Beprövade nyårsmenyer?
Ordet är fritt
  1. Medlem sedan
    Nov 2008
    #1

    Beprövade nyårsmenyer?

    Har ni några sådana? Måste gå att förbereda.
  2. 1
    Beprövade nyårsmenyer? Har ni några sådana? Måste gå att förbereda.
  3. Pyssling
    #2
    Skrev ett svar som visst försvann och orkar inte skriva om allt, men i alla fall:

    Vi äter alltid samma, (ev inte i år, se nedan) så vår meny är väldigt beprövad i alla fall. Huvudrätten, Coeur de filet provencale, ska gå att laga i förväg, enligt alla recept, men jag tycker potatisen kan bli jättetrist om man lagar tidigt på dagen, tyvärr. Hur långt innan måste du laga och hur mycket kan du göra just när ni ska äta?

    Hummersoppa, vår förrätt, funkar bra att förbereda. Några år har vi haft Hummer Thermidor till förrätt och den går ju att förbereda fram till gratinering.
    Snittar har vi alltid, de kan man göra tidigt på dagen och då förvarar jag dem på stora plastfolieövertäckta fat i kylen.
    Vår meny är ju väldigt klassisk, men vi gillar den!
  4. 2
    Skrev ett svar som visst försvann och orkar inte skriva om allt, men i alla fall:

    Vi äter alltid samma, (ev inte i år, se nedan) så vår meny är väldigt beprövad i alla fall. Huvudrätten, Coeur de filet provencale, ska gå att laga i förväg, enligt alla recept, men jag tycker potatisen kan bli jättetrist om man lagar tidigt på dagen, tyvärr. Hur långt innan måste du laga och hur mycket kan du göra just när ni ska äta?

    Hummersoppa, vår förrätt, funkar bra att förbereda. Några år har vi haft Hummer Thermidor till förrätt och den går ju att förbereda fram till gratinering.
    Snittar har vi alltid, de kan man göra tidigt på dagen och då förvarar jag dem på stora plastfolieövertäckta fat i kylen.
    Vår meny är ju väldigt klassisk, men vi gillar den!
  5. Medlem sedan
    Oct 2014
    #3
    *Hummersoppa till förrätt eller ännu godare en jordärtskockssoppa med stekt pilgrimsmussla i.
    **Någon fin köttbit med riktigt krämig pepparsås och en potatisros.
    ***Klassisk pannacotta med hallon o passionsfrukt.
  6. 3
    *Hummersoppa till förrätt eller ännu godare en jordärtskockssoppa med stekt pilgrimsmussla i.
    **Någon fin köttbit med riktigt krämig pepparsås och en potatisros.
    ***Klassisk pannacotta med hallon o passionsfrukt.
  7. Medlem sedan
    Nov 2008
    #4
    Tack - ska googla din huvudrätt. Det är mest att jag inte vill stå stressad i köket när gästerna kommer du vet..
  8. 4
    Tack - ska googla din huvudrätt. Det är mest att jag inte vill stå stressad i köket när gästerna kommer du vet..
  9. Medlem sedan
    Nov 2003
    #5
    Jag tycker att få saker slår en löjromstoast till förrätt. Eller halstrade pilgrimsmusslor med mangosalsa, fast det är svårt att förbereda.

    Tunnskuren helstekt biff med risotto smaksatt med tryffel till varmrätt. Gärna rödlöksmarmelad till, och en god sallad.

    Efterrätt är jag kass på. Jag är grymt osofistikerad här och gillar marängsviss eller pavlova med lemon curd och mango bäst!
  10. 5
    Jag tycker att få saker slår en löjromstoast till förrätt. Eller halstrade pilgrimsmusslor med mangosalsa, fast det är svårt att förbereda.

    Tunnskuren helstekt biff med risotto smaksatt med tryffel till varmrätt. Gärna rödlöksmarmelad till, och en god sallad.

    Efterrätt är jag kass på. Jag är grymt osofistikerad här och gillar marängsviss eller pavlova med lemon curd och mango bäst!
  11. Medlem sedan
    Jan 2004
    #6
    När du säger att ni har snittar,,,vad menar du då? Vad är "snittar" egentligen?
  12. 6
    När du säger att ni har snittar,,,vad menar du då? Vad är "snittar" egentligen?
  13. Medlem sedan
    May 2004
    #7

    Öl och...

    en räkmacka räcker åt mig.
    Same shit different day.
    Hänger här dygnet runt, alla dagar på året.

    Är du en utav idioterna....ja då kan du dra åt helvete.
  14. 7
    Öl och... en räkmacka räcker åt mig.
  15. Medlem sedan
    Aug 2013
    #8
    Finns det räkor i Småland?
    Vad är en cyniker? En man som vet priset på allt och värdet på ingenting.
    (Oscar Wilde)
  16. 8
    Finns det räkor i Småland?
  17. Medlem sedan
    May 2004
    #9

    Japp man köper...

    dom frusna på Willys.
    Same shit different day.
    Hänger här dygnet runt, alla dagar på året.

