Fitnessfestivalen 2015

Jag och min vän Olivia åkte till Fitnessfestivalen idag, som numera håller till i Stockholmsmässan. Självaste ordet ”fitness” klingar inte som något attraktivt i mina öron och jag är glad att det fanns många utställare på mässan som inte signalerar om att träning är något man gör bara för utseendets skull.

Ska det bjudas på show, så kan jag lova att det är hundratusen gånger roligare att titta på en Crossfit-tävling eller Calisthenics än att se diverse spraytannade muskelknuttar posera i små glansiga kalsonger.

DSC_0744

Calisthenics är mäkta imponerande! Där snackar vi kroppskontroll, styrka och mod! Precis intill fanns en Crossfit-rigg och en hinderbana.

ipfjf

Själv hängde jag lite hos Eleiko och lattjade i räcket (pullups behind neck) och ryckte i en skivstång (clean grip snatch). 

Jag gjorde även en kroppsammansättningsmätning på en tanitavåg. Fettprocent, vikten på fettfri massa, vätska och sådant är inte så jätteviktigt, men vet ni vad? Min fysiska ålder är 20 år! Jag är nästan 7 år yngre i kroppen tack vare att jag håller mig aktiv.

IMG_1552

I onsdags när (nästan hela) team Lofsangruppen åt julbord på Gamla Riksarkivet. 

Nu till dagens absoluta höjdpunkt. I samband med Fitnessfestivalen delas också ut ett fint pris som kallas Guldhjärtat. I år var Lofsangruppens headcoach Lovisa Sandström nominerad i tre kategorier: Årets hemsida/blogg, Årets Inspiratör och Årets PT.

Vår älskade fina headcoach Lovisa vann titeln Årets PT i Guldhjärtat och jag är så stolt över henne, så glad för hennes skull och hoppas verkligen att hon har det bra i Thailand där hon får njuta av sin välförtjänta vinst!

Throw back thursday – mot version 4.0

Det här med en blogg är så himla bra. Jag halkade in på ett gammalt inlägg från 2012. Då hade jag tränat på gym i tre månader. Detta är alltså knappt 3,5 år sedan. Det roliga är att bara genom att läsa ett enda inlägg kan jag nu i efterhand precis förstå var jag befann mig då. Jag var noggrann redan då, satte upp tydliga mål med min träning och älskade att göra sådant som utmanade mig. Nu när jag sitter här med facit i hand blir jag inte alls förvånad att jag så småningom blev personlig tränare med passion för träning och förmågan att se potential hos varje individ. Jag måste också säga att jag är oerhört tacksam över att jag uttrycker mig så tydligt i skrift, för det där gamla inlägget lämnade verkligen inga frågetecken.

I inlägget nämnde jag Lovisa (hej kompis, du får en länk från mig idag igen – as if you even need it!) som hade tipsat mig om intervaller. Det var lite roligt, för jag minns det där träningspasset fortfarande och hur jag lyckades ta ut mig så hårt att det bultade innanför tinningen och jag mådde lite illa när jag var klar. Och jag minns hur mycket jag älskade den känslan. Ansiktet blossade upp till en tomteröd färg, svetten bokstavligt talade sprutade och det enorma påslaget av dopamin rusade i kroppen. Det födde mersmak.

most-motivation-quotes

Nu spolar vi bandet till oktober 2015, då jag och Lovisa med flera satt i en bil på väg upp från Skåne. Lovisa sa något väldigt roligt som har suttit som en liten röst på min axel vid många träningspass sedan dess. Jag minns inte helt ordagrant vad hon sa, men hon menade att hon tänker på mig som om jag har varit olika versioner av mig själv de senaste åren. Första gången vi träffades var jag liten, otränad och nästintill spräcklig. Det var version 1.0, alltså Teresa som inte tränade. Sedan började jag träna och då föddes version 2.0. Nu på sistone, när jag har börjat jobba med träning och blivit starkare, så är jag ännu en utvecklad form av mig själv, alltså version 3.0.

Och nu till mitt typiska karaktärsdrag, som jag kände igen från det där inlägget från 2012. Jag är en sådan som alltid vill höja ribban lite, lite till… Jag sa inget till Lovisa då, men min första spontana reaktion i huvudet var: ”Jag slutar aldrig utvecklas. Vänta tills du får se version 4.0!

Touch-and-go eller dead-stop vid marklyft?

