Listen, kid. Shit happens!

Shit happens

Träning ska vara roligt, men shit happens. Nu i veckan lyckades jag med konsten att spräcka byxorna mitt i träningen. Det var ett par av mina favoriter från Dcore med turkosspräckligt mönster på framsidan (min favoritfärg ju!), guldrevärer på sidorna och helt svarta på baksidan. Jag tyckte om dem, inte bara för att de var en perfect match med mina lyftardojjor utan också för de var mjuka i tyget och följsamma att ha på. Trots att de bara var dryga halvåret gamla, så hade byxorna uppenbarligen redan gjort sitt.

Och idag, då! Jag hade packat efter-träning-mellis i väskan i vanlig ordning, men av misstag inte stängt burken med jordnötssmör ordentligt. Ni kan ju räkna ut vad som hände… En halv burk med jordnötssmör hade runnit ut i väskan och ALLTING var nedkladdat. Jag fick tvätta bort jordnötssmör från mina skor, min träningsbok, min vattenflaska och diverse annat. Sedan tränade jag som vanligt men spred en svag doft av jordnötssmör omkring mig. Jag var inte så sugen på att äta jordnötssmör efter träningen…

 

ConCor CrossFit – Kungsholmen

När jag hade mina utbildningsdagar i Mammamage, så var det ett trevligt sammanträffande att lokalerna bara var ett par hundra meter bort från ConCor CrossFit på Kungsholmen. Det var därför ingen slump att jag styrde dit min egen träning. Det hade varit roligt att delta i en klass, men tyvärr gick inte tiderna ihop så jag fick nyttja Open gym istället.

concpor-crossfit-under-armour-blogg-träningsblogg

Vid borta-hemifrån-träning känns utrustningen alltid lite annorlunda mot vad jag är van vid. Skivstängerna har annorlunda räffling, viktskivorna klickar på ett annat sätt och det låter lite annorlunda när man rackar stången. Det är små, små saker, men för mig handlar träning mycket om känsla på många sätt och vis och jag lägger ofta märke till alla små detaljer.

Jag trivdes gott och blev så glad över att få klättra i rep inomhus där det är nästan fem meter högt i tak! Dessutom träffade jag trevligt folk, precis som alltid annars på ConCor, som satte en extra guldkant på mitt besök där. Tack för att jag fick komma och gästträna hos er!

Mammamage – utbildning om träning för mammor

Det bästa med att jobba inom branschen med träning och hälsa är att man aldrig är färdiglärd. Det dyker ständigt upp ny forskning, nya trender och man möter så otroligt många olika människor, både egna kunder men också andra som arbetar inom branschen. De senaste dagarna har jag fortbildat mig i en utbildning som naprapat Katarina Woxnerud hållit i, som handlat om att hitta och återfå kontroll i djup bålmuskulatur. Utbildningen heter ”Mammamage”, då det främst är nyblivna mammor som behöver stöd i detta, men även icke-förlösta och män kan ha svårigheter med aktivering och kontroll i bålen samt diastas (magmuskeldelning). För min del väntar nu många timmars praktik innan jag skickar in en examinationsuppgift och slutligen får använda mig av titeln Cert. Mammamage-tränare på min meritlista.

mammamage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under utbildningstiden har vi fått se vad som händer i kroppen under en graviditet, på mammamage, liksom hur det påverkar möjligheten att träna. Det största fokuset har varit på perioden efter förlossningen och hur man kan hjälpa kvinnan att komma tillbaka till full funktion och så småningom vanlig form. Stort fokus har lagts på hur de djupa musklerna, som magen och bäckenbotten, kan tränas till mer kontroll för att därefter kunna träna annat, som löpning, styrketräning, magplankan och andra aktiviteter.

Utbildningen vänder sig i första hand till yrkesgrupper där man jobbar med kroppen efter förlossning och rehabilitering, så som naprapater, fysioterapeuter, läkare, barnmorskor samt utbildade personliga tränare som gärna har praktisk erfarenhet av neuromuskulär träning. Vi har tittat, tryckt, petat, klämt och känt på varandra en hel del. Det har varit väldigt givande att ha alla dessa yrkesgrupper samlade i ett och samma rum, alla med olika bakgrund och erfarenheter. Det har bidragit till många intressanta frågeställningar ur flera olika perspektiv.