    Är du en utav idioterna....ja då kan du dra åt helvete.
  18. 9
    Japp man köper... dom frusna på Willys.
  19. Medlem sedan
    Aug 2013
    #10
    Aahhh, jag förstår. Äkta, friska, färska och krispiga räkor finns ju annars bara på Bästkusten. (Nejdå, inte är jag lokalpatriot, inte...)
  20. 10
    Aahhh, jag förstår. Äkta, friska, färska och krispiga räkor finns ju annars bara på Bästkusten. (Nejdå, inte är jag lokalpatriot, inte...)
  21. Medlem sedan
    May 2004
    #11

    Jamen absolut...

    visst är det så men vi inlandtöntar får iallafall en svag flukt av bästkusten. Fast bästkusten räkor är inte riktigt prisvärda hur goda de än är även när man är på plats.
    Same shit different day.
    Hänger här dygnet runt, alla dagar på året.

    Är du en utav idioterna....ja då kan du dra åt helvete.
  22. 11
    Jamen absolut... visst är det så men vi inlandtöntar får iallafall en svag flukt av bästkusten. Fast bästkusten räkor är inte riktigt prisvärda hur goda de än är även när man är på plats.
  23. Medlem sedan
    Aug 2013
    #12
    En räka från Bästkusten kan aldrig bli för dyr, Sp..
  24. 12
    En räka från Bästkusten kan aldrig bli för dyr, Sp..
  25. Medlem sedan
    May 2004
    #13

    Öhh har du glömt...

    att du skriver men en snål...öhhh smålänning.
    Same shit different day.
    Hänger här dygnet runt, alla dagar på året.

    Är du en utav idioterna....ja då kan du dra åt helvete.
  26. 13
    Öhh har du glömt... att du skriver men en snål...öhhh smålänning.
  27. Medlem sedan
    Aug 2013
    #14
    Nu har ju geografin löst det så genialt, att smålänningar nästan bara har tillgång till frysta och billiga, grönländska räkor, så vi rika och slösaktiga västkustbor kan vältra oss i våra räkor själva.
  28. 14
    Nu har ju geografin löst det så genialt, att smålänningar nästan bara har tillgång till frysta och billiga, grönländska räkor, så vi rika och slösaktiga västkustbor kan vältra oss i våra räkor själva.
  29. Medlem sedan
    Jul 2003
    #15
    Gratinerad hummer till förrätt och oxfilé provencale till huvudrätt är väl en klassiker, och mycket gott dessutom. Vår bästa någonsin var nog när vi gjorde sexrätters, om jag minns rätt nu var det: *Liten löjromssnitt med citroncreme *Trattkantarellsoppa med parmesamchips *Skaldjursrisotto (mkt liten portion) *Variation på lamm (Filé, korv och vinkokt lägg från ett och samma lamm, med belugalinsragu, baconlindade haricotsverts och jordärtskockspuré) *Äppelsorbet (aka normandiskt hål) *Chokladbakelse med blåbär
  30. 15
    Gratinerad hummer till förrätt och oxfilé provencale till huvudrätt är väl en klassiker, och mycket gott dessutom. Vår bästa någonsin var nog när vi gjorde sexrätters, om jag minns rätt nu var det: *Liten löjromssnitt med citroncreme *Trattkantarellsoppa med parmesamchips *Skaldjursrisotto (mkt liten portion) *Variation på lamm (Filé, korv och vinkokt lägg från ett och samma lamm, med belugalinsragu, baconlindade haricotsverts och jordärtskockspuré) *Äppelsorbet (aka normandiskt hål) *Chokladbakelse med blåbär
  31. Medlem sedan
    Jul 2003
    #16
    För mig är "snittar" små brödbitar med olika pålägg. Typ rostbröd med skagenröra/lax/löjrom, eller mörkt fruktbröd med anklever, eller smörstekt baguette med manchego, serrano och fikonmarmelad. Varieras i det oändliga, och serveras alltid minst tre sorter.
  32. 16
    För mig är "snittar" små brödbitar med olika pålägg. Typ rostbröd med skagenröra/lax/löjrom, eller mörkt fruktbröd med anklever, eller smörstekt baguette med manchego, serrano och fikonmarmelad. Varieras i det oändliga, och serveras alltid minst tre sorter.
  33. Medlem sedan
    Jan 2004
    #17
    Aha ja det låter ju ganska troligt. Varför minst 3 olika sorter? Alltså jag begriper ju för att det ska finnas nån sort som passar alla smaker, men varför just 3?
  34. 17
    Aha ja det låter ju ganska troligt. Varför minst 3 olika sorter? Alltså jag begriper ju för att det ska finnas nån sort som passar alla smaker, men varför just 3?
  35. Kerstimärta
    #18
    Förrätter:

    1. Roligt och lite oväntad presentation: Citroner fyllda med räkröra (ursprungligen var det tonfiskröra) med citronköttet, hackade räkor, majonäs och creme, samt dill, vitpeppar, salt. Man skär alltså av toppen på citronen och även en liten bit av botten (så den står stadigt) samt gröper ur allt utom själva skalet. Pyssligt.... Det är en fruktansvärt god och läskande förrätt och man blir så sugen på fortsättningen. Tack vara en massa frisk citronsmak. Går att förbereda fullt ut typ dagen innan. Kan dock broderas ut med garnering/tillbehör i form av tex hela räkor, dillkvistar, körsbärstomater, stekta skivor av gott bröd.

