Tillräckligt med mat...
Ordet är fritt
  1. Medlem sedan
    Aug 2010
    #1

    Tillräckligt med mat...

    Det är tydligen när man grillar och:

    * Alla fyra i familjen storknar av mättnad, både av olika kött och grönsaker.
    * Det äts rester till lunch dagen efter.
    * Resterande rester tillagas som gryta till middag till 4 personer.
    * Resterna av restmiddagen resulterar i 4 kompletta matlådor + en 2-liters glasslåda med gryta.

    Ja...mannen skakade på huvudet igår när jag handlat och lagt allt i marinad men han har knappast gått hungrig

    Lagar ni lagom mycket mat, tänker på matlåda, gör för mycket/för lite (så att det får späs på med mackor)?
    Tar ni till vara på rester efter grillningen?
    Har ert sätt att hantera mat att göra med hur det var när ni växte upp?

    Vi hade det väldigt snålt när jag växte upp så jag slänger inget. Däremot älskar jag att se massor av mat och tillbehör på bordet, just för att det aldrig fanns då. Kom en endaste kompis på middag blev det att äta mackor eller frukt för att bli mätt och det har satt spår i att jag alltid lagat mer än vad som går åt, men så klart tar jag hand om resterna också
  2. 1
    Tillräckligt med mat... Det är tydligen när man grillar och:

    * Alla fyra i familjen storknar av mättnad, både av olika kött och grönsaker.
    * Det äts rester till lunch dagen efter.
    * Resterande rester tillagas som gryta till middag till 4 personer.
    * Resterna av restmiddagen resulterar i 4 kompletta matlådor + en 2-liters glasslåda med gryta.

    Ja...mannen skakade på huvudet igår när jag handlat och lagt allt i marinad men han har knappast gått hungrig

    Lagar ni lagom mycket mat, tänker på matlåda, gör för mycket/för lite (så att det får späs på med mackor)?
    Tar ni till vara på rester efter grillningen?
    Har ert sätt att hantera mat att göra med hur det var när ni växte upp?

    Vi hade det väldigt snålt när jag växte upp så jag slänger inget. Däremot älskar jag att se massor av mat och tillbehör på bordet, just för att det aldrig fanns då. Kom en endaste kompis på middag blev det att äta mackor eller frukt för att bli mätt och det har satt spår i att jag alltid lagat mer än vad som går åt, men så klart tar jag hand om resterna också
  3. Medlem sedan
    Oct 2014
    #2
    Lagar mycket och som du ofta för mycket. Men slänger nästan inget utan gör matlådor och äter tester eller bygger om till någon annan maträtt.
  4. 2
    Lagar mycket och som du ofta för mycket. Men slänger nästan inget utan gör matlådor och äter tester eller bygger om till någon annan maträtt.
  5. Medlem sedan
    Aug 2013
    #3
    Laga mat? Vad är det för något?
  6. 3
    Laga mat? Vad är det för något?
  7. Medlem sedan
    Aug 2011
    #4
    Jag lagar hellre för mycket än för lite, både när jag lagar bara till oss i familjen men framför allt när vi har folk hembjudna på mat. Det ska finnas så det räcker till och blir över!
    Men vi slänger inte det som blir över. Det blir matlådor, dels till sambon och dels till min mamma. Och det gäller både vid grillning och vid annan matlagning. Det finns alltid matlådor i frysen.

    Sånt som inte är så bra att frysa (t ex potatis och så), får hönsen. Så det kommer ju till användning också eftersom vi får ägg i retur från dem .

    Att inte slänga mat (mer än i undantagsfall, visst händer det att något förfars här också även om det är sällsynt) handlar kanske inte så mycket om min uppväxt som om min egen inställning till miljö och att folk faktiskt svälter i världen, och att det är respektlöst av de anledningarna att slänga mat.
  8. 4
    Jag lagar hellre för mycket än för lite, både när jag lagar bara till oss i familjen men framför allt när vi har folk hembjudna på mat. Det ska finnas så det räcker till och blir över!
    Men vi slänger inte det som blir över. Det blir matlådor, dels till sambon och dels till min mamma. Och det gäller både vid grillning och vid annan matlagning. Det finns alltid matlådor i frysen.

    Sånt som inte är så bra att frysa (t ex potatis och så), får hönsen. Så det kommer ju till användning också eftersom vi får ägg i retur från dem .

