Annons:
Hela denna sektion är ett samarbete med Länsförsäkringar
Svar på frågor till experterna

Svar på frågor till experterna

Här kommer svar på frågor till experterna att visas. Håll utkik! 

Del 1:

Frågan ställd:
Hej! Jag har fem barn med tre pappor. Hur kommer mina barn att ärva mig (är sambo med pappan till de minsta)? Kommer de att kunna göra anspråk på hus och bilar som ägs av min sambo eller måste vi skriva testamente?

Svar:
Hej Jenny, det är juridisk skillnad om man är gift eller sambo och skillnaden är större än många tror. Sambolagen reglerar endast samboegendom, vilket innebär att gemensam bostad och bohag som har köpts för att användas gemensamt ska delas lika i händelse av separation och dödsfall, all annan egendom faller utanför sambolagen. Om bostaden köptes för att ni skulle bo där gemensamt, ärver dina barn din del av bostadens värde även om din sambo betalade mest eller betalade hela bostaden. Ägde din sambo bostaden långt innan du flyttade in ingår den inte i samboegendomen. Sambor ärver inte varandra automatiskt utan måste skriva ett testamente för att det ska bli så. Det är barnen som ärver dig i första hand. Men även med ett testamente ska barnen få ut sin laglott, som är halva arvet.  Bilarna ingår inte i samboegendomen utan tillfaller din sambo som är ägare och kan inte ärvas av dina barn. Jag rekommenderar dig att ta hjälp av en jurist för att rådgöra och skriva testamente och eventuellt samboavtal på ett korrekt vis. Ni kan även behöva komplettera med en livförsäkring. 

/Elisabeth

Frågan ställd:
Hur ofta bör man gå igenom sina lån (hus) och övrig ekonomi/konton med en rådgivare hos Länsförsäkringar? 

Svar:
Hej, Det är bra att gå igenom hela sin ekonomi och försäkringar när livssituationen förändras eller annan större ekonomisk händelse inträffar. Det bra att själv titta igenom ekonomin årligen exempelvis i samband med deklarationen och träffa en rådgivare vid behov, kanske vartannat år. 

Frågan ställd:
Som förstagångs förälder, vilka försäkringar benhöver mitt barn och behöver jag en särskild livförsäkring eller annat för att säkerställa att mitt barn o sambo klarar sig om något händer mig ? 

Svar:
Hej, Det är viktigt med en barnförsäkring till erat barn. Du och din sambo kan också behöva teckna livförsäkring som betalas ut till den efterlevande om det värsta skulle inträffa. Kontrollera vilka försäkringar ni har via arbetet och räkna på om det skulle räcka eller om ni behöver komplettera skyddet. Tänk även på att sambor inte ärver varandra utan ni behöver skriva ett testamente till förmån för varandra. Men även med ett testamente ska barnen få sin laglott som är halva arvet. Livförsäkring kan vara bra för att betala laglotten. Ni kan även behöva skriva ett samboavtal men har ni delat lika på inköp kanske det inte behövs. Jag tycker ni ska gå till en jurist för att se till att ni får ekonomin så som ni vill ha det, ifall ni separerar eller i värsta fall ett dödsfall sker. 

Frågan ställd:
Hej! Vi har idag 2st barn, är mammaledig men pappan jobbar. Hur och på bästa sett kan vi börja spara pengar åt våra barn? Sparkonto eller fonder? 

Svar:
Hej, bra att ni tänker på sparande till barnen, det är ofta dyrt att flytta hemifrån. Om ni sparar i barnens namn kommer de åt sparandet när det är 18 år och blir myndiga. Om ni fortfarande vill ha koll på kapitalet kan ni spara i ditt eller din partners namn istället. Då har ni möjlighet att ge pengarna när ni tycker det är lämpligt.

Eftersom det är många år kvar till det är dags att ge pengarna är aktiefonder ett bra sparalternativ, det ger större möjlighet till högre avkastning. Blanda gärna olika fonder för att sprida sparandet över olika länder och branscher, exempelvis i en globalfond. Om ni sparar i fonder kan ni göra det inom ramen för ett investeringssparkonto, ISK. Ett ISK är ett förmånligt sätt att spara genom att beskattningen är låg och ni kan byta placeringar utan att först betala kapitalvinstskatt på den sålda fonden innan ni kan göra insättning i en ny fond, som ni annars måste göra. I en ISK betalas istället en årlig schablonskatt baserat på statslåneräntan och inte på den verkliga värdeutvecklingen. Sparandet är inte låst och ni kan göra insättningar när ni vill. Uttag är skattefria.