    2: Vegetariskt och även här oväntad presentation: Tomater som gröpts ur enligt beskrivning av citronerna. Fyllda med en röra av keso, dill och hackad konserverad ananas som varsamt smaksätt med örtsalt eller aromat (att föredra).Förvånande gott och fräscht. Dylik förrätt har avnjutits i fjällmarkerna utan köksmöjligheter tex. Samt i stugor med låg standard, dvs utan vatten, el och avlopp.

    Varmrätt:

    1. Klassiker, funkar alltid: Dubbelmarinerad oxfile (eller vid begränsad budget fläskfile). Kan förberedas och tas med i plastbunke vart man vill. Till det potatis av det slag som faciliteterna medger. Gottigast är en rotfruktsgratäng (som går att göra klart dagen innan och sen värmas på det sätt som medges). Grönsallad med tomater.

    2. Enkelt men underbart gott: Varmrökt sik/lax serveras kall. En matig kall sås på hälften majo och creme fraiche (lätt, annars blir den för stabbig), syrligt grönt äpple och rödlök (båda finhackade), en sked eller tre av dijonsenap, salt, flera olika pepparsorter (inte kryddpeppar dock). Till det kokt oskalad potatis. Grönsallad med tomater. Allt utom potatisen kan göras innan.

    Efterrätt:
    1. Denna rätt är jag dålig på. Vi brukar göra det ungdomarna vill. Blir (vid festligare tillfällen) ofta chokladfromage med crisp från pulver, ngn chokladgarnering, hallon som garnering och smak, grädde från sprutmoj. Allt klart från början alltså....
  36. 18
    Förrätter:

    1. Roligt och lite oväntad presentation: Citroner fyllda med räkröra (ursprungligen var det tonfiskröra) med citronköttet, hackade räkor, majonäs och creme, samt dill, vitpeppar, salt. Man skär alltså av toppen på citronen och även en liten bit av botten (så den står stadigt) samt gröper ur allt utom själva skalet. Pyssligt.... Det är en fruktansvärt god och läskande förrätt och man blir så sugen på fortsättningen. Tack vara en massa frisk citronsmak. Går att förbereda fullt ut typ dagen innan. Kan dock broderas ut med garnering/tillbehör i form av tex hela räkor, dillkvistar, körsbärstomater, stekta skivor av gott bröd.

    2: Vegetariskt och även här oväntad presentation: Tomater som gröpts ur enligt beskrivning av citronerna. Fyllda med en röra av keso, dill och hackad konserverad ananas som varsamt smaksätt med örtsalt eller aromat (att föredra).Förvånande gott och fräscht. Dylik förrätt har avnjutits i fjällmarkerna utan köksmöjligheter tex. Samt i stugor med låg standard, dvs utan vatten, el och avlopp.

    Varmrätt:

    1. Klassiker, funkar alltid: Dubbelmarinerad oxfile (eller vid begränsad budget fläskfile). Kan förberedas och tas med i plastbunke vart man vill. Till det potatis av det slag som faciliteterna medger. Gottigast är en rotfruktsgratäng (som går att göra klart dagen innan och sen värmas på det sätt som medges). Grönsallad med tomater.

    2. Enkelt men underbart gott: Varmrökt sik/lax serveras kall. En matig kall sås på hälften majo och creme fraiche (lätt, annars blir den för stabbig), syrligt grönt äpple och rödlök (båda finhackade), en sked eller tre av dijonsenap, salt, flera olika pepparsorter (inte kryddpeppar dock). Till det kokt oskalad potatis. Grönsallad med tomater. Allt utom potatisen kan göras innan.

    Efterrätt:
    1. Denna rätt är jag dålig på. Vi brukar göra det ungdomarna vill. Blir (vid festligare tillfällen) ofta chokladfromage med crisp från pulver, ngn chokladgarnering, hallon som garnering och smak, grädde från sprutmoj. Allt klart från början alltså....
  37. Medlem sedan
    Jul 2003
    #19
    Någon slags gammal regel Helst en med kött, en med fisk och så en tredje då. Blir kanske trist/känns snålt med bara två?
  38. 19
    Någon slags gammal regel Helst en med kött, en med fisk och så en tredje då. Blir kanske trist/känns snålt med bara två?
  39. Medlem sedan
    Jan 2004
    #20
    Mm så kan det säkert vara
  40. 20
    Mm så kan det säkert vara
Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Kära besökare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare (Ad blocker). Allt för föräldrar är ett annonsfinansierat community
och har därför valt att inte stödja användningen av annonsblockerare.

Avaktivera annonsblockeraren för att att få korrekt användareupplevelse.

Vänligen Allt för föräldrar