Skrivet: 2014-09-24, 12:54
#1
Gillar ni rawfood?
Jag älskar rawfood, och går just nu en kurs i rawfood-matlagning. Jag har hållt på ett tag med rawfood, men mest varit inne på gröna smoothies och mellanmål/efterrätter. Nu går jag kursen för att få mer inspiration vad gäller huvudrätter. Jättekul, är det!
Jag tänkte att jag skulle dela med mig av mina två favoritrecept, om det är någon som är sugen på att testa rawfodd-efterrätter. Alla som har smakat på dessa efterrätter har bett om receptet, de går _alltid_ hem.
(Självklart innehåller rawfood-mat kalorier, ibland innehåller en rawfood-efterrätt MINST lika många kalorier som en "vanlig" efterrätt. Den stora skillnaden för mig innebär dock att jag blir mätt mycket fortare, mår bättre i magen, och inte blir sugen på mer. Så i slutänden blir det ju ändå mindre kalorier, i alla fall för mig.)
Rawfood-brownies, 8 st
2 dl valnötter
2 dl dadlar utan kärna
1 dl raw kakao
1 dl mandel
en nypa havssalt
Chokladtäcke
1 dl kokosolja
1 dl raw kakao
0,5 dl agavesirap
0,5 tsk vaniljpulver
en nypa havssalt
GÖR SÅ HÄR:
Mixa valnötterna till mjöl i en matberedare. Tillsätt salt och kakao och fortsätt att mixa.
Tillsätt några dadlar i taget, tills blandningen får en kletig och något smulig konsistens. För över smeten till en skål och rör ner hackade mandlar.
Täck botten av en ugnsform (ca 30 x 20 cm)med bakplåtspapper och pressa ned smeten ordentligt.
Smält kokosoljan över låg värme i en kastrull och blanda sedan ned kakao, agavesirap, salt och vaniljpulver. Blanda väl. Häll blandningen över browniesmeten.
Ställ in i kylen över natten eller i frysen i ca 1 timme så att ingredienserna sätter sig och chokladtäcket stelnar.
Skär upp kakan med en vass kniv.
Fikonfudge, ca 20 bitar
200g mjuka fikon (eller blötlagda)
1 dl kokosmjöl
0,5 dl Kokosolja
två nypor havssalt/himalyasalt
3 tsk Carobpulver
1-2 tsk agavesirap
2 tsk nötsmör eller tahini
GÖR SÅ HÄR:
Mixa ihop alla ingredienser. Platta ut den jämna smeten i en bakpappersklädd form. Ställ in i frysen i någon kvart och skär sedan upp i kuber.