Familj

Gravid i Big Brother – föder i TV?

Nadia, gravid i 36:e veckan, ser på Big Brother deltagandet som ett roligt, socialt experiment. Foto: Daniel Ohlsson/TV11

Nadia Linden (30), deltagare i Big Brother, är gravid. Och inte nog med det, hon beräknas föda i Mars och kommer därför med stor sannolikhet föda i Big Brother.

I mars smäller det! annonserar TV4 när de presenterar den gravida deltagaren i realityserien som började igår kväll. Hon är i 36:e veckan och ska föda i mars. -En kommer in, två kommer ut. Littlebrother 2012, säger Nadia och pekar på sin mage under presentationen i tv-rutan.

Ett roligt socialt experiment?

Nadia själv ser på Big Brother deltagandet som ett roligt, socialt experiment. Hon läser till socionom och har studerat och analyserat tv-programmet från soffan, berättade hon för TV4 innan programmet skulle börja. Hon vill också visa att man kan vara en bra mamma, även om man gör galna saker. Nadia har även en dotter sedan tidigare.

Hon ska fan inte föda några barn i det här huset!

Redan under premiärsändningen igår bidrog Nadias graviditet till negativa kommentarer från en av de andra deltagarna. Hanna Widerstedt sa till en av de andra deltagarna: - Hon ska fan i mig inte föda något jävla barn i det här huset. Då kommer jag att kasta ut det!

Barnrum med kamera

Nadia är fullt medveten om att hennes graviditet kommer att väcka reaktioner från både andra deltagare och inte minst från tv-tittarna. - Det är ju en kontroversiell grej som kommer att väcka uppmärksamhet. Men för mig känns det bra!

På grund av graviditeten får Nadia ett eget sovrum i den svenska TV-serien. När hon ankom till BB-huset möter hon dom andra deltagarna som genast vill känna på hennes mage. Hon blir erbjuden en öl men hon tackar nej. På grund av graviditeten får Nadia ett eget sovrum som kallas för ”Barnrummet”. Här finns en bebissäng och skötbord i ordningsställt för ”Little Big Brother”. Barnrummet är inte undantaget för kameror – allt som sker i rummet filmas från många vinklar. En av de andra deltagarna påpekar att rummet liknar ett ”porr-rum” snarare än ett barnrum.

Väcker etiska frågeställningar

Producenten för dokusåpan, Pelle Poresyd, bekräftar till Nyheter24.se att den gravida deltagaren är en mycket speciell händelse som kräver speciella resurser för produktionen. Han vill inte gå in på vilka krav förlossningen och ett barn ställer på TV-produktionen.

Frågan man kan ställa sig är om det kommer bli en förlossning inne i huset eller om detta bara är ett PR-trick. Om bebisen föds inne i Big Brother-huset väcker det många etiska frågeställningar, inte minst hur bebisens integritet ska tillgodoses. Att delta i en realityserie ska vara valfritt. En nyfödd bebis kan inte ge sitt samtycke.

Under 2005 födde Joscelyn Savanna ett barn i det nederländska ”Big Brother-huset”. Hon födde framför kameran, men nederländska myndigheter satte stopp för att förlossningen skulle visas, och man fick därför aldrig se det på TV. Man satte även begränsningar på hur mycket bebisen fick filmas. Den nederländska produktionen blev tvungna att följa myndigheternas krav på att placera mor och barn i ett rum utan kamera. Där fick även mor- och farföräldrar besöka deltagaren och barnet.