Frågan ställd: Vi har 2 bilbarnstolar (bakåtvända), fast vi har fått hjälp av kunniga personer och sätta fast dem så känns de som att de sitter löst i sidled. Påverkar det funktionen? Och yngsta dotter somnar gärna så huvudet trillar framåt, finns det något man kan göra så hon inte hänger fram? 

Svar:
Det är bra om stolen sitter fast och inte rör sig för mycket i sidled. Det kanske inte påverkar själva stolens funktion men stolen ska vara fast monterad. Det kan vara svårt att ge några konkreta rekommendationer då det skiljer sig mellan bilmodeller och bilbarnstolar.  Ett tips så att er dotter får en bättre komfort är att ni försöker få stolen att luta lite bakåt så att hon inte faller fram när hon somnar.

Frågan ställd: Ge exempel på en bra säker bilbarnstol som vår dotter ryms i (bakåtvänd). Hon blir 4 i januari men är redan 113 cm lång och får ont i benen av vår nuvarande bakåtvända barnstol (maxi cosi) 

Svar:
Vill inte rekommendera något visst märke på stolar som kan fungera utan här måste ni prova er fram. Man brukar säga att när barnet blir 4-5 år börjar det bli aktuellt att vända på stolen så att bland annat benen får plats. Men vänd inte barnet förrän det absolut inte går att åka bakåtvänd längre. Att det är trångt för benen är inte farligt, men det är klart att det finns gränser.  En bakåtvänd stol har en minskar skadorna med ungefär 90 procent, jämfört med 60 procent för en framåtvänd.

Del 2

Frågan ställd: Vilka barnstolar, från baby till 12 år rekommenderar ni? 

Svar:
Vi rekommenderar bilbarnstolar som är E-märkta och för de är testade och godkända enligt europeisk standard. Vid val av bilbarnstol rekommenderar vi NTFs hemsida och deras markandsöversikt över dagens stolar. Den ger er en bra vägledning vad ni kan välja bland och vad som passar er bäst. 

Frågan ställd:
Måste man ha de dyraste bilbarnstolarna för att de skall vara säkra? Eller räcker det att dom är se-märkta? med e-postadressen: annie_claesson@hotmail.com

Svar:
Det behöver inte alltid vara att den dyraste som är den säkraste. En bilbarnstol ska vara godkänd enligt Europastandard med en E-märkning, det visar på att stolen är testad enligt europeisk säkerhetsstandard.

Frågan ställd:
Jag undrar om detta med bilbarnstolar och barn, kan man få råd från er när det gäller sådant och om olyckan är framme gäller försäkringar även om man inte har bilstol till sitt barn.  Många 6-10åringar åker med bara bilbälte här.

Svar:
Rekommenderar dig att titta hur bältet sitter på dina barn. När barn åker bil ska bältet ligga nära halsen och löpa mitt över bröstbenet på barnet. Hamnar bältet för långt ut på axeln är det bättre att välja en bältesstol som har bältesjuterare vid sidan om ryggstödet. Det kan vara så att en bälteskudde i det här fallet kan bidra till att bältet ligger rätt.Bilförsäkringen gäller även om säkerhetsutrustning för barnen används.

Frågan ställd:
Vilken plats i bilen är det säkrast att placera en bakvänd bilbarnstol? med e-postadressen: padox@hotmail.se

Svar:
Man kan nog säga att mittplatsen bak är säkrast, förutsatt att den har trepunktsbälte. I framsätet sitter ett barn i bakåtvänd bilbarnstol bra. En viktig förutsättning är att krockkudden är avstängd. Många gånger finns det mer utrymme för barnets ben i framsätet, vilket gör att barnet kan färdas bakåtvänt längre utan att benen tar i.

Frågan ställd:
Hej! Var åker framåtvänd 4-åring (snart 5) säkrast? Kan bakåtvänd 2-åring åka i mittenposition bak? Spelar det någon roll på vilken plats i bilen stolar monteras?

