Sociala medier för barn: MOMIO

20140418-093621.jpg
När Momio lanserades för några veckor sedan laddade mina barn ner appen på sina surfplattor. Momio är gratis att ladda ner och innehåller ingen reklam. För barnen är det här ett spel, där de har möjlighet att prata med andra som är uppkopplade på Momio. Vi vuxna vet att det rör sig om ett socialt nätverk.

20140418-093739.jpg
Barnen har istället för egna profilfoton avatarer som de designar själva. Detta är själva ”spel-momentet” i appen. Man kan ändra utseendet på sin avatar precis när man vill och möjligheterna är många.

20140418-094344.jpg
Kläder, accessoarer, frisyrer, smycken, skor och allt annat kan du köpa med Momio-pengar. Dessa samlar du genom att klicka på fåglarna som flyger förbi då och då. Framöver kommer det finnas möjlighet att köpa Momio-pengar via sms och det är här appen gissningsvis kan komma att tjäna pengar, liksom som man redan nu mot en kostnad kan skicka efter nytt lösenord om man glömt sitt.

Barnen skapade i alla fall varsitt konto på Momio och bekantade sig med appen. Jag gjorde detsamma: jag laddade ner Momio på min platta och ville ha tillgång till mina barns konton genom deras användarnamn och lösenord. På så sätt kunde jag övervaka vad de gjorde och vad de skrev till andra. Med min erfarenhet av sociala medier med blogg, Instagram, Facebook, Twitter m.m. ville jag övervaka barnens användande av denna app och noggrant gå igenom vett och etikett på nätet med dem. Jag var inte helt bekväm med att de använde ett socialt nätverk, men ju mer vi pratade om regler och de visade att de skötte sig, desto mer kunde jag slappna av.

Mina barn är 6 och 8 år gamla. I deras ålder kan det kännas som att ”det som skrivs på denna platta, stannar på denna platta”, men vi har pratat om det. Mycket. Att man INTE lämnar ut personlig information om sig själv, så som namn, adress, skola osv… Vi har pratat om att man inte lägger upp bilder på sig själv eller pratar med folk man inte känner. Att man inte är dum mot någon. Varje förälder har sitt ansvar över vad barnen gör på nätet. Punkt slut.

20140418-094751.jpg
I användarinformationen kan man registrera vilken skola och klass man går i. Detta för att man lättare ska kunna söka fram sina kompisar. Denna information har mina barn inte fått registrera. Vill de lägga till kompisar på sin lista, får de fråga sina kompisar i skolan vad de har för användarnamn.

Det dröjde inte många dagar innan barnen kom från skolan och räknade upp vilka kompisar som har Momio, vad de heter och ville lägga till sina kompisar på vänner-listan. I Momio har du en ”vänner-lista”, precis som på Facebook. Du kan chatta (privat) med dina vänner på listan eller så kan du skriva i det öppna forumet där du är synlig för alla användare. I detta öppna forum kan man gilla, dela eller kommentera andras inlägg och bilder. Än så länge är nivån helt okej – de flesta bilder och videos som delas är på gulliga djur och seriefigurer. Där ser jag dock en risk med att barn lägger ut personlig information, bilder på sig själva och riskerar att få dumma kommentarer av andra när appen har etablerat sig ännu mer. Jag kommer med andra ord inte lämna övervakningen av mina barn och vad som skrivs i forumet.

- Man får absolut inte skriva något dumt till någon annan. Det är en av polisens största uppdrag, att hålla koll på att ingen är dum mot någon annan.
Detta hörde jag storasyster säga till lillebror. Om hon syftade på ”polisen” i Momio eller den riktiga polisen vet jag inte, men att nätmobbning på något sätt inte är acceptabelt är viktigt att barnen känner till. Det är precis lika hemskt som att reta någon annan i verkliga livet.

