Hmm... Får nog fundera en stund, men ett snabbt överlägg ger i alla fall några rätter.
-- Fakes (min favorit bland linsgrytor - toppas med knaperstekt bacon i småbitar men det går att strunta i).
-- Belgiska våfflor (jäst & äggbaserad smet). Bär från frysen, banan i skivor. Lite socker att söta bären med...
-- Blandad grönsallad med gott bröd, stekt halloumi och kokt sparris som man doppar i löskokt ägg. (Åt det till lunch idag och det var smaskens...
)
-- Grönsakssoppa - nån potatis, lite rotsaker & lök, koka i buljong med lite bladkryddor, salt, peppar och några stänk tabasco. När grönsakerna är kokta mixas soppan slät och ha i en skvätt grädde för att runda av smakerna. Servera med ost eller skinksmörgås eller ägghalvor. Lite nymald peppar på toppen är mums.
-- Fiskgratäng med antingen kokt potatis eller ris till. Lägg vitfisk i form, blanda creme fraiche med dijonsenap, pressad vitlök, salt, peppar och riven ost. Lägg över fisken. Servera med kokt broccoli eller ärter.
-- Kyckling i ugn med rostad sötpotatis. Ta kycklingdelar med ben (tex kycklingben) för mer smak eller stycka en hel kyckling. Lägg i en plastpåse eller bunke och klicka i 1 tsk sambal oelek, salt, peppar, paprikapulver och örtkryddor samt en skvätt olivolja. Rör runt så att kycklingen täcks helt och kryddorna fördelar sig.
Skala och dela potatisen. krydda med valfria kryddor och gärna en anings honung. Lägg kyckling och potatis på plåt och stek i ugn i ca 225 grader i 25 minuter. Man kan lägga på delade förkokta majskolvar på plåten när en 10 minuter återstår.
Servera med nåt grönt.
Det var i alla fall 6 rätter. Risken finns att jag skulle ha gjort rågflingegröt med äpple som den 7e middagen. (Mina barn älskar gröt...
)
Sedan hade nog helgfrukostarna varit mer som brunch med god fil/yoghurt, lite fler pålägg och brödsorter än vanligt, kokta ägg etc. Om man sedan äter middagen aningens tidigare än vanligt så behövs inte lunchen för oss...