Svar:
Har inte tagit del av någon forskning som pekar ut en säkraste plats i bilen men mittpositionen i baksätet är den som nämns som säkrast platsen. En bakåtvänd stol i mittpositionen är absolut en bra placering av stolen. När ni placerar er i bilen tänkt på att även komfort och att det fungerar praktiskt för samtliga barn i bilen. Det är viktigt att du som förare kan fokusera på att köra bilen och att du har så lite distraktion som möjligt just då. En bakåtvänd stol i framsätet är en säker placering och dår har  du även uppsikt över er 2-åring, tänkt på att stänga av krockkudden.

Frågan ställd:
Hur ska reflexer placeras på kläder för att synas så bra som möjligt?

Svar:
Placera reflexen där du har så mycket rörelse som möjligt, på ben och armar. Forskningen säger även att om du har en reflexväst så är det bra om reflexen är placerade lodrätt mitt på kroppen, det gör att kropprörelserna blir tydligare och medtrafikanter kan läsa av om vart du är på väg. Tänk på att reflexer är färskvara gör reflextest i ett mörkt rum med en ficklampa så du ser att de fungerar.

Frågan ställd:
Hej! Har du några tips på barn som knäpper upp bilbältet i bil? Blir många stopp ibland för att förklara hur farligt det är. Barnen är 3 år.  

Svar:
Barn är nyfikna och tycker spännen är extra kul ibland. Kan vara svårt att förklara varför det är så viktigt att vara fastspänd i bilbarnstolen för ett barn. Ett tips är att försöka hitta ett alternativ för barnet att pilla/leka med när ni är ute och åker, något som barnet kan koppla ihop med bilåkning och något som man bara gör då.

Frågan ställd:
Bilbarnstolar, en djungel... Har läst att bäst i test testerna är betalda och resultatet faktiskt inte stämmer. Har ni koll på vilken man ska köpa för att barnen ska åka så säkert som möjligt?! 

Svar:
Det är viktigt att ni väljer en stol som är Europagodkänd och E-märkt då är stolen testad enligt de säkerhetsstandarder som krävs. Vi rekommenderar NTF som informationskälla och marknadsöversikt av bilbarnstolar 

Frågan ställd:
När kan min dotter börja sitta på bilkudde? Vi har det ganska trångt i bilen när alla ska med och bilstolen tar så mycket plats. 

Svar:
Det beror i första hand på var bilens bälte hamnar på er dotter. Bältet ska ligga nära halsen och löpa mitt över bröstbenet på dottern. Hamnar bältet för långt ut på axeln är det bättre att välja en bältesstol som har bältesjusterare vid sidan om ryggstödet. Ben i förta hand rekommenderar vi att dottern färdas i en bakåtvänd bilbarnstol så länge det går, till 4-5 års ålder. Efter det rekommenderar vi att ni övergår till en bältesstol

Frågan ställd:
Hur ska jag tänka när min dotter som är fyra år, börjar få ite liten plats för benen i bilen? Är det bättre att hon sitter med böjda ben? Eller är det dags att vända stolen? 

Svar:
Vårt råd är att ni så länge som det är möjligt att låta er dotter sitta bakvänt när ni är ute och åker. Men det är oftast vid fyra års ålder man börjar vända stolen då barnet bland annat måste sitter med böjda ben. Efter den åldern får inte heller huvudet ett fullgott stöd av stolen.

Fråga ställd till Maria:
Hej! Vi har en besafe izi kid s1 (dvs utan sidoskydd). Bakvänd, baksäte, idofixfäst. Tanken var att vi skulle ha den till sonen blev 4år men han växer så det knakar å nu som 2åring är han 93 cm så maxgränsen på 105cm närmar sig m stormfart... även om det sker i etapper så klart. Redan nu dock går han börja sitta med böjda ben å då har vi dragit ut isofixarmarna maximalt (samt köpt en skoda superb, så benutymmet är verkligen maxat).

Maria svarar: 
Att barn sitter med böjda ben är inte farligt, det gör nästa alla barn när de blir lite större. Men sen finns det förstås stolar som är större. Bäst är att åka till en handlare och jämföra olika stolar. De som monteras med underförankringsband och är godkända till 25 kg är förstås ofta lite större än de som är godkända till 18 kg (eller 105 cm).

