Fight gone bad

Jag gjorde 5:or, 3:or och en 1:a med ett personbästa på frontböj igår på morgonen. Både fotled och handled bråkade lite grann, men det gick visst bra ändå. På kvällen var jag med på ett teknikpass med fokus på clean and jerk, vilket gick hyfsat. Jag var sparsam med vikterna eftersom benen var möra och jag hade tränat tunga pressar dagen innan.

Mina barn var själva hemma under tiden och då är det inte helt lätt att vara fokuserad när tankarna bara flyger iväg… Fast å andra sidan borde jag veta vid det här laget att barnen klarar sig suveränt, men ändå kan jag inte släppa den där lilla gnagande oron (vilket jag tror att alla ni som har barn kan relatera till!). Faktum är att barnen tycker det är kul att vara själva hemma någon timme då och då, så de överraskar mig på något sätt när jag kommer hem, exempelvis genom att ha fixat disken, städat eller liknande. Ni märker paradoxen i detta, va? Egentligen borde de få vara ensamma hemma oftare. Tänk så mycket hushållsarbete jag skulle slippa göra då…

IMG_4727

Breda armhävningar i ringar med viktväst.

Nu på morgonen gjorde jag flera olika varianter av armhävningar i ringar. Här ovan ser ni en av dem. När armarna börjar skaka blir jag liiite nojig över att tappa greppet totalt och göra en face-plant rätt ner på golvet, men som tur var hände inte det.

IMG_4717

Efter det var vi tre tjejer som hade bestämt oss för att köra en WOD ihop, nämligen ”Fight gone bad”. Den gjorde jag i en skalad version på CrossFit Solid för några veckor sedan, tycke om den och kände mig sugen på att snart göra den riktiga versionen. Det kom därför väldigt välkommet när Olivia föreslog denna WOD. Så här ser den ut:

1 min wall ball (20/14 lbs, 3 m)
1 min sumo deadlift high-pull (35/25 kg)
1 min box jump (50 cm)
1 min push press (35/25 kg)
1 min rodd
1 min vila

Tre varv.
Om man vill räkna poäng, så räknar man antalet repetitioner i alla övningar, förutom roddmaskin där man räknar kalorier. Det kan vara kul att jämföra vid ett senare tillfälle.

IMG_4719

Strax efter att vi var klara ringde det på dörren och en stor lastbil stod utanför med leverans med grejer till boxen. Åh, paket! Nya leksaker! Spännande! Woho! Jag blev som ett litet barn på julafton och var snabbast ut för att hjälpa till att bära in sakerna.

Vi var bara tjejer på boxen för tillfället, vilket inte hindrade oss från att bära in rubbet medan budkillen förvarnade oss om att det rörde sig om paket som vägde ”väldigt tungt”. Piece of cake, tyckte alla tjejer och budkillen verkade väldigt nöjd över att slippa bära in allting.

IMG_4731

Det blev ju inte mer än rätt att det sedan plingade på dörren hemma hos mig med ett bud innehållandes mat och en självbiografi skriven av långdistanslöparen Mo Farah. Jag ska nämligen få testlaga ett vegetariskt recept med quorn. Jag har ätit quorn vid ett par enstaka tillfällen tidigare, men det är första gången jag har det hemma. Spännande att se vad det blir!

Dela ut kramar idag!

DSC0134-600x401
2015-01-21
DSC_00601-600x401 (1)
Bodrum, Turkiet 2012

En kram är en fin, värmande och vänlig gest som kan ge stöd och tröst. En kram kan vara så mycket och betyda så mycket, den 21 januari varje år firas Kramens dag.

Dagen firas för att uppmärksamma kramen och dess betydelse och för att vi ska få en chans att kramas lite extra. Du kan t ex hyra dig en björndräkt och gå till närmsta köpcentrum och krama alla som går förbi. Om du inte vill göra det så kan du alltid krama alla i din närhet en extra gång.
Källa: temadagar.se

Fysisk närhet och beröring, så som kramar, frigör hormonet oxytocin. Oxytocin är känt som vårt ”må bra”-hormon, som verkar avslappnande i kroppen och får oss att känna förtroende för varandra. Hormonet minskar stress, sänker kortisolnivåerna och sänker blodtrycket. Oxytocin får oss bland annat att slappna av, förbättrar vårt näringsupptag, stärker immunförsvaret, ökar läkningshastigheten av sår och ökar tillväxten hos barn. Kramas varje dag!

Utveckling

IMG_4628
Denna överlastade skivstång lyftes upp. Dock inte av mig…

Mina måndagar är vigda åt marklyft. Då är kroppen utvilad efter helgen och enligt mig ger det perfekta förutsättningar att träna tungt. Inte minst att ägna sig åt en övning som marklyft, eftersom den involverar flera ledrörelser och stora muskelgrupper. Just denna måndag var vi flera, helt utan att på förhand bestämt detta, som skulle köra marklyft på morgonen. Det var länge sedan jag var uppe och nosade på vikterna nära mitt maxlyft, men jag fick den stora äran att lassa på vikter, peppa och heja fram en riktigt snyggt och starkt personbästa hos någon annan. Att se någon annan glädjas över sin prestation och få dela den glädjen tillsammans med denne är en prima känsla!

Nog om träning och vidare till något annat skoj. Mina barn har haft utvecklingssamtal på skolan denna vecka. Bara en sådan sak att jag numera kan ta de där knasiga tiderna som ingen annan vill ha, typ 13:40, är hur grymt som helst. Eftersom jag styr över mina egna arbetstider och inte är bunden till ett 8-16-jobb, så behöver jag inte längre vara den föräldern som letar efter de ”bästa” tiderna som går ihop med mitt arbetsschema.

Utvecklingssamtalen på barnens skola är till stor del elevledda, vilket innebär att eleven styr samtalet enligt en förbestämd dagordning, från att hälsa föräldern välkommen till att avsluta och tacka för samtalet. Barnen har under de senaste veckorna därför tränat på sina samtal tillsammans med klasskompisar och på egen hand också fått skriva vad de är bra på och vad de vill bli bättre på. Därmed har barnen fått ta ansvar, fått inflytande och god överblick kring deras egen utveckling och lärande.

Både Alice och Antonio skötte sina samtal riktigt fint och gör bra ifrån sig i skolan. De tycker att skolan är toppen och båda känner sig trygga och trivs bra där. Eftersom de tillbringar mycket tid i skolan varje vecka är det oerhört viktigt för mig att skolan är något de tycker om att vistas i.

Kungsberget 2015

Vi har sedan några år tillbaka åkt med Swebus när det har vankats skidåkning, vilket har fungerat oerhört bra. Igår gjorde vi en dagstur till Kungsberget och satte fötterna i pjäxorna för första gången denna säsong och ännu en gång gick både skidresa och vistelse galant! Just Kungsberget fungerar jättebra för en kortare vistelse, te x heldagsutflykt eller över helgen, eftersom det ligger inom bekvämt avstånd från Stockholm, är relativt litet och allting ligger så nära tillhands.

BUSSRESAN
Klockan 07:00 på lördagsmorgon gick vår buss från Stockholms cityterminal mot Kungsberget, som ligger strax norr om Gävle. Med ett enda stopp på vägen i Uppsala, så tog det oss knappt tre timmar innan vi var framme. Vi hade turen att lyckas knipa åt oss alla fem sätena längst bak i bussen, så vi kunde lägga oss hyfsat bