Vegetarisk julmat...
Ordet är fritt
  1. Medlem sedan
    Aug 2006
    #1

    Vegetarisk julmat...

    ... har det frågats om här några gånger, så jag tänkte berätta vad jag själv käkar för nåt på julbordet i år. Schysst va?

    Jag är lakto-ovo-vegetarian och nån ägghalva med gräddfil och potatis samt ostmacka på vörtbröd lär slinka ner. I övrigt:
    - Tofutårta. Tänk er silltårta på botten av kavring som mixats och blandats med lite smält smör/margarin och sen en röra ovanpå fast utan sillen, med riven tofu i stället.
    - Rotsaksgratäng (av potatis, morot, lök, palsternacka, havregrädde, salt och peppar. Mjölkfritt margarin och ströbröd för lite yta.)
    - "Julbollar" av tofu, smakatta med bl a senap och kryddpeppar. Goda att doppa i stark senap.
    - Sojakorv eller liknande skuren i mindre bitar.
    - Något griljerat mest för syns skull, i år ska jag testa två olika sorters "sk*nka utan rumpa" (nej det är inte jag som namngett dem ), en helvegetarisk och en lakto-ovo-vegetarisk och se vilken som blir godast. Gillar jag ingen av dem gör jag inte om det nästa år

    Och så risgrynsgröt lite senare, inga konstigheter.

    Andra tips är att göra en julwok, för er som vill ha mer grönt på julbordet. Woka strimlad kål (vit och röd), lök, strimlad morot och kanske kålrot och smaksätt med t ex kumminfrön som fått fräsa i olja först. Och på tal om kålrot så är griljerad sådan godare än det låter. Även om jag inte pallar göra't själv...
  2. 1
    Vegetarisk julmat... ... har det frågats om här några gånger, så jag tänkte berätta vad jag själv käkar för nåt på julbordet i år. Schysst va?

    Jag är lakto-ovo-vegetarian och nån ägghalva med gräddfil och potatis samt ostmacka på vörtbröd lär slinka ner. I övrigt:
    - Tofutårta. Tänk er silltårta på botten av kavring som mixats och blandats med lite smält smör/margarin och sen en röra ovanpå fast utan sillen, med riven tofu i stället.
    - Rotsaksgratäng (av potatis, morot, lök, palsternacka, havregrädde, salt och peppar. Mjölkfritt margarin och ströbröd för lite yta.)
    - "Julbollar" av tofu, smakatta med bl a senap och kryddpeppar. Goda att doppa i stark senap.
    - Sojakorv eller liknande skuren i mindre bitar.
    - Något griljerat mest för syns skull, i år ska jag testa två olika sorters "sk*nka utan rumpa" (nej det är inte jag som namngett dem ), en helvegetarisk och en lakto-ovo-vegetarisk och se vilken som blir godast. Gillar jag ingen av dem gör jag inte om det nästa år

    Och så risgrynsgröt lite senare, inga konstigheter.

    Andra tips är att göra en julwok, för er som vill ha mer grönt på julbordet. Woka strimlad kål (vit och röd), lök, strimlad morot och kanske kålrot och smaksätt med t ex kumminfrön som fått fräsa i olja först. Och på tal om kålrot så är griljerad sådan godare än det låter. Även om jag inte pallar göra't själv...
  3. Medlem sedan
    Aug 1998
    Forumvärd
    #2

    Själv är jag carnivor

    På mitt julbord vankas det sill, lax, rökt kött, skinka, köttbullar, prinskorvar och annat i samma stil. Det med minst kött är väl en Janssons och ägghalvorna för all del, fast de senare har en topping av stenbitsrom. Snapsen är för all del vegetarisk...

    Vem som helst kan bli förlåten när de haft fel.
    Det svåra är att bli förlåten för att du har haft rätt!

    Värd hos Allt för Föräldrar
  4. 2
    Själv är jag carnivor På mitt julbord vankas det sill, lax, rökt kött, skinka, köttbullar, prinskorvar och annat i samma stil. Det med minst kött är väl en Janssons och ägghalvorna för all del, fast de senare har en topping av stenbitsrom. Snapsen är för all del vegetarisk...
  5. Medlem sedan
    Apr 2001
    #3
    Du, de där julbollarna lät ju lite spännande. Man kan inte få receptet?
  6. 3
    Du, de där julbollarna lät ju lite spännande. Man kan inte få receptet?
  7. Medlem sedan
    Nov 1999
    #4
    Det är få gånger på året som jag är så carnivor som på julen, även om långkålen (hmm - kokt i skinkspad till att börja med, så jag får kanske stryka den som veg) och mimosan står högt upp på min lista.
  8. 4
    Det är få gånger på året som jag är så carnivor som på julen, även om långkålen (hmm - kokt i skinkspad till att börja med, så jag får kanske stryka den som veg) och mimosan står högt upp på min lista.
  9. Medlem sedan
    Mar 2003
    #5
    Låter gott alltihop! Själv fastnade jag för ett recept med ädelostkaka med fikon. Egentligen var ambitionen att hitta något nyttigt men nu blev det så här istället
  10. 5
    Låter gott alltihop! Själv fastnade jag för ett recept med ädelostkaka med fikon. Egentligen var ambitionen att hitta något nyttigt men nu blev det så här istället
  11. Medlem sedan
    Aug 2006
    #6
    Visst! På ett ungefär i alla fall. På ett ungefär.

    Mixa fast naturell tofu ganska fint. Blanda den med finhackad gul lök, en klick senap, rejält med kyddpeppar och lite salt.

    Sen rör ihop NoEgg och vatten (motsvarande två ägg till 300 g tofu) samt fiberhusk och låt svälla några minuter. Tillsätt det till tofuröran tillsammans med lite sojamjöl tills det går att forma hyfsade bollar Eller så använder man helt enkelt ägg om man inte bryr sig om att det ska vara 100% vego.

    Tryck ihop "smeten", forma små bollar och stek dem i olja och/eller margarin/smör på medelvärme tills de fått en ordentlig stekyta. Skaka stekpannan ofta för att få dem så jämnt stekta som möjligt.
  12. 6
    Visst! På ett ungefär i alla fall. På ett ungefär.

    Mixa fast naturell tofu ganska fint. Blanda den med finhackad gul lök, en klick senap, rejält med kyddpeppar och lite salt.

    Sen rör ihop NoEgg och vatten (motsvarande två ägg till 300 g tofu) samt fiberhusk och låt svälla några minuter. Tillsätt det till tofuröran tillsammans med lite sojamjöl tills det går att forma hyfsade bollar Eller så använder man helt enkelt ägg om man inte bryr sig om att det ska vara 100% vego.

    Tryck ihop "smeten", forma små bollar och stek dem i olja och/eller margarin/smör på medelvärme tills de fått en ordentlig stekyta. Skaka stekpannan ofta för att få dem så jämnt stekta som möjligt.
  13. Medlem sedan
    Aug 2006
    #7
    Det är synd att jag varken äter ädelost eller fikon för det låter gott
  14. 7
    Det är synd att jag varken äter ädelost eller fikon för det låter gott
  15. Medlem sedan
    Apr 2001
    #8
    Tack, det där lät verkligen gott! Fiberhusk är extremt användbart, jag brukar köar med det i glutenfria kakor till eleverna. Det är lurigt att baka glutenfritt så att det blir gott men fiberhusk och något mer som jag just nu har glömt namnet på brukar funka. Något med frön??
  16. 8
    Tack, det där lät verkligen gott! Fiberhusk är extremt användbart, jag brukar köar med det i glutenfria kakor till eleverna. Det är lurigt att baka glutenfritt så att det blir gott men fiberhusk och något mer som jag just nu har glömt namnet på brukar funka. Något med frön??
  17. Medlem sedan
    Aug 2006
    #9
    Chiafrön? Fast det används nog mest som bindemedel i stället för ägg. Annars är ju fiberhusk just frön. Eller snarare skalen från psylliumfrön.
  18. 9
    Chiafrön? Fast det används nog mest som bindemedel i stället för ägg. Annars är ju fiberhusk just frön. Eller snarare skalen från psylliumfrön.
  19. Medlem sedan
    Apr 2001
    #10
    Amen tack, psyllium hette det ju
  20. 10
    Amen tack, psyllium hette det ju
  21. Medlem sedan
    Jul 2017
    #11
    Finns en massa vegetariskt/vegansk mat samlad hos www.myveggie.se. Flera bloggare som har sina recept där! Kan va värt att kolla
  22. 11
    Finns en massa vegetariskt/vegansk mat samlad hos www.myveggie.se. Flera bloggare som har sina recept där! Kan va värt att kolla
Kära besökare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare (Ad blocker). Allt för föräldrar är ett annonsfinansierat community
och har därför valt att inte stödja användningen av annonsblockerare.

Avaktivera annonsblockeraren för att att få korrekt användareupplevelse.

Vänligen Allt för föräldrar