Fråga ställd till Maria:
Hej!
Finns det någon riktlinje för när man ska gå över från bältesstol till bälteskudde?  Vikt/längd/ålder/annat? Finns det något mer vi kan göra gör att han ska sitta säkert och bekvämt? Annan stol du kan tipsa om som har mer benutrymme?

Maria svarar:
Om man välja en bältesstol eller en bälteskudde beror i första hand på var bilens bälte hamnar på barnet. Bältet ska ligga nära halsen och löpa mitt över bröstbenet på barnet. Hamnar bältet för långt ut på axeln är det bättre att välja en bältesstol som har bältesjusterare vid sidan om ryggstödet. Bältesstolen är också bättre på att hålla kvar barnet i en upprätt sittställning när det somnar.

Fråga ställd till Maria:
Det är alltid mycket diskussion kring hur länge barn skall sitta bakåtvända. 4 år men helst längre står det i texten. Nu till min fråga? Blir det nångång osäkert att åka bakåtvända  för att barnen faktiskt är För stora? En del barn är så stora att knäna hamnar uppe i hakan när de sitter bakåtvända i baksätet.

Maria svarar:
Det är viktigt att barn åker bakåtvänd i bilbarnstol så länge det bara går. Den bakåtvända bilbarnstålen är urvuxen när barnets huvud når över bilbarnstolens ryggstöd med en tredje del, ungefär stolens kant är i höjd med barnets ögon.

En bakåtvänd stol har en skadereducerande effekt på ungefär 90 procent, jämfört med 60 procent för en framåtvänd. Därför ska man inte vända barnet förrän det absolut inte går att åka bakåtvänt längre. Att det är trångt för benen är inte farligt, men det är klart att det finns gränser.

Fråga ställd till Mats:
Hej! När ska man teckna barnförsäkringen när man har en grsvidförsäkring genom Länsförsäkringar?

Trevlig helg, och tack på förhand!

Mats svarar:
Svaret blir - ansök om vår barnförsäkring så snart som möjligt efter förlossningen.

Fråga ställd till Maria:
Vilken ålder kan man börja använda bälteskudde?

Maria svarar:
Barn ska färdas bakåtvänt i bilbarnstol så länge det bara går, oftast till ca 4-5 års ålder. Efter det är det dags att övergå till en bältesstol. Bilbarnstolen är urvuxen när barnets huvud når över bilbarnstolens ryggstöd med en tredje del, ungefär då stolens kant är i höjd med barnets ögon.

Fråga ställd till Maria:
Min son fyllde 3 År i september och vi har problem med hur vi spänner fast honom i bilen. Han spänner loss sig ur bilstolen hela tiden och det är omöjligt att hålla på bältet när man kör.
Vi kan inte vara dom första med detta problem, har du några tips? 

Maria svarar:
Förstår att det bekymrar er när barnet spänner loss sig själv. Många gånger är spännena ganska håra men tydligen inte alla.
Ett tips vi kan ge är att försöka skapa en ny aktivitet för sonen, till exempel någonting som han endast får ha i bilen när han är fastspänd. Det skulle kanske skulle kunna ta bort fokus från det knäppta spännet.
Ett annat alternativ är att täcka spännet så att det försvårar för honom att knäppa loss.

Fråga ställd till Maria:
Ge exempel på en bra säker bilbarnstol som vår dotter ryms i (bakåtvänd). Hon blir 4 i januari men är redan 113 cm lång och får ont i benen av vår nuvarande bakåtvända barnstol (maxi cosi)

Maria svarar:
Vill inte rekommendera något visst märke på stolar som kan fungera utan här måste ni prova er fram. Man brukar säga att när barnet blir 4-5 år börjar det bli aktuellt att vända på stolen så att bland annat benen får plats. Men vänd barnet inte förrän det är absolut inte går att åka bakåtvänd längre. Att det är trångt för benen är inte farligt, men det är klart att det finns gränser.  En bakåtvänd stol har en skadereducerande effekt på ungefär 90 procent, jämfört med 60 procent för en framåtvänd. 

Fråga ställd till Mats:
Vad kostar en barnförsäkring per år och hur länge räcket den?

