Skrivet: 2014-12-23, 09:26
#1
Vad har ni på era julbord?
Både i matväg och sen fika/efterrätt. Och gör ni det mesta själva eller köper ni tex färdig Janssons eller mamma scans köttbullar?
Både i matväg och sen fika/efterrätt. Och gör ni det mesta själva eller köper ni tex färdig Janssons eller mamma scans köttbullar?
sill o potatis. Och så tänkte jag handla lax och inlagtd strömming. Allt färdigt. Syrran kommer med skina och sill- o röbetssallad, brorsan med julkorv med tillbehör.
Och så tänkte ajg göra äppelpaj. Och så glögg och pepparkakor.
Blir utmärkt, det hela.
Låter mums! Inlagd strömming var länge sen jag åt, det måste vi nog äta nån dag snart.
vi lagar nästan allt själv.
och bordet är ett dignande julbord med galet mycket mat!
-sill av flera de slag, den vanliga, lite med skagen, en med senap, kräftsill
gravad lax med hovmästarsås ( gör själv även såsen)
rökta små laxbakelser med pepparrot
kantarellomelett
janssons frestelse
fårfiol
lite olika korvar ( japp hemgjorda av min bror)
gubbröra
silltårta
prinskorv
små revbensspjäll
världens godaste köttbullar
glasnudelsallad
vegetariska vårrullar ( hemgjorda av min svägerska från Thailand)
som grönt har vi också en fräsch sallad med granatäpplen
grönkålspaj
efterättsbord:
risalamalta med limoncello och hallonsås
saffranspannacotta
chokladmousse
och sen lite små ostar och lite frukt.
japp, massa mat blir det
och sen på annandagen äter vi fylld kalkon med rotsaksgratäng och en goid sås till. Fruktsallad till dessert.
Vi har ett litet
Skinka (kokar inte själv numera)
Köttbullar (mannens)
prinskorv (köpe)
Bruna bönor (köpe, hemgjorda blev inte lika gott så vi provade aldrig mer)
Rödbetssallad (samma lika som med bruna bönorna)
Jansson (hemgjord)
Broccoligratäng (det införde svärmor för att jag var en kräsen unge)
Rödkål (köpe)
Lax (ömsom köpe, ömsom inkokt)
Ägghalvor med räkor och stenbitsrom för den som vill, smetana och rödlök.
Sill (köpe)
leverpastej (köpe)
ostar och kex.
Sylta och dylikt har vi slutat med.
Fika Adventskaka (saffran), julostkaka med hjortronsylt eller ris a la malta.
I år ostkakevarianten.
Fisk etc:
Några sorters sill. I år Brantevikssill, citrus- och limesill (hemmagjorda), senapssill och skärgårdssill (köpta)
Ägghalvor med en klick stenbitsrom på
Grov kavring (underlag för sillen)
Hembakt knäckebröd (underlag för den gravade laxen)
Gravad lax (Hemgjord)
Rökt lax (köpt)
Ugnskokt lax m dragon och citronpeppar (Storemannens favorit, han äter nästan inget från julbordet)
Laxpate med tillhörande sås (hemgjord)
Rökt lax (köpt)
Kallt kött:
Skinka - färdigkokt, bara griljerad hemma
Något rökt kött, typ fårfiol (köpt)
Någon rökt korv (köpt)
Skinkinnanlår (köpt, enda kallskurna lillemannen äter))
Tysk perrarsalami (köpt, enda kallskurna storemannen äter)
Småvarmt:
Paté + Cumberland (hemgjord)
Köttbullar (hemgjorda och färdiga. Lillemannen äter bara färdiga men vi andra vill ha hemgjorda)
Varm rödkål (köpt, ja kall då...)
Janssons (Hemgjord)
Revbensspjäll (hemgjorda)
Prinskorv (köpt)
Att dricka (allt köpt):
Julöl
Julmust för dem som inte dricker öl
Nubbar, miniflaskor
Avslutning
Ett par ostar, Stilton, kittost och lagrad herrgård (köpt)
Pepparkakor (köpt)
Resten av dagen/kvällen:
Godis i form av choklad, klementiner, Bassett's, nötter. Litet chips finns hemma för de killar som inte äter något av det.
Ramlösa, Bitter Lemon, Schweppes Indian Tonic
Tror det var det hela. Kanske har jag glömt något men vi brukar bli mätta...
Vem som helst kan bli förlåten när de haft fel.
Det svåra är att bli förlåten för att du har haft rätt!
Värd hos Allt för Föräldrar
Nu måste jag tänka... allt är hemlagat först och främst...
Skinka
Långkål
Sillsallad
köttbullar
prinskorv (köpta då...)
Inlagd sill - ett par olika sorter
Janssons Frestelse
Kantarellomelett
Mimosasallad (som är en blandning av klassisk mimosa och legym)
Tortilla
Ensaladilla Rusa
Grynkorv
Hemgjort knäckebröd
Filmjölkslimpa med russin
fyra sorters senap
Cheddarost
Gräddost
Fika
Mjuk pepparkaka
choklad(socker)kaka
bondkakor
På kvällskvisten
Risgrynsgröt och en skinkmacka
Jag tror att det är allt...
Sill (rom, västkust, skånsk senaps)
Gravad lax
Rökt lax
Bräckt lax
Ägghalvor
Kokt potatis
Knäckebröd
Ostar
Moderatens kaffebröd
Vörtbröd
Något annat bröd
Prinskorv
Skinka
Olika sorters senap
Köttbullar
Jansson
Falafel
Veggopaj
Revbensspjäll
Rödbetssallad
Saffransbullar
Blondies
Olika sorters godis
Apelsinris/ris med saftsås
Kaffeost
Det är totalt överdrivet mycket i år men lite av varje sak. Tio personer skulle få sin favorit med, då blir det lätt lite för mycket men det är knytis så alla har med sig olika saker. Våra är himmagjorda utom sillen som jag köper på en marknad i Höör.
