Billig matvecka
Mat & dryck
  1. Medlem sedan
    Jul 2003
    #1

    Billig matvecka

    Hur skulle ni komponera en billig matvecka, med sju middagar och två luncher? Gärna övervägande vegetariskt och med ekologiska alternativ om det är kött eller fisk inblandat.
    Carolina med E 0403, V 0609 och lillebror F född 1/9 -08
    Ny blogg om mitt dubbelliv:
    http://mittsicilianskaliv.blogspot.com

    Titta gärna in på matbloggen!
    http://sisterfood.blogspot.com
  2. 1
    Billig matvecka Hur skulle ni komponera en billig matvecka, med sju middagar och två luncher? Gärna övervägande vegetariskt och med ekologiska alternativ om det är kött eller fisk inblandat.
  3. Medlem sedan
    Aug 2000
    #2
    Hmm... Får nog fundera en stund, men ett snabbt överlägg ger i alla fall några rätter.

    -- Fakes (min favorit bland linsgrytor - toppas med knaperstekt bacon i småbitar men det går att strunta i).
    -- Belgiska våfflor (jäst & äggbaserad smet). Bär från frysen, banan i skivor. Lite socker att söta bären med...
    -- Blandad grönsallad med gott bröd, stekt halloumi och kokt sparris som man doppar i löskokt ägg. (Åt det till lunch idag och det var smaskens... )
    -- Grönsakssoppa - nån potatis, lite rotsaker & lök, koka i buljong med lite bladkryddor, salt, peppar och några stänk tabasco. När grönsakerna är kokta mixas soppan slät och ha i en skvätt grädde för att runda av smakerna. Servera med ost eller skinksmörgås eller ägghalvor. Lite nymald peppar på toppen är mums.
    -- Fiskgratäng med antingen kokt potatis eller ris till. Lägg vitfisk i form, blanda creme fraiche med dijonsenap, pressad vitlök, salt, peppar och riven ost. Lägg över fisken. Servera med kokt broccoli eller ärter.
    -- Kyckling i ugn med rostad sötpotatis. Ta kycklingdelar med ben (tex kycklingben) för mer smak eller stycka en hel kyckling. Lägg i en plastpåse eller bunke och klicka i 1 tsk sambal oelek, salt, peppar, paprikapulver och örtkryddor samt en skvätt olivolja. Rör runt så att kycklingen täcks helt och kryddorna fördelar sig.
    Skala och dela potatisen. krydda med valfria kryddor och gärna en anings honung. Lägg kyckling och potatis på plåt och stek i ugn i ca 225 grader i 25 minuter. Man kan lägga på delade förkokta majskolvar på plåten när en 10 minuter återstår.
    Servera med nåt grönt.

    Det var i alla fall 6 rätter. Risken finns att jag skulle ha gjort rågflingegröt med äpple som den 7e middagen. (Mina barn älskar gröt... )
    Sedan hade nog helgfrukostarna varit mer som brunch med god fil/yoghurt, lite fler pålägg och brödsorter än vanligt, kokta ägg etc. Om man sedan äter middagen aningens tidigare än vanligt så behövs inte lunchen för oss...
  4. 2
    Hmm... Får nog fundera en stund, men ett snabbt överlägg ger i alla fall några rätter.