    Att inte slänga mat (mer än i undantagsfall, visst händer det att något förfars här också även om det är sällsynt) handlar kanske inte så mycket om min uppväxt som om min egen inställning till miljö och att folk faktiskt svälter i världen, och att det är respektlöst av de anledningarna att slänga mat.
  9. Medlem sedan
    Aug 2010
    #5
    Ja, det finns ju många maträtter som uppstår av just "skåprensning", många gånger mycket godare än originalet!
  10. 5
    Ja, det finns ju många maträtter som uppstår av just "skåprensning", många gånger mycket godare än originalet!
  11. Medlem sedan
    Aug 2010
    #6
    Jag hade inte förväntat mig någon förtydling på den rubrken och det kom ingen heller
  12. 6
    Jag hade inte förväntat mig någon förtydling på den rubrken och det kom ingen heller
  13. Medlem sedan
    Aug 2010
    #7
    Det låter som samma ideologi. Dock har inte vi höns som får potatisen så den ser vi till att äta innan vi kokar ris eller var som nu passar bättre till resterna
  14. 7
    Det låter som samma ideologi. Dock har inte vi höns som får potatisen så den ser vi till att äta innan vi kokar ris eller var som nu passar bättre till resterna
  15. Medlem sedan
    Aug 2013
    #8
    Nej, det var ju en undran.
  16. 8
    Nej, det var ju en undran.
  17. Medlem sedan
    Aug 2006
    #9
    Pytt i panna finns ju av en orsak... Om det så bara blir ½ kotlett över så tärnas den och fryses in, nån annan gång blir det t ex korv över och så vips kan man göra en pytt.

    Vi har inte alltid varit så bra på att ta hand om rester men numera är vi nästan experter tror jag Eller det är mest jag egentligen... Från gårdagens grillbuffé blev det t ex flera hamburgare och en hel del korv över. Hamburgarna frystes in. Korven åts dels till middag idag ihop med potatissallad och räksallad och dels blev det en "korvfräs" till morgondagens lunch för maken ihop med grönsakerna som blev över av hamburgertillbehören. Räkorna som blev över när jag gjorde räksallad är nu i en soppa som ska ätas till middag imorron.

    Är det bara vi 3 tillagas det ofta lagom mycket, maken vet t ex att det räcker med en kotlett till honom och till sonen (som inte fyller ut med en massa tillbehör ) gör vi två och om han inte äter båda med en gång tar han den andra till frukost. Gör vi gryta vet vi ungefär hur mycket det går åt och det som ev. blir över blir då morgondagens lunch o s v. Men när vi har gäster drar vi till med större marginaler... och därmed blir det också ofta mer över.
  18. 9
    Pytt i panna finns ju av en orsak... Om det så bara blir ½ kotlett över så tärnas den och fryses in, nån annan gång blir det t ex korv över och så vips kan man göra en pytt.

    Vi har inte alltid varit så bra på att ta hand om rester men numera är vi nästan experter tror jag Eller det är mest jag egentligen... Från gårdagens grillbuffé blev det t ex flera hamburgare och en hel del korv över. Hamburgarna frystes in. Korven åts dels till middag idag ihop med potatissallad och räksallad och dels blev det en "korvfräs" till morgondagens lunch för maken ihop med grönsakerna som blev över av hamburgertillbehören. Räkorna som blev över när jag gjorde räksallad är nu i en soppa som ska ätas till middag imorron.

