Skrivet: 2016-12-19, 23:07
#1
Vegetarisk julmat...
... har det frågats om här några gånger, så jag tänkte berätta vad jag själv käkar för nåt på julbordet i år. Schysst va?
Jag är lakto-ovo-vegetarian och nån ägghalva med gräddfil och potatis samt ostmacka på vörtbröd lär slinka ner. I övrigt:
- Tofutårta. Tänk er silltårta på botten av kavring som mixats och blandats med lite smält smör/margarin och sen en röra ovanpå fast utan sillen, med riven tofu i stället.
- Rotsaksgratäng (av potatis, morot, lök, palsternacka, havregrädde, salt och peppar. Mjölkfritt margarin och ströbröd för lite yta.)
- "Julbollar" av tofu, smakatta med bl a senap och kryddpeppar. Goda att doppa i stark senap.
- Sojakorv eller liknande skuren i mindre bitar.
- Något griljerat mest för syns skull, i år ska jag testa två olika sorters "sk*nka utan rumpa" (nej det är inte jag som namngett dem ), en helvegetarisk och en lakto-ovo-vegetarisk och se vilken som blir godast. Gillar jag ingen av dem gör jag inte om det nästa år
Och så risgrynsgröt lite senare, inga konstigheter.
Andra tips är att göra en julwok, för er som vill ha mer grönt på julbordet. Woka strimlad kål (vit och röd), lök, strimlad morot och kanske kålrot och smaksätt med t ex kumminfrön som fått fräsa i olja först. Och på tal om kålrot så är griljerad sådan godare än det låter. Även om jag inte pallar göra't själv...