    -- Fakes (min favorit bland linsgrytor - toppas med knaperstekt bacon i småbitar men det går att strunta i).
    -- Belgiska våfflor (jäst & äggbaserad smet). Bär från frysen, banan i skivor. Lite socker att söta bären med...
    -- Blandad grönsallad med gott bröd, stekt halloumi och kokt sparris som man doppar i löskokt ägg. (Åt det till lunch idag och det var smaskens... )
    -- Grönsakssoppa - nån potatis, lite rotsaker & lök, koka i buljong med lite bladkryddor, salt, peppar och några stänk tabasco. När grönsakerna är kokta mixas soppan slät och ha i en skvätt grädde för att runda av smakerna. Servera med ost eller skinksmörgås eller ägghalvor. Lite nymald peppar på toppen är mums.
    -- Fiskgratäng med antingen kokt potatis eller ris till. Lägg vitfisk i form, blanda creme fraiche med dijonsenap, pressad vitlök, salt, peppar och riven ost. Lägg över fisken. Servera med kokt broccoli eller ärter.
    -- Kyckling i ugn med rostad sötpotatis. Ta kycklingdelar med ben (tex kycklingben) för mer smak eller stycka en hel kyckling. Lägg i en plastpåse eller bunke och klicka i 1 tsk sambal oelek, salt, peppar, paprikapulver och örtkryddor samt en skvätt olivolja. Rör runt så att kycklingen täcks helt och kryddorna fördelar sig.
    Skala och dela potatisen. krydda med valfria kryddor och gärna en anings honung. Lägg kyckling och potatis på plåt och stek i ugn i ca 225 grader i 25 minuter. Man kan lägga på delade förkokta majskolvar på plåten när en 10 minuter återstår.
    Servera med nåt grönt.

