”Det gör inget om andra tror att jag är en tjej”

IMG_2894.JPG

Han är sju år gammal och klok som en bok. Igår ville Antonio att jag skulle fläta hans hår. Han fick tre inbakade flätor och var jättenöjd.

När han sedan gick ut visste han att folk kanske skulle titta konstigt på honom, för att han är kille och har flätor.

”Det gör inget om andra tror att jag är en tjej, för tjejer och killar är lika mycket värda. Och jag är nöjd med mig själv!”, sa han.

I ett enda svep hade han rent spontant, rätt från hjärtat, precis belyst människors lika värde, feminism och en säkerhet i sig själv. Han lägger ingen värdering i andras utseende, för det sitter så djupt i honom att alla har lika rättigheter, oavsett hur de ser ut, vilken kön de har eller var de har sitt ursprung.

Därefter säger han: ”Fast, det finns faktiskt killar också som har flätor. De har jättemånga små, små flätor. Så vill jag också ha!”. Han menade förstås cornrows – nu återstår att se om jag lyckas ordna sådana åt honom…

Halloween med Netflix #Streamteam

IMG_2886.PNG
IMG_2888.PNG

Netflix har laddat upp med filmer till Halloween för den som är sugen på att krypa upp i soffan och titta på skräckrulle. Jag har sett alla filmerna (ej tittat hela säsongerna av serierna) som visas ovan och de allra hemskaste enligt mig är Saw-filmerna. De är helt sinnesjukt rubbade. Jag blir mörkrädd bara av tanken att någon har kunnat skriva manus.

Visste du att …

- Samhainophobia heter rädslan för Halloween

- Ugglan är en populär symbol för Halloween. I medeltida Europa trodde man att ugglor var häxor, och att höra en uggla hoa innebar att någon var på väg att dö.

- Irland betraktas som födelseplatsen för Halloween.

- Sägnen säger att om en person tar på sig sina kläder ut och in, och går baklänges kommer hen att se en häxa vid midnatt.

- Bus eller godis utvecklades från den gamla keltiska traditionen då man satte ut mat och godsaker till andarna som planlöst drev runt på gatorna under Samhain – en helig festival som markerade slutet på det keltiska kalenderåret.

En magisk känsla

20141029-163921-59961830.jpg

Många av oss tvivlar på våra egna förmågor och kanske dras med hjärnspöken som får oss tro att något är omöjligt. När vi tvivlar vill vi inte riktigt ta det där lilla steget som krävs för att det ska ske lite magi. Det är obekvämt att lämna sin trygga och bekväma zon, men känslan när man har tagit det lilla steget utanför zonen är magisk!

Det finns många bra saker jag får uppleva som personlig tränare och något helt fantastiskt är att se mina kunder slå nya rekord. Det kan vara både fysiska prestationer i styrka, spänst och uthållighet, men också mentala spärrar som sprängs.

Att som PT se mina kunder knäcka sina mentala tvivel och bli kvitt sina hjärnspöken är en grym känsla. Jag blir alldeles varm och lycklig inombords när jag ser hur det glittrar i kundens ögon, när hon ler från hjärtat, rätar på ryggen och växer på insidan när ett nytt rekord har spikats. Det är ett fantastiskt ögonblick att få ta del av – och jag är tacksam över alla gånger jag får äran att stå bredvid och dela det fina ögonblicket med mina grymma PT-kunder. Det dopamin-påslaget, alltså!

Jag önskar att alla får uppleva känslan av att gå från ”Nej, jag kan inte!” till ”Jag klarade det!”. Den är magisk.

Barnkalas deluxe – och sockerchocken!

DSC_0001

Söndagen bjöd på ett litet äventyr in till stan. Vi var bjudna till en lanseringsfest för Elins Kalaskasse. Här är kidsen på väg ner mot Münchenbryggeriet med vackra Stadshuset i bakgrunden.