    Är det bara vi 3 tillagas det ofta lagom mycket, maken vet t ex att det räcker med en kotlett till honom och till sonen (som inte fyller ut med en massa tillbehör ) gör vi två och om han inte äter båda med en gång tar han den andra till frukost. Gör vi gryta vet vi ungefär hur mycket det går åt och det som ev. blir över blir då morgondagens lunch o s v. Men när vi har gäster drar vi till med större marginaler... och därmed blir det också ofta mer över.
  19. Medlem sedan
    Jan 2000
    Forumvärd
    #10
    Jag gör nog så att det blir max en matlåda. Jag är ingen matmamma, så jag gör inte mer mat än nödvändigt.
    Du skulle se vårt kylskåp, i vardagen är det inte mycket i. Mat för en middag eller två, pålägg, mjölk och lite annat.
    Bjuder jag folk på middag, så försöker jag se till att det är rejält.
    Det har varit ett problem, vi är ganska små i maten och när vi har haft sonens kompis på middag så har jag alltid haft svårt att beräkna.
    Nu äter sonen mer, men fram tills för några år sedan, så räckte t,ex 400 gram nötfärs till en köttfärssås och två matlådor, nu behöver jag köpa 600 gram och då får jag en matlåda och kanske lite till för att lägga i burken med överbliven köttfärssås att använda till lasagne eller köttfärspaj.
  20. 10
    Jag gör nog så att det blir max en matlåda. Jag är ingen matmamma, så jag gör inte mer mat än nödvändigt.
    Du skulle se vårt kylskåp, i vardagen är det inte mycket i. Mat för en middag eller två, pålägg, mjölk och lite annat.
    Bjuder jag folk på middag, så försöker jag se till att det är rejält.
    Det har varit ett problem, vi är ganska små i maten och när vi har haft sonens kompis på middag så har jag alltid haft svårt att beräkna.
    Nu äter sonen mer, men fram tills för några år sedan, så räckte t,ex 400 gram nötfärs till en köttfärssås och två matlådor, nu behöver jag köpa 600 gram och då får jag en matlåda och kanske lite till för att lägga i burken med överbliven köttfärssås att använda till lasagne eller köttfärspaj.
  21. Medlem sedan
    Jul 2003
    #11
    Till vardags blir det oftast lite över, vanligen så det räcker till 1-2 portioner till. Vi utnyttjar det till att inte behöva laga mat varje dag. Vill inte få allt för mycket över, eftersom jag inte så gärna äter samma mat flera dagar i rad och inte är världsbäst på att trolla fram nya rätter ur rester. Undantagsvis gör vi storkok som vi fryser in (t.ex. gulaschgryta).
    Bjuder vi hem folk blir det betydligt mer rester. Det är svårare att beräkna till riktigt många, osäkert hur mycket andra åter och så vill man ju absolut inte så stå med för lite mat när man har gäster. Blir alltid förvända hur lite barnens kompisar äter - speciellt sonens kompisar. Även om det är sådant de förväntas gilla som pizza eller hamburgare så är det många som "slaktar" det de har på sin tallrik men lämnar mycket kvar, medan min son åter upp och även kan ta en andra portion. Dotterns kompisars portioner är ett stort skämt - inte minst när jag sett vad de lägger upp på tallriken i skolan. Där pratar vi bokstavligen om 5 riskorn och en bit gurka. Fattar inte ens hur de klarar sig genom skoldagen.
  22. 11
    Till vardags blir det oftast lite över, vanligen så det räcker till 1-2 portioner till. Vi utnyttjar det till att inte behöva laga mat varje dag. Vill inte få allt för mycket över, eftersom jag inte så gärna äter samma mat flera dagar i rad och inte är världsbäst på att trolla fram nya rätter ur rester. Undantagsvis gör vi storkok som vi fryser in (t.ex. gulaschgryta).
    Bjuder vi hem folk blir det betydligt mer rester. Det är svårare att beräkna till riktigt många, osäkert hur mycket andra åter och så vill man ju absolut inte så stå med för lite mat när man har gäster. Blir alltid förvända hur lite barnens kompisar äter - speciellt sonens kompisar. Även om det är sådant de förväntas gilla som pizza eller hamburgare så är det många som "slaktar" det de har på sin tallrik men lämnar mycket kvar, medan min son åter upp och även kan ta en andra portion. Dotterns kompisars portioner är ett stort skämt - inte minst när jag sett vad de lägger upp på tallriken i skolan. Där pratar vi bokstavligen om 5 riskorn och en bit gurka. Fattar inte ens hur de klarar sig genom skoldagen.
  23. Medlem sedan
    Jan 2000
    Forumvärd
    #12
    Det kunde varit sonen för några år sedan, han åt som en liten myra. Hans ena storebror var likadan.
    Jag hade tvärtomproblem, eftersom vi var så små i maten, så var jag inte van vid att göra stora portioner.
    Jag gjorde pannkaka och grannens barn och sonen en sommar. Vi brukar göra på 8 dl mjölk och hade alltid pannkakor över. Jag var tvungen att göra en omgång till och då var det 4 istället för tre som åt.
  24. 12
    Det kunde varit sonen för några år sedan, han åt som en liten myra. Hans ena storebror var likadan.
    Jag hade tvärtomproblem, eftersom vi var så små i maten, så var jag inte van vid att göra stora portioner.
    Jag gjorde pannkaka och grannens barn och sonen en sommar. Vi brukar göra på 8 dl mjölk och hade alltid pannkakor över. Jag var tvungen att göra en omgång till och då var det 4 istället för tre som åt.
  25. Medlem sedan
    Sep 2003
    #13
    Vi lagar tillräckligt med mat så att det oftast blir en eller två matlådor över till en annan dag.
    Det går åt ganska mycket mat här då vi har två aktiva tonåringar och en 19-årig elithandbollsspelande kusin som äter hos oss ett par gånger i veckan. (Jag blir fortfarande fascinerad ibland över de mängder mat han kan sätta i sig!)