    Det var i alla fall 6 rätter. Risken finns att jag skulle ha gjort rågflingegröt med äpple som den 7e middagen. (Mina barn älskar gröt... )
    Sedan hade nog helgfrukostarna varit mer som brunch med god fil/yoghurt, lite fler pålägg och brödsorter än vanligt, kokta ägg etc. Om man sedan äter middagen aningens tidigare än vanligt så behövs inte lunchen för oss...
  5. Medlem sedan
    Aug 2000
    #3
    Förresten, den billigaste matveckan är ju den som så långt som möjligt utgår från det man redan har hemma. Jag har frysen och skafferiet ganska fullt för närvarande, så det är mest färsk frukt, färska grönsaker och mjölkprodukter som man behöver inhandla för att klara frukostar, luncher och middagar.
    De rätter som jag skrev nedan skulle jag klara allt till den här veckan, utom det att mjölkprodukterna nog inte skulle räcka veckan ut och jag skulle behöva lite grönsaker mot sluttampen.
  6. 3
    Förresten, den billigaste matveckan är ju den som så långt som möjligt utgår från det man redan har hemma. Jag har frysen och skafferiet ganska fullt för närvarande, så det är mest färsk frukt, färska grönsaker och mjölkprodukter som man behöver inhandla för att klara frukostar, luncher och middagar.
    De rätter som jag skrev nedan skulle jag klara allt till den här veckan, utom det att mjölkprodukterna nog inte skulle räcka veckan ut och jag skulle behöva lite grönsaker mot sluttampen.
  7. Medlem sedan
    Jul 2003
    #4
    Fast, det blir ju bara "billigt" ur ett cash flow-perspektiv, vi är mer ute efter att generellt sänka våra matkostnader
  8. 4
    Fast, det blir ju bara "billigt" ur ett cash flow-perspektiv, vi är mer ute efter att generellt sänka våra matkostnader
  9. Medlem sedan
    Jul 2003
    #5
    Tack! Linsgrytor är verkligen toppen! Googlade på fakes och det gillar nog barnen, ska testa! Inget bacon i det receptet jag hittade så jag behöver inte ta bort det Gröt äter varken maken eller barnen här så det får vi hoppa över. Att hoppa över helglunchen vore grymt skönt då vi alltid tycker att det är det absolut tråkigaste målet att laga, men tyvärr gillar vi även att äta sen helgmiddag så det faller på det. Men ofta kör vi på typ yoghurt och musli.
    Men, jag ser kyckling som dyr lyxmat... vi äter det typ bara när vi hittar i kort datum-hyllan. Men det gör man ju å andra sidan då och då
  10. 5
    Tack! Linsgrytor är verkligen toppen! Googlade på fakes och det gillar nog barnen, ska testa! Inget bacon i det receptet jag hittade så jag behöver inte ta bort det Gröt äter varken maken eller barnen här så det får vi hoppa över. Att hoppa över helglunchen vore grymt skönt då vi alltid tycker att det är det absolut tråkigaste målet att laga, men tyvärr gillar vi även att äta sen helgmiddag så det faller på det. Men ofta kör vi på typ yoghurt och musli.
    Men, jag ser kyckling som dyr lyxmat... vi äter det typ bara när vi hittar i kort datum-hyllan. Men det gör man ju å andra sidan då och då
  11. Medlem sedan
    Aug 2000
    #6
    Det beror ju lite på vilka styckningsdelar av kycklingen man väljer också, ben och hel fågel brukar ju vara billigare än filé. Fast ekokyckling brukar ju slaktas vid lite större vikt än "vanlig" kyckling, så för oss räcker ofta 2 filéer till en middag och en hel kyckling blir flera måltider.
  12. 6
    Det beror ju lite på vilka styckningsdelar av kycklingen man väljer också, ben och hel fågel brukar ju vara billigare än filé. Fast ekokyckling brukar ju slaktas vid lite större vikt än "vanlig" kyckling, så för oss räcker ofta 2 filéer till en middag och en hel kyckling blir flera måltider.
  13. Medlem sedan
    Aug 2000
    #7
    Okay, det framgick inte riktigt... Det är lite svårt också om man inte vet vad ni normalt äter så man kan utgå från det. Annars är det väl det vanliga, välj bort lyxmärkena/lyxmat och ät av billigare märken istället. Handla mycket när nåt är billigt och frys in så blir det generellt sänkt matpris också och inte bara cash flow-perspektivet... Glöm bara inte bort att använda det lite senare.
  14. 7
    Okay, det framgick inte riktigt... Det är lite svårt också om man inte vet vad ni normalt äter så man kan utgå från det. Annars är det väl det vanliga, välj bort lyxmärkena/lyxmat och ät av billigare märken istället. Handla mycket när nåt är billigt och frys in så blir det generellt sänkt matpris också och inte bara cash flow-perspektivet... Glöm bara inte bort att använda det lite senare.
  15. mandelblomma
    #8
    vi hade en som var ungefär så hör om jag minns rätt
    måndag; tomatsoppa och surdegsbröd
    tisdag; vegetarisk lasagne med västerbottenost och Zucchini
    onsdag lax i ugn med pesto o pressad potatis till
    torsdag kyckling i lergryta med grönsaker och potatis ( tomater, champinjoner, paprika, bacon, lök o potatis)
    fredag ; musslor i vitt vin och bröd ( den icke mussselätande L fick grillad kyckling från torsdagen)
    Lördag, vi äter nästan alltid brunch; omelett, äggröra eller något mer stadigt.
    Middag; hemgjorda fiskburgare på lax, torsk och räkor
    Söndag. lunch eller brunch
    Middag ugnsrostade rotsaker i ugn toppade med fetaost och rödbetor och lammkotletter
    9 ggr av 10 köper vi ekologiskt kött/ kyckling
  16. 8
    vi hade en som var ungefär så hör om jag minns rätt
    måndag; tomatsoppa och surdegsbröd
    tisdag; vegetarisk lasagne med västerbottenost och Zucchini
    onsdag lax i ugn med pesto o pressad potatis till
    torsdag kyckling i lergryta med grönsaker och potatis ( tomater, champinjoner, paprika, bacon, lök o potatis)
    fredag ; musslor i vitt vin och bröd ( den icke mussselätande L fick grillad kyckling från torsdagen)
    Lördag, vi äter nästan alltid brunch; omelett, äggröra eller något mer stadigt.
    Middag; hemgjorda fiskburgare på lax, torsk och räkor
    Söndag. lunch eller brunch
    Middag ugnsrostade rotsaker i ugn toppade med fetaost och rödbetor och lammkotletter
    9 ggr av 10 köper vi ekologiskt kött/ kyckling
  17. Pyssling
    #9
    Men hur mycket lägger ni på mat nu då? Om man bara tittar på de senaste veckomenyerna du lagt upp på denna sida, så ser det inte så dyrt ut: musslor, linser, pasta med tomatsås, Korv Stroganoff, soppor...
    Svårt att göra så mycket på såna rätter, känner jag. Men ni kanske redan börjat försöka sänka kostnaderna och ätit dyrare förut?
    Annars är det väl mest att köpa på sig när det är billigt som gäller, förutsätter ju att man har plats att bunkra, stor frys osv. Tycker att man kan spara mycket pengar på att handla till extrapris och inte betala fullt pris för varorna.
    Att prova billigare märken är ju också ett tips, många lågprismärken är helt OK på vissa varor, tycker jag.
    Lycka till med matkostnads-sänkningen, berätta gärna hur det går/gick! :-)
  18. 9
    Men hur mycket lägger ni på mat nu då? Om man bara tittar på de senaste veckomenyerna du lagt upp på denna sida, så ser det inte så dyrt ut: musslor, linser, pasta med tomatsås, Korv Stroganoff, soppor...
    Svårt att göra så mycket på såna rätter, känner jag. Men ni kanske redan börjat försöka sänka kostnaderna och ätit dyrare förut?
    Annars är det väl mest att köpa på sig när det är billigt som gäller, förutsätter ju att man har plats att bunkra, stor frys osv. Tycker att man kan spara mycket pengar på att handla till extrapris och inte betala fullt pris för varorna.
    Att prova billigare märken är ju också ett tips, många lågprismärken är helt OK på vissa varor, tycker jag.
    Lycka till med matkostnads-sänkningen, berätta gärna hur det går/gick! :-)
  19. Medlem sedan
    Jul 2003
    #10
    Precis så, vi har jobbat på att sänka kostnaderna. Vi gillar god mat, och egentligen har vi råd med dyr mat, men vi började tycka att det liksom bara rann iväg... så då började vi jobba med att sänka matkostnaderna, utan att för den skull dra ned på andelen ekologisk mat, och vi vill fortfarade äta gott. Mindre kött, är en av ambitionerna. Så jag ville helt enkelt ha lite inspiration
  20. 10
    Precis så, vi har jobbat på att sänka kostnaderna. Vi gillar god mat, och egentligen har vi råd med dyr mat, men vi började tycka att det liksom bara rann iväg... så då började vi jobba med att sänka matkostnaderna, utan att för den skull dra ned på andelen ekologisk mat, och vi vill fortfarade äta gott. Mindre kött, är en av ambitionerna. Så jag ville helt enkelt ha lite inspiration
  21. Medlem sedan
    Jul 2003
    #11
    Tidigare har vi nog lagt 8000:- i månaden på mat för 5 personer, jag tycker att 6000 är mer lagom,
  22. 11
    Tidigare har vi nog lagt 8000:- i månaden på mat för 5 personer, jag tycker att 6000 är mer lagom,
  23. Pyssling
    #12
    Det ser ut som att ni lyckats bra med att fortfarande äta gott i alla fall! :-)

