Foralder

Så hjälper ni barnen vid separation

En skilsmässa eller separation är en livskris för både föräldrar och barn. Experten berättar hur du kan hjälpa barnen genom den svåra tiden.

STÖTTA BARNEN: När mamma och pappa går ifrån varandra vänds livet upp och ner för barnen. Foto: Shutterstock

Barnpsykolog Ellen D. Flaaten från Psykologteamet.no har besök från många föräldrar som har varit förtvivlade i samband med en separation.

-Men många kommer dessvärre inte förens problemen har eskalerat. Vänta inte med att söka råd och hjälp om ni inte klarar av att samarbeta på egen hand, är tipset till mammor och pappor som är rädda för skilsmässa eller separation ska gå negativa konsekvenser för barnen.

Behöver inte veta orsakerna

Eftersom separation vänder upp och ner på tillvaron både för stora och små, kan det vara smart att ta en liten ”time out” innan man säger eller gör något som man kommer ångra.

När föräldrar är i kris är vi ofta inte de bästa föräldrarna. När man ska sätta sig ner för det svåra samtalet att berätta att mamma och pappa ska skiljas, är det därför en god tumregel att inte säga mer än vad man kan stå för, menar Flaaten.

-Orsaker till separationen är ett exempel på något som kan vara svårt för barnen att förhålla sig till. Man vet oftast inte vad som sker framåt i tiden, om det blir separation, om saker kan lösas eller var man ska bo. Så säg inte mer än vad du själv vet, tipsar barnpsykologen.

Hon menar att föräldrar kan ha en tendens till att säga för mycket. Målet måste vara att säga så mycket attbarnet kan förstå lite mer av sig själv och familjen. För det som är säkert är att barnet kommer märka att saker förändras.

-Det som är viktigt att få fram är att detta inte har något med barnet att göra. Berätta att det är de vuxna som ska lösa detta och tala gärna om att ni inte har alla svar ännu, säger Flaaten.

Hon vill att föräldrar ska ta ansvar och förmedla att livet blir bra igen. Det är något barnen behöver höra helt konkret.

-Små barn är väldigt självfokuserade och tolkar mycket av det som sker utifrån sig själv. Dom kan feltolka och missförstå situationer och då är det viktigt att mamma och pappa säger att dom ska lösa saker och ting, och att ni kan vara en bra familj på ett bra sätt framöver. För även om man är skilda är man ju fortfarande familj med varandra, säger hon.

LÄS OCKSÅ: När pappa inte finns där

[ad062]

Svälj några kameler

När det nya vardagslivet börjar är det helt grundläggande att mamma och pappa klarar av att upprätthålla god ton till varandra.

-Det viktigaste är att hålla sams. Och för att få till det får man kanske svälja några kameler. Annars är det en fördel att inte prata nedvärderande om den andra föräldern i barnens närvaro, och inte använda barnet som sändebud. Man måste jobba hårt för att samarbeta. Det är hårt arbete att vara förälder, och kanske ännu svårare att vara skilda föräldrar, säger Flaaten, som tycker att det är viktigt att få fram att det oftast går väldigt bra för barn med skilda föräldrar.

-Forskning visar att det oftast får bra med dessa barn när den nya vardagen faller på plats och föräldrarna tar ansvar för att ge sina barn trygghet. Det är emellertid så att barn som har föräldrar med ett långvarigt, konfliktfyllt förhållande riskerar att utveckla allvarliga, psykiska svårigheter. Så rådet är att söka hjälp innan det blir så illa, avslutar Flaaten.

LÄS OCKSÅ: Mindfulness - bli mer närvarande i barnets liv

Experttips till föräldrar

Flaaten har följande praktiska tips till föräldrar i en separation.

  • Speciellt i krisfasen är det viktigt att föräldrarna bestämmer. Överlåt inte till barnen att välja vem de ska vara tillsammans med och när i separationsfasen. Barn har inte kapacitet till att välja den ena eller den andra. Det är extremt lojalt och beroende av sina föräldrar. När gott samarbete utvecklats kan barnen få mer att säga till om.
  • Lögn och oärlighet är vuxensaker som barn inte behöver veta något om. Var extra försiktig så ni inte försäger er eller säger något negativt om den andra.
  • Det är fint för barnen att vara tillsammans med andra, trygga vuxenpersoner under en sådan fas. Det kan vara mor- eller farföräldrar eller ett par vänner. Konfliktfri zon är ledordet.
  • Kom ihåg att ta vara på dig själv. Klarar man av att ta hand om sig själv i en sådan livssituation så är man också en bra förälder. För barnen behöver veta att mamma och pappa har det bra.
  • Vänta gärna med att introducera nya partner för barnen. Det tar som regel lite tid innan de är redo för en ny vuxen, och innan det sker bör vardagen vara i ordning igen.
  • Bosätt er gärna i närheten av varandra, och helst i samma skolområde.
  • Många barn går länge med en önskan om att föräldrarna ska bli tillsammans igen. Detta gör något med barnets bemötande gentemot nya vuxna. När man vet med sig själv att separationen är ett faktum, är det bra att vara ärlig om detta till barnet.
  • Skapa så mycket stabilitet och förutsägbarhet som möjligt.

Översättning: Ida Otterholm