    Grillar gör vi ganska ofta men det är liksom ingen big deal, vanlig mat lagas men istället för att steka i stekpanna så grillas det ute.
    Under min uppväxt fanns det alltid tillräckligt med mat men absolut inget överflöd och rester togs tillvara för mat är inget man slänger i onödan.

    Jag är alltid orolig att ha gjort för lite mat när vi har bjudningar men i många år skrev vi en "kalasdagbok", när vi haft folk över skrev vi ner hur många vi var och hur mycket mat som gick åt. Vi kollar fortfarande i den ibland för att stämma av hur mycket som kan behövas.
  26. 13
    Vi lagar tillräckligt med mat så att det oftast blir en eller två matlådor över till en annan dag.
    Det går åt ganska mycket mat här då vi har två aktiva tonåringar och en 19-årig elithandbollsspelande kusin som äter hos oss ett par gånger i veckan. (Jag blir fortfarande fascinerad ibland över de mängder mat han kan sätta i sig!)

    Grillar gör vi ganska ofta men det är liksom ingen big deal, vanlig mat lagas men istället för att steka i stekpanna så grillas det ute.
    Under min uppväxt fanns det alltid tillräckligt med mat men absolut inget överflöd och rester togs tillvara för mat är inget man slänger i onödan.

    Jag är alltid orolig att ha gjort för lite mat när vi har bjudningar men i många år skrev vi en "kalasdagbok", när vi haft folk över skrev vi ner hur många vi var och hur mycket mat som gick åt. Vi kollar fortfarande i den ibland för att stämma av hur mycket som kan behövas.
  27. Medlem sedan
    Jul 2003
    #14
    Bortsett från sonen som redan i tidig förskoleålder kunde äta mer än jag, så är vi nog knappast stora i maten heller, men när jag ser snart-tonårsbarn inte ens få i sig en hel burgare utan lämna ett slagfält efter sig på tallriken så har jag reagerat jag lite. Har också några gånger fått kommentar att sonen ätit så bra när han varit på kalas. Tror i och för sig att det kan bero på att han då inte har ätit lika mycket mellanmål, snacks, druckit läsk mm. Han är ju inte på något sätt överviktig eller så.
    Dottern var länge väldigt ojämn i matintaget.
    Pannkakor går det alltid åt massor här. Om vi gör av 1,2 l så blir det ändå inte så många över så att jag tycker att det lönar sig till att göra en omgång crepes.
  28. 14
    Bortsett från sonen som redan i tidig förskoleålder kunde äta mer än jag, så är vi nog knappast stora i maten heller, men när jag ser snart-tonårsbarn inte ens få i sig en hel burgare utan lämna ett slagfält efter sig på tallriken så har jag reagerat jag lite. Har också några gånger fått kommentar att sonen ätit så bra när han varit på kalas. Tror i och för sig att det kan bero på att han då inte har ätit lika mycket mellanmål, snacks, druckit läsk mm. Han är ju inte på något sätt överviktig eller så.
    Dottern var länge väldigt ojämn i matintaget.
    Pannkakor går det alltid åt massor här. Om vi gör av 1,2 l så blir det ändå inte så många över så att jag tycker att det lönar sig till att göra en omgång crepes.
  29. Medlem sedan
    Jan 2000
    Forumvärd
    #15
    Sonen började äta mer när han var omkring 15. Innan dess var det mikroportioner
  30. 15
    Sonen började äta mer när han var omkring 15. Innan dess var det mikroportioner
  31. Medlem sedan
    Apr 2008
    #16
    Eftersom jag har matlådor till jobbet, så försöker jag göra mat så att det räcker till det. Slänga mat gjorde vi inte när jag var liten, och jag försöker att inte göra det jag heller. Men ibland missar jag, just grönsaker och frukt kan jag glömma bort tills de möglar. Och då är det inte så mycket att välja på

    Men jag lagar inte några mängder mat, frysen är inte hur stor som helst, och det är småtrist att äta samma mat som matlåda väldigt mycket.

