Kikärtspastej

Om man bortser från blötläggning och koktid då man ju ändå gör annat, krävs det inte många handtag för att få ett så gott pålägg. Lägg den proteinrika pastejen i en vacker glasburk. Gott som pålägg men också till bakad potatis eller till grönsaker.

Kikärtspastej

250 g torkade kikärter + vatten
2 vitlöksklyftor
3 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar

¾ dl olivolja
½-1 dl vatten
6-8 msk pressad citron
2 finhackade vitlöksklyftor
salt och peppar
kajennpeppar

Lägg kikärterna i blöt över natten eller ca 8 timmar. Häll bort blötläggningsvattnet och häll på nytt vatten så att ärterna täcks med råge. Lägg i vitlöksklyftor, lagerblad och buljongtärningar i vattnet. Småkoka sedan detta i ca 1½ timme. Tag bort kastrullen från spisen och häll av kokvattnet och låt sedan ärterna svalna något. Mixa kikärter, olja, vatten, citron, pressad vitlök, salt, peppa och kajennpeppar till en jämn pasta. Eventuellt kan det behövas mer vatten eller citronsaft Krydda gärna pastan med egna favoritkryddor, t ex kummin.