Jag skrev om detta på min instagram @tumadres.se och efterlyste samtidigt några frivilliga som ville delta i min praktik kring mammamage. Det trillade in många mail, men jag samlar gärna på flera olika typer av magar, så om det är någon bloggläsare som bor i Sollentuna/Stockholm med omnejd och låter mig känna på magen så är ni välkomna att skicka ett mail till: info@tumadres.se

mammamage

Må gott! /Teresa

Styrkebyrån, Träna med Kalle och Träningspodden

Styrkebyrån, Träningspodden och Träna med Kalle. Det är tre överlevnadstips för hösten. Jag tycker väldigt mycket om att läsa vetenskapliga artiklar, se på youtube-filmer och läsa böcker som handlar om kost och träning i allmänhet men människokroppen och biomekanik i synnerhet. Det blir en hel del läsa och titta för min egen del, men för omväxlings skull så är det rätt soft att någon gång lyssna när andra pratar om träning utan att själva delta i diskussionen eller knäcka tankenötter.

styrkebyrån-träningspodden-träna-med-kalle-podcaster-podcast-poddar-träning-träningspodd

För er andra som vill ha något inspirerande att titta eller lyssna på i höst, så har jag några tips. Vi börjar med ett tv-program.

Träna med Kalle är en programserie på SVT som sänds klockan 21.05 på onsdagar (hela säsongen med alla sex avsnitt finns att se på SVT Play). Jag tycker jättemycket om Kalle som tv-personlighet, för han är så ödmjukt och fördomsfri med nära till skratt. I hans programserie möter han olika personer som han ska peppa till träning. Kalle har ingen större kunskap om träning egentligen och än mindre erfarenhet som tränare, men han älskar träning och vill förmedla det vidare. Hans träningsfilosofi är att träning är för alla och att den blir rolig om man gör den till sin egen. Jag skulle bara titta på ett avsnitt, men fastnade direkt och plödje igenom alla sex avsnitt på en enda dag.

Och nu vidare till två bra podcaster, Styrkebyrån och Träningspodden. Jag lyssnar på podcaster ibland när jag städar, lagar mat, viker tvätt och diskar som överlevnad. Ibland lyssnar jag på podcaster när jag promenerar, men det går bra att lyssna på poddar även när man är ute och joggar, när man ligger i badet eller egentligen när som helst.

”Träningspodden” med Jessica Almenäs och Lovisa ”Lofsan” Sandström släpper ett nytt avsnitt varje tisdag. Det är mycket snack om träning, livsstil, vardag, familjeliv och sådant på ett lättsamt sätt och med glimten i ögat. Det är en mysig podd med två tjejer som kan prata med varandra nästan hur länge som helst och det kanske är därför som varje avsnitt hittills blivit några minuter längre än det föregående. Det skulle inte förvåna mig om tjejerna någon gång tar fram ett maratonavsnitt på fyra och en halvtimme. Om de må hända skulle ha tid med det, för de har ju trots allt en hel del på sina agendor.

”Styrkebyrån” är en podcast med Johanna Barvelid och Clara Fröberg, två av mina coachkollegor i Lofsangruppen. Podden är ny och jag har hittills bara hört ett avsnitt, men den här typen av snack har jag lätt att identifiera mig i. De pratar om träning, träningsmetoder, rörlighet, PT-yrket, tunga vikter och sociala medier. Om starka tjejer som vågar ta plats i gymmet. Jag ser framemot att höra fler avsnitt av Styrkebyrån!

Skördetider!

Skördetider, alltså… Det finns en sak med hösten som är lite bättre än alla andra tider på året… Det är maten! Den svenska höstskörden bäddar för en säsong med massor av gott, så som äpplen, päron, svamp, morötter, rödbetor, majrova, potatis, kronärtskockor, kålrot, palsternacka, pumpa, bönor, blomkål… Allt detta och mycket mer. Till löjligt låga priser och dessutom är det snällt mot klimatet att handla säsongsbetonad mat. Win/win!

skördetider-rotfrukter-höstmat

I höst kommer jag att leva på:
– ugnsstekta rotfrukter (supergott med lite med ringlad olivolja på och en nypa flingsalt) med kyckling/kött/fisk och någon god röra till, te x fetaoströra, hummus, avokadoröra osv
– potatismos, rotfrukstmos eller palsternackspuré med god fisk och en stor portion grönsaker
– goda soppor med rotfrukter och kött/fisk/kyckling/linser och grönsaker
– som snacks kan det hända att jag även gör rotfruktchips