Inte ens sillen är köpt färdiginlagd i år ;
Vi har sill (inlagd hemma), Jansson (hemmalagad), ägg, gräslök (ej odlad hemma ), gräddfil.
Bröd, smör, ost och nån form av rökt korv.
Skinka (köpt färdigkokt), köttbullar (hemmalagade), prinskorv, brunkål (hemmagjord), senap (både hemmagjord och köpt), potatis.
Och så lite bönbollar och rotsaksgratäng av och till mig.
Risgrynsgröt (hemmakokt) och saftsås (hemmagjord).
Pepparkakor (av köpt deg). Några bullar/kakor mamma bakat.
Hemmagjort godis: chokladbollar, knäck, nougattryffel, romkulor.
Köpt godis: choklad av nåt slag.
Clementiner, äpplen, nötter.
Det härliga julbordet till trots undrar jag över annandagens kalkon. Vad fyller du den med?
Har såvitt jag vet aldrig ätit fylld kalkon.
Vårt julbord har blivit mindre och mindre med åren, men jag minns vad mycket olika maträtter det var när jag var liten!
Julostkaka med hjortronsylt skulle min make älska att få
Du milde tid vad mat Så du lägger sillen på kavring och äter så, ja det finns det ju många som gör, men undrar om det är en sak som är vanligare neröver eller en smaksak helt enkelt? Själv äter jag sill och potatis och gärna ägghalvor till det.
Jamen det är väl bra med knytis! Alla hjälps åt. Men du, vad är Blondies?
Brunkål minns jag med fasa från mina år som hemmaboende, alltså lukten från när de gjorde iordning Som tur så är smaken bättre än doften.
Sill, fyra sorter (butiksgjorda, från delin), rökt lax, gravad lax (mamma gravar), skinka, kokt och griljerad av maken, några sorters kallskuret typ 2 korvar och 2 patéer, köttbullar(mammas) och prinskorv, brie och cheddarost, julost. Apelsin- och ruccolasallad, brysselkål med hasselnötssmör, grönkålspaj.Waldorfsallad. Vörtbröd och vitt bröd (bakat av mig), knäcke och hårt tunnbröd. Julöl, snaps och julmust.
Herregud vad mycket mat. En del köpt och en del lagat som synes.
Jag fixar inte allt själv, min bror och jag delar på det. Han gör t.ex. laxpatén, cumberlandsåsen och revbensspjällen och förmodligen något mer jag inte kommer på just nu. Det som blir över, det mesta, delar vi på och sedan äter jag glatt julbord morgon, middag och kväll i en vecka!
Efter det kommer nyårsmenyn och då klarar man sig i ett år innan det är dags för julmat igen.
Sill på kavring vet jag inte riktigt om det är dialektalt men jag är inte särskilt förtjust i kokt potatis bara sådär och man brukar bli mätt ändå. Samma sak med risgrynsgröten, det är mest bukfylla. Mitt julbord, jag styr över detaljerna!
Vem som helst kan bli förlåten när de haft fel.
Det svåra är att bli förlåten för att du har haft rätt!
Värd hos Allt för Föräldrar
Här är receptet.
SÅ gott.
1 kalkon, minst 4-5 kg då de mindre lätt blir lite för torra. Jag gör på 6 kg
3 paket bacon
4 skivor rivet bröd
2-3 citroner
2 äpplen
2 lökar
1 msk Chipotlepasta
1 Chipotle Morita för mer hetta, blötlägg den innan och finhacka den.
smör, mycket smör......
salt och peppar
Börja med att riva bröd, stek bacon som klippts i bitar och gör en röra/ deg av detta.
Pressa i citron, hacka äpplena och lök i bitar och ha i stuffingsmeten.
Rör ner Chipotlepasta och den finhackade chilin.
Smält smör, ca ½ dl flytande smör som man har salt i och mer pressad citron.
Gnid in fågeln med det smälta smöret, även insidan av pippin.
Ta en halv citron och stoppa in i gumpen som stopp. Ha i fyllningen och bind sedan i hop fågeln med steksnöre.
Ta nu lite mer smör, som små bitar med en smörröra av citron, salt och smör som petas in under skinnet på fågeln. Använd en liten kniv och gör små stick i skinnet.
Sen måste ni ha en termometer som sticks ner på insidan av lårbenet, mot själva höftkulan.
Skya fågeln ofta och ha lite folie runt benen på slutet så de inte bränns.
Jag brukar börja med hög värme, ca 225 grader de första 20 minutarna för att få lite yta.
Vrid sedan ner graderna till 100 och sen är det bara skyandet kvar.
Ta ut fågeln när temperaturen är 75 grader (lårköttet) och låt den då vila inlindad i folie och kökshandduk minst 1½ timme.
Smält 110 gram smör, blanda i 2½ dl farinsocker, 1 ägg, 1 tsk vanilj, 2½ dl mjöl och lite salt. Det blir en rätt fast smet, gegga i det i en mindre form (jag brukar ta minsta ugnseldfasta som kanske är 15x20 eller så), grädda längst ner i ugnen 175 grader 20 minuter. Låt stå till dagen därpå. Om du kan .
Det här är alltså grundsmeten, tänk dig att det blir åt segt browniehåll fast ljusa. I smeten kan du lägga lite allt möjligt, jag hade i marshmallows och hackad choklad nu senast. En annan gång var det banan oh vit choklad, också bra kombo. Urenkelt, funkar på både gamla och unga gottegrisar.