Två olika lyfttekniker av konventionell marklyft är ”dead-stop” och ”touch-and-go”. I detta inlägg berättar jag vad som skiljer dessa åt och varför man i vissa sammanhang väljer att göra den ena före den andra.

Det här inlägget vänder sig främst till er som har vana av marklyft. Jag ska försöka hålla mig hyfsat kortfattad och går inte in på detaljer, tekniken i marklyft eller förklarar närmare varför marklyft är en av de allra bästa övningarna som finns att göra.

Touch-and-go eller dead-stop vid marklyft?

Dead-stop (även kallad reset) innebär att varje lyft startar med skivstången ”död” på golvet. I praktiken betyder det att du som lyfter stången laddar om kroppen inför varje repetition. Lyfter du en vikt som du orkar göra flera repetitioner av håller du en anspänning i kroppen i ca 1-2 sekunder per repetition, för att sedan ladda om och lyfta på nytt. Vid reset säkrar du att varje repetition sker med god teknik och du stärker startfasen i lyftet. I tävlingssammanhang vid styrkelyft är en repetition godkänd när du står upp med stången, vilket betyder att du kan droppa ned stången när du har du ställt dig upp, varpå du går miste om den excentriska belastningen på väg ned.

Touch-and-go innebär att du lyfter skivstången från golvet och istället för att ladda om vid varje repetition, så låter du skivstången nudda golvet och genast lyfta igen. I praktiken betyder det att du som lyfter stången behöver hålla en anspänning i kroppen som varar under längre tid (hur länge beror på hur många repetitioner du gör). Denna variant skulle jag säga är mer avancerad, då det kräver att du har en förmåga att hålla samma anspänning i kroppen under längre tid och genom flera repetitioner. Oavsett, så kommer första repetitionen skilja sig i utförande gentemot de resterande. Står du på ett golv som är mjukt och sviktar, så kan det hända att stången ”studsar” upp lite i farten, men försök i så fall att sänka tempot och ta nytta av den excentriska fasen på vägen ned.

Vilken lyftteknik är bäst? Det beror på syfte! Låt oss säga att du siktar på att sätta ett nytt personbästa (1RM) i marklyft. Det är inte helt ovanligt att ett riktigt tungt maxlyft tar uppemot 5-6 sekunder att få upp, för att det helt enkelt kan gå väldigt segt att lyfta riktigt tungt. För att orka lyftet vill du dels ha en så god teknik som möjligt för att undvika skador, vilket du tränar på med lyfttekniken dead-stop. Du vill också orka hålla en anspänning i kroppen under hela lyftet, vilket du tränar på med lyfttekniken touch-and-go. Det ena behöver med andra ord inte utesluta det andra. Båda tekniker är bra verktyg att ha i lådan och precis som alltid, så kan små variationer i träningen få dig att komma ur platåer om du står still med styrkeutvecklingen.

Det finns givetvis många andra variatoner som du kan göra för att bli starkare i marklyft, beroende på vad du har för syfte och vilka vinklar du vill attackera utifrån dina egna sticking points. Exempelvis upphöjda marklyft som jag skrivit om tidigare, kronlyft, raka marklyft, enbensmarklyft, sumomarklyft, marklyft med långsam excentrisk fas, marklyft med motstånd av gummiband, marklyft med kedjor osv.

 

Hårt arbete lönar sig

Den här helgen har jag hjälpt till med en stor flytt. På grund av viss bortfall av bärhjälp så blev det sjukt mycket arbete för oss som var där. Det blev en tvådagarsflytt som pågick från morgon till kväll både lördag och söndag.

Jag blev än en gång påmind om varför jag tränar och hur mycket lättare allt fysiskt arbete har blivit nu jämfört med bara för ett par år sedan. Då hade jag haft ont i varje muskel nu, men idag känner jag mig inte sliten alls trots att jag har varit i rörelse och kånkat grejer så gott som hela helgen.

Nu i efterhand är jag tacksam över all tid jag har lagt ned på träning, och i synnerhet marklyft, clean and jerk, farmers walk, diverse bålövningar samt alla varianter av utfallsövningar.

cross

Att frivända en stång med 65 kg några gånger gjorde flyttkartongerna lite lättare

Personlig tränare på Kungsholmen – ConCor CrossFit

concor-bild

Den här kalla tiden på året är en bra tid för en nystart. För min del innebär det att jag har flyttat en del av min verksamhet till ConCor CrossFit i Stockholm, där jag från och med nu kan ta emot PT-kunder. Lokalerna är nyrenoverade och rymliga med gott om träningsyta. Ni är varmt välkomna till mig!

