Måste rätterna innehålla massor med protein då?
Tänker att om det gäller bara några vegetariska rätter i veckan så är det nog inte så himla viktigt att de rätterna innehåller fullvärdigt protein i stor mängd, man får i sig så de räcker övriga måltider. Då är det ju inte lika krångligt att tänka vegetarisk mat, utan då är det ju mer att tänka bort köttet.'En hel del protein får man ju också om man dricker mjölk till och om det är något ägg i maträtten.
Vill man dra ner på köttet kan man också servera kött, men på ett sådant sätt att det bara lite per person. T.ex. göra köttgryta men med mer grönsaker och mindre kött (så man kanske får tre köttbitar per person istället för sju), istället för att äta ugnsbakad kyckling och beräkna en filé till varje kan man göra paj med så mycket annat gott att en strimlad filé räcker till fyra osv. Kan hjälpa om man vill få ner köttkonsumtionen, men har en vegetarian-skeptiker vid bordet..
Några vegetariska barnfavoriter här:
Spenatsoppa med smörgås
Tomatsoppa¨
Morotssoppa
Vegetarisk lasagne
Tacos på qournfärs (kryddas ju så mycket att man knappt märker att det inte är köttfärs)
Paj med t.ex. feta och broccoli
Pastasås med tomat som bas och vad man gillar i, plus ost till sedan
Pasta med svampstuvning
Ugnsbakade rotsaker med hummus, guacamole och kanske fetaost + yoghurtröra
Pasta med soltorkade tomater, fetaost, rödlök, de grönsaker man gillar