Skrivet: 2016-02-04, 20:24
#1
Äter ni ekologiskt?
Varför? Varför inte?
Nu duggar det ju tätt med rapporter om att ekologiskt inte är hållbart i längden.
Det känns lite skönt eftersom jag aldrig hängt på det tåget. Men, vem vet sanningen?
Eller så är den inte enkel, som vanligt.
Jag äter ekologiskt i ganska hög utsträckning. Jag vill inte fylla mej själv och mina barn med allehanda bekämpningsmedel om jag inte måste. Jag har inte läst de rapporter du hänvisar till, men jag antar att det är det förhållandevis låga avkastningen på ekologiska grödor som avses?
Jag tror däremot att vi radikalt måste ändra vår mathållning och inte äta så mycket animaliska produkter och kanske heller inte så mycket av exempelvis soja. Att tro att man räddar världen genom att äta oekologiskt är bara dumt.
ibland inte. Hur fn man än gör så verkar man göra fel liksom.
Same shit different day.
Hänger här dygnet runt, alla dagar på året.
Är du en utav idioterna....ja då kan du dra åt helvete.
Ja, så mycket som möjligt. Vad som definitivt inte är hållbart är att försöka föda en alldeles för stor befolkning på jorden med industriellt framställd mat, baserad på omfattande kemikalieanvändning. Det är en ren återvändsgränd.
Just den här artikeln är lite gammal och dessutom väldigt kategorisk att det inte är bra på ngt sätt: http://www.svd.se/ekologisk-odling--vagen-till-svalt
Jag tror inte vi kan rädda världen. Varken genom att äta ekologiskt eller inte.
Lite så är det ju. Inget är enkelt. Finns så många sidor av allt. När man börjar tänka är det svårt.
Ok, du vet det med säkerhet alltså?
Jag känner mig mer förvirrad ju mer jag lär mig.....
Vad kan man veta med säkerhet? Jag tror definitivt inte på den syntetiska vägen till mänsklighetens räddning. Så begåvad är inte människan, att hon överträffar vad miljarder år av evolution har utvecklat. Däremot är hon dum nog att tro det.
Min övertygelse är, att vilka vägval vi än gör i framtiden, så måste befolkningen på jorden minska rejält. Annars är det helt enkelt kört. På alla plan. Fysiskt, socialt och psykiskt.
Okej, det värsta scenariot alltså.
Jag önskar man kunde hitta andra lösningar och det är dessa jag tänker på och oroar mig kring.
Så mycket faktorer....
Beror på vilka varor det är. Bananer, kaffe, kakao - alltid. Ris efter ett tips härifrån faktiskt. Mejeriprodukter minus ost - skånemejeriers eko. Vi harvar fortfarande om det här med att köpa t.ex. ½ gris från bönderna häromkring, frysen är för liten.
Närodlat av egoskäl, Skåne är så vackert och vill man ha kvar öppna, fina landskap får man allt se till att köpa av bönderna som finns här också.
ja det försöker vi. I synnerhet vissa produkter som är riktigt dåliga om de inte är ekologis. Som bananer, kaffe, vindruvor och potatis.
Sen köper vi gärna närproducerat och handlar till stor del efter vad som är säsong och äter helt enkelt ( nästan) aldrig jordgubbar på vintern o liknande.
Försöker också att inte slänga mat, en av de största miljöbovarna....
Så mycket det bara går.
Undviker även mat med konstiga tillsatser eller mat som på industriellväg har förädlats för att "passa" oss konsumenter bättre.
Ja till stor del. Jag vill äta bättre mat och ge mina barn bättre mat samt bidra till att det blir mindre gifter och mindre övergödning av sjöar m.m.
De rapporter du pratar om är absurda. De avser möjligen fattiga länder med brist på mat och inte Sverige. Tidigare jobbade ca 80 % av befolkningen i jordbruket idag är det betydligt färre. I Sverige växer landskapet igen för att vi importerar mat. Jag ser inget problem med att det skulle behövas fler människor och fler jordplättar i jordbruket idag. Min bedömning gäller Sverige. Hur saken ska hanteras i utvecklingsländerna kan jag inte svara på.
Ha det gott!
Äter ibland ekologiskt. Vi köper alltid ekobananer, eko mjölkprodukter ekoägg. Kött ibland, då närproducerat detta kött smakar godare.
Det finns tydligen en odlingmetod som kallas "cover crops" där man använde betydligt mindre mängd bekämpningsmedel och konstgödsel. Detta verkar som en bra väg att gå.
Är det inte så att lättillgänligt fosfat (finns i konstgödsel är en ändlig resurs?
Handla ekologist, när det är enkelt. Men det är inget jag kräver när vi äter ute, eller på färdigmat. Och det beror på i vilken affär jag handlar, den där bilburen villaboende svenks medelklass handlar har mycket mer ekologist än affären vid tunnelbanan i invandrartäta området har. Men de har större utbud av utländska varor.
Gammal inaktuell artikel alltså: http://www.svd.se/ekologisk-odling--vagen-till-svalt
?
Det finns ju andra vinklar också:
https://www.coop.se/Globala-sidor/Pr...del-i-kroppen/