapitalet kom till användning. Till slut fick jagjobb och nu sparar jag inför nästa \"katastrof\" som kommer att hända. Det var mitt levnadsöde. Jag tror inte att det är rätt medicin men personligen vill jag inte leva på annat sätt. Idag får jag bidrag iform av barnbidrag. Dessa pengar går direkt till människor i nöd. Långt ifrån Sveriges gränser. Jag tycker att det är tråkigt att du hamnat i den situation som du befinner dig i. Hur du ska göra för att komma ur den vet jag inte. Däremot vill jag rädda Sverige och då tror jag att man ska skapa förutsättningar för att öka sysselsättningen i framförallt små och medelstora företag. Det tror jag inte man gör genom att höja bidragen (tyvärr). Jag tror också på att man är tvungen att antingen slopa eller sänka förmögenhetsskatten för att få in riskkapital. Visst svider det i ögonen på \"fattiga\" att de rika ska få mer pengar att röra sig med medan de fattigas bidrag minskar.
Skrivet av    P

Artiklar från Familjeliv