MÅSTE JAG TRÄNA CROSSFIT?
Nej, du behöver inte vara bekant med CrossFit som träningsform och du behöver inte ha medlemskap på ConCor för att träna med mig. Bra, va? Jag planerar din träning utifrån dina individuella förutsättningar och dina egna mål med träningen. Vi tränar i lokalerna då jag vill erbjuda mina kunder en inspirerande träningsmiljö. Där har vi möjlighet att träna utan maskiner för att på bästa sätt nyttja kroppens fulla potential.

Om du är nyfiken på CrossFit som träningsform eller vill lära dig någon specifik övning så är du givetvis också välkommen till mig. Jag kan lära dig teknik i olympisk tyngdlyftning (ryck och stöt), styrkelyft (knäböj, bänkpress, marklyft), gymnastik (handstående, handgående, muscle ups, pullups/chins m.m.) och allting däremellan. Bara fantasin sätter gränserna!

VEM KAN TRÄNA MED MIG?
Alla kan träna med mig! Precis så som jag gillar varierad träning, så tycker jag också om att träffa personer med olika bakgrund och målsättningar. Du är välkommen till mig oavsett om du har tränat mycket, sporadiskt eller knappast något alls. Du kan komma till mig om du behöver hitta ny inspiration, vill lära dig något nytt, är gravid eller nybliven mamma, vill reglera vikten upp eller ned, eller komma igång med träning.

OM MIG
Jag har många års bakgrund i ett arbete som pedagog och blev förälskad i träning när jag förstod vilken positiv inverkan det hade på min hälsa. Min idé var att slå ihop det bästa av två världar, så jag studerade till personlig tränare och kostrådgivare. Idag är tydlig pedagogik och peppande coachning en röd tråd i varje träningspass. Jag ser alltid möjligheter före hinder och tänker att träning är något som ska få dig att må bra och göra dig rustad till att orka vardagen, utan att du känner dig begränsad i din rörlighet, styrka eller uthållighet.

Jag jobbar också deltid som coach i Lofsangruppen, vilken är Sveriges enda kompletta onlinetjänst för träning, kostrådgivning och rehabilitering med träningsprofilen Lovisa ”Lofsan” Sandström i spetsen (känd från bl a TV4 Nyhetsmorgon, Träningspodden och som författare).

För mig är det viktigt att hålla mig uppdaterad i mitt yrke så under året som gått har jag fortbildat mig genom workshops och kurser inom bl a styrkelyft, tyngdlyftning och rygghälsa, samt att jag är utbildad tränare genom MammaMage, grundad av leg naprapat Katarina Woxnerud.

HITTA TILL CONCOR CROSSFIT
Hantverkargatan 78, Fridhemsplan (precis vid korsningen till St Eriksgatan)
T-bana: blå eller grön linje till Fridhemsplan.
Buss: 1, 3, 4, 40, 49, 52, 56, 62 och 77.

FÖR DIG SOM VILL TRÄNA MED MIG
Första gången vi träffas har vi en kostnadsfri konsultation. Vi träffas en gång för att prata om eventuella skador, mål, träningsbakgrund, hur ofta vi ska ses, boka tider m.m. Det kan även hända att vi gör några enkla rörlighetstester inför uppstart. Samtalet ligger sedan till grund för hur jag planerar ditt träningsupplägg och hur vårt samarbete kommer se ut.

ERBJUDANDE!
Personlig träning är en perfekt investering för din egen hälsa eller en uppskattad julklapp att ge bort till någon du tycker om. Som introduktionspris erbjuder jag just nu PT till rabatterat pris för endast 550 SEK/timme (ord. 700 SEK) vid alla köp t.o.m 2015-12-31. Priset gäller oavsett antal timmar och du väljer själv när du vill träna.

BETALNING OCH ÖVRIGA VILLKOR
Betalning sker via faktura som skickas till mail (det finns även möjlighet att betala via Swish om så önskas). Alla priser är inklusive moms och jag innehar F-skattesedel.

PS. Jag blir självklart tacksam för alla delningar av detta inlägg på t ex Facebook samt om ni tipsar vänner, familj, arbetskollegor och bekanta 

Vid intresse av PT med mig, maila: info@tumadres.se eller genom att fylla i kontaktformuläret nedan:

ConCor_CrossFit_logo_120x37px