Mats svarar:
Priset för en barnförsäkring beror bland annat på barnets ålder. Gå in på lansforsakringar.se/barnforsakring så ser du vad Länsförsäkringars barnförsäkringar kostar. En barnförsäkring gäller med ettårsavtal och kan förnyas fram till det att barnet fyllt 25 år.

 

Fråga ställd till Mats:
Varför ska man ha barnförsäkring. Vi ha en dotter på 10 månader. När ska man skaffa försäkringen. Vad kostar försäkringen? Tacksam för ett svar

Mats svarar:

Barn som på grund av sjukdom eller olycksfall och får ett handikapp och aldrig kommer ut i arbetslivet får låg ersättning från samhället. En barnförsäkring kan då ge ett extra ekonomiskt stöd både till barnet och till föräldrarna.

Barn som börjat på förskola omfattas av kommunens olycksfallsförsäkring. Många kommuner har fortfarande låga ersättningsbelopp och begränsar skyddet till skoltid.

Genom att teckna en barnförsäkring ger man sitt barn ett förstärkt ekonomiskt skydd vid sjukdom och olycksfall.

Vi rekommenderar att teckna barnförsäkringen så tidigt som möjligt efter förlossningen.

Priset på vår barnförsäkring beror på vilket försäkringsbelopp du väljer. Du kan välja mellan 10-, 20-, 30-, 40-, eller 50 prisbasbelopp. Ett prisbasbelopp är 44 300 kr.

En barnförsäkring för ditt barn hos Länsförsäkringar kostar alltifrån drygt 1200 kr till drygt 2300 kr.

Kontakta det länsförsäkringbolag du tillhör för att få en prisuppgift.

 

 

 

 

 

 

 

 

Håll ut, fler frågor och svar kommer!

 • Här är ett urval av vad Länsförsäkringars barnförsäkring ger dig

 • Ersättning vid bestående skador – så kallad medicinsk invaliditet
 • Ersättning förlorad arbetsförmåga – så kallad ekonomisk invaliditet
 • Kostnadsbidrag som komplement till Försäkringskassans vårdbidrag
 • Ersättning vid vissa diagnoser
 • Ärr- och tandskadeersättning
 • Ersättning för rehabilitering och hjälpmedel
 • Ersättning för kläder och glasögon vid olycksfallsskador
 • Krishjälp
 • Dödsfallsersättning

Ställ din fråga till Länsförsäkringars experter

Vill du ställa en fråga till någon av Länsförsäkringars experter? Välj en expert nedan och använd formuläret för att skicka in din fråga. Vi kommer att publicera frågan och svaret här. Om du vill vara anonym, så skriv bara Anonym eller ett påhittat namn i rutan "Ditt namn". Din e-post publiceras aldrig, den använder vi bara för att meddela dig om din fråga blir besvarad. Frågorna kommer publiceras löpande HÄR!

Elisabeth Hedmark

Elisabeth Hedmark är Länsförsäkringars privatekonom. Elisabeth har en vuxen dotter och två barnbarn. Hon gillar att resa, vara i naturen och vara med sin familj. Bästa barnbok som hon läst är Pippi Långstrump.

Maria Wedin

Maria Wedin är Länsförsäkringars trafiksäkerhetsspecialist. På fritiden kör hon ofta och gärna motorcykel samt åker skidor på längden och tvären. Den bästa barnbok hon läst är Pippi Långstrump.

Mats Kollinius

Mats Kollinius är produktspecialist gravid- och barnförsäkring hos Länsförsäkringar. Mats intressen är huset och trädgården och han fjällvandrar gärna och ofta. Mats har tre barn och tre barnbarn. Hans bästa barnbok är Puttes äventyr i blåbärsskogen.
Välj expert att fråga
Ditt namn
Din e-postadress
Din fråga
 

 • Här är ett urval av vad Länsförsäkringars barnförsäkring ger dig

 • Ersättning vid bestående skador – så kallad medicinsk invaliditet
 • Ersättning förlorad arbetsförmåga – så kallad ekonomisk invaliditet
 • Kostnadsbidrag som komplement till Försäkringskassans vårdbidrag
 • Ersättning vid vissa diagnoser
 • Ärr- och tandskadeersättning
 • Ersättning för rehabilitering och hjälpmedel
 • Ersättning för kläder och glasögon vid olycksfallsskador
 • Krishjälp
 • Dödsfallsersättning