Det här med att barnen finns på ett socialt nätverk är helt nytt för både dem och mig, men det är så här samhällets frammarsch ser ut. Att man tidigt talar om användandet på sociala medier, hur man beter sig och vilka risker man tar är oerhört viktig i vår roll som föräldrar. Att introduceras till denna värld på ett lekfullt sätt och vuxens övervakning är tusen gånger bättre än att bara släppa barnen lösa och inte ha en susning över vad som sker bakom världen. Oavsett vad vi tycker och tänker, så kommer våra barn att växa upp i en allt mer digitaliserad värld. Hur tänker ni?

Throwback thursday – Lindvallen

Här kommer fler bilder från Lindvallen uppe i Sälen, när jag ändå var i farten igår… Vi bodde i Timmerbyn som ligger precis intill Experium med all shopping finns, äventyrsbadet, bowlingen, bion, Ica, McDonalds, SkiShop och… liftarna och backen, så klart! Med bra liftförbindelse kom vi smidigt bort till andra sidan Lindvallen också, där de större backarna och Snögubben finns. Riktigt bra ställe så där ”mitt i smeten”.

sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_1sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_9sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_7sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_114sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_112sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_13sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_11sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_10sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_4sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_5sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_2sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_6sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_8sälen_lindvallen_tandådalen_hundfjället_högfjället_experium_slalom_offpist_barn_skidåkning_skidresa_skistar_skidsemester_vinterresa_3

Skärtorsdag

20140414-162724.jpg
Det är himla tur att vi alla tre är lika locos… Sådan mor, sådana barn!


Hej skärtorsdag.
Barnen är på fritids och jag ska jobba idag, men SEDAN tar vi påskhelg och hoppar inte in i vardagsrutin förrän på tisdag igen. Vi är bjudna på påskmiddag hos mina föräldrar redan ikväll eftersom de kommer vara bortresta resten av påsken. Det funkar bra för min del – jag är jättesugen på att äta massor av ägg, sill och lax – och att slippa laga mat…

Glad påsk allihopa!

Handledsstöd vid överbelastningsskada

20140416-165814.jpg
Dropset av enarms hantelpress – love it!

Nu har det gått ungefär 1,5 månad sedan jag skadade min vänstra handled. Jag tvivlar inte att det handlar om någon typ av överbelastningsskada. Jag tränar normalt både mycket och tungt, har ett fysiskt arbete och ”håller igång” en hel del till vardags. Det är en sak att musklerna i kroppen klarar av den ökade belastningen, men lederna i kroppen hänger tyvärr inte alltid med i samma utveckling…

Jag har successivt kunnat öka belastningen i handleden och känner nu att jag har bra kontroll över vilka övningar jag kan träna och i vilken volym. Senast nu i veckan nötade jag chins som aldrig förr. Äntligen! Ett långt uppehåll följde med enorm längtan, antar jag. Marklyften belastar handleden väldigt mycket men eftersom det är min favoritövning av alla, så vill jag givetvis kunna köra den. Dock har jag varit tvungen att sänka vikterna för att inte belasta handleden för mycket. Häromdagen drog jag upp 6:or på 80 kg som kändes bra, både i handlederna och i greppet (utan magnesium, dessutom!). Snart, snart, snart hoppas jag på att kunna lyfta tresiffrigt igen!

Annars är bröst, axlar och armar lite kluriga att träna med ond handled. Jag har under den senaste månaden funnit en ny favoritövning i mina bröstpass: enarms hantelpress! Jag kör dem gärna efter bänkpress för att krama ur musklerna lite mer. Bra kontakt får jag dessutom. Idag när jag körde bänk och dropset av enarms hantelpress, så testade jag att ha handledsstöd för första gången. Det gav bra stöd.

Jag har dock varit lite halvt emot alla typer av avlastningshjälp, så som dragremmar – för att de avlastar handlederna så mycket att handlederna riskerar att släpa efter i utvecklingen. Nu använder jag handledsstöd i alla fall, i nästan samma syfte: för att komma åt musklerna bättre när handleden in orkar eller klarar av belastningen. Så fort handlederna är ok vill jag givetvis slippa all typ av avlastningshjälp och kunna ge handlederna chans att stärkas också. För en månad sedan var det gummibandsträning som gällde, men nu kan jag i alla fall träna nästan som vanligt igen. Framsteg!