    Grillar gör vi nästan aldrig, delvis för att det känns som väldigt mycket jobb med det, om man nu inte ska laga väldigt mycket mat samtidigt. Och så mycket gör ajg normalt inte .
  32. 16
    Eftersom jag har matlådor till jobbet, så försöker jag göra mat så att det räcker till det. Slänga mat gjorde vi inte när jag var liten, och jag försöker att inte göra det jag heller. Men ibland missar jag, just grönsaker och frukt kan jag glömma bort tills de möglar. Och då är det inte så mycket att välja på

    Men jag lagar inte några mängder mat, frysen är inte hur stor som helst, och det är småtrist att äta samma mat som matlåda väldigt mycket.

    Grillar gör vi nästan aldrig, delvis för att det känns som väldigt mycket jobb med det, om man nu inte ska laga väldigt mycket mat samtidigt. Och så mycket gör ajg normalt inte .
  33. Medlem sedan
    May 2004
    #17

    Lagar mat? Njae vi...

    tycker det är så aptrist att laga mat så vi lägger inget större krut på det. Oftast blir det som det blir och blir det nåt över så är det sällan någon som orkar frysa in eller fixa med det så det slängs. Som sagt, vi är helt ointresserade och askassa på att hålla på med allt som rör mat.
    Same shit different day.
    Hänger här dygnet runt, alla dagar på året.

    Är du en utav idioterna....ja då kan du dra åt helvete.
  34. 17
    Lagar mat? Njae vi... tycker det är så aptrist att laga mat så vi lägger inget större krut på det. Oftast blir det som det blir och blir det nåt över så är det sällan någon som orkar frysa in eller fixa med det så det slängs. Som sagt, vi är helt ointresserade och askassa på att hålla på med allt som rör mat.
  35. Medlem sedan
    Aug 1998
    Forumvärd
    #18

    Det jag lagar äts upp

    Jag vet ungefär hur mycket som går åt och har dessutom en kille som är bra på att rensa faten. Dessutom gör jag inte sallad utan använder frysta grönsaker så det blir inget spill där heller.

    Grillar gör jag inte...

    Vem som helst kan bli förlåten när de haft fel.
    Det svåra är att bli förlåten för att du har haft rätt!

    Värd hos Allt för Föräldrar
  36. 18
    Det jag lagar äts upp Jag vet ungefär hur mycket som går åt och har dessutom en kille som är bra på att rensa faten. Dessutom gör jag inte sallad utan använder frysta grönsaker så det blir inget spill där heller.

    Grillar gör jag inte...
  37. Medlem sedan
    Aug 2010
    #19
    I mina ögon låter du som en gudinna i köket
  38. 19
    I mina ögon låter du som en gudinna i köket
  39. Medlem sedan
    Aug 2010
    #20
    400 gram köttfärs gör jag också på som räcker till tre matvrak + mig, matlåda och sen en pastagratäng dagen efter

    Fast det är för att jag ofta river ner en massa morötter och rensar kylen på grönsaker och skvättar av salsa, cf osv när jag gör köttfärssås, det blir massor och jättegott!

    Ibland vill jag hävda att det är för att jag vill dra ner på kostnader eller köttkonsumtionen men rent krasst är det för att rensa skåpen bara, så var det med den imagen
  40. 20
    400 gram köttfärs gör jag också på som räcker till tre matvrak + mig, matlåda och sen en pastagratäng dagen efter

    Fast det är för att jag ofta river ner en massa morötter och rensar kylen på grönsaker och skvättar av salsa, cf osv när jag gör köttfärssås, det blir massor och jättegott!

    Ibland vill jag hävda att det är för att jag vill dra ner på kostnader eller köttkonsumtionen men rent krasst är det för att rensa skåpen bara, så var det med den imagen
Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Kära besökare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare (Ad blocker). Allt för föräldrar är ett annonsfinansierat community
och har därför valt att inte stödja användningen av annonsblockerare.

Avaktivera annonsblockeraren för att att få korrekt användareupplevelse.

Vänligen Allt för föräldrar