    8000:- är nog ganska mycket för 5 personer, vi är två vuxna och en 15-åring som äter som en vuxen och vi gör av med runt 3000:-/månad. Fast det är lite sned jämförelse eftersom en del av maten köps med personalrabatt, då jag arbetar i en gårdsbutik som säljer småskaliga, närproducerade varor.

    Å andra sidan är priserna på dessa varor relativt höga ifrån början, så det kanske blir samma pris i slutänden ändå, som för folk som köper annan kvalitet.
  24. 12
    Det ser ut som att ni lyckats bra med att fortfarande äta gott i alla fall! :-)

    8000:- är nog ganska mycket för 5 personer, vi är två vuxna och en 15-åring som äter som en vuxen och vi gör av med runt 3000:-/månad. Fast det är lite sned jämförelse eftersom en del av maten köps med personalrabatt, då jag arbetar i en gårdsbutik som säljer småskaliga, närproducerade varor.

    Å andra sidan är priserna på dessa varor relativt höga ifrån början, så det kanske blir samma pris i slutänden ändå, som för folk som köper annan kvalitet.
Kära besökare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare (Ad blocker). Allt för föräldrar är ett annonsfinansierat community
och har därför valt att inte stödja användningen av annonsblockerare.

Avaktivera annonsblockeraren för att att få korrekt användareupplevelse.

Vänligen Allt för föräldrar