DSC_0003

Efter alla år som bloggare har jag hunnit besöka nästintill varje festlokal och biograf i stan. Denna gången hölls eventet på Skyddsrummet. Kön var lång och det var mycket folk i lokalerna, så väl kända som okända ansikten.

Senast överförda1lIKrgA7jQcizpPUWPjdYGQ

Exempeldukningar med ”kalaskassen”.

Senast överförda2

Det var många som ville åka radiobilar, så barnen stod lääänge i kön. Trots den långa väntan så var dagens höjdpunkt att få köra bilarna enligt mina kiddos.

DSC_0070

Någon ansiktsmålning blev det däremot inte. ”Jag vill inte att någon annan ska måla mig i ansiktet. Jag tycker att det är roligare att vara den som målar andra”, sa Alice, min egna lilla konstnär.

DSC_0065

Det var modevisning, tävlingar och disco.

DSC_0068

Vi träffade snögubben Valle mitt i vimlet. Barnen var glada att träffa favoritmaskoten från Sälen (Lindvallen).

Senast överförda

Baren stod öppen för alla som var törstiga. Vi blev serverade dryck av en pirat och en clown.

DSC_0021

Det dukades upp med enorma mängder tårta, bakelser och bullar. Så fort det började tömmas på faten, så var det snabbt någon där som fyllde på. Det är oerhört synd att barnkalas jämt ska förknippas med socker, ofta i helt obscena mängder. ”Hej å hå, ge barnen snabba kolhydrater så att blodsockret skjuter blixtsnabbt i höjden. Låt dem sedan härja när de är som mest sockerkickade och invänta på att blodsockerkurvan plötsligt sjunker och barnen blir trötta, arga, ledsna, sura och hungriga.” Ni kan ju gissa ljudnivån i lokalerna efter att hundratals gäster, inklusive en massa småbarn, hade gått bananas i kakbuffén?

Nu kanske det låter som att vi aldrig äter godsaker, men det gör vi. Däremot gör vi det inte så ofta och äter inte det i några stora mängder. Mina barn går ofta på barnkalas (ibland är det perioder då det är ett eller två kalas flera helger i sträck) och de kommer i stort sett alltid hem med en liten godispåse som de fått i fiskedamm eller som hejdå-gåva från kalaset. Jag köper nästan aldrig själv godis, så det är mest i kalas-sammanhang som barnen kommer i kontakt med godis. De blir glada över godiset de får och de äter kanske 2-3 godisbitar från påsen, men sedan förblir påsen orörd. Jag vet inte hur mycket godis jag har fått slänga för att det inte äts upp hemma hos oss.

Jag tror inte på förbjud, men däremot tror jag på att begränsa sig. Tyvärr har jag läst siffror om att svenskar äter 17 kg godis per person och år. Det är dubbelt så mycket som snittet i EU och skrämmande nog den högsta siffran i hela världen (!). Den överkonsumtionen av godis fortsätter vi alltså att lära ut till våra barn och gärna förknippat med när något ska firas. Nu tog jag bara godiset som exempel, men så har vi ju också chipsen, glassen, bakelserna, ostbågarna, läsken, saften, tårtorna och allt annat ”kalasgott” som vi matar barnen med när det vankas festligheter. Varför – när det finns så mycket annat gott att äta, som ger bättre bränsle?

Höstlov

20141024-171040-61840141.jpg

Barnens skola och fritids höll stängt för planering idag, fredagen innan höstlov, så de har varit hemma med mig. Det innebär att de får tio dagar ledigt nu med höstlov och allt. En solresa hade suttit fint, men faktum är att vi har absolut ingenting inplanerat. Nyss var det sommar… Och nu börjar alla prata om Halloween helt plötsligt. Jag tycker att tiden flög förbi väldigt snabbt!

Det blir dock inte helt ledigt för min del under höstlovet, eftersom jag kommer att jobba hemifrån med mina underbara online-kunder på Lofsangruppen. Det är så häftigt att följa alla grymma kvinnor i den fantastiska resan de gör! Och ännu häftigare att få äran att vara den som planerar träning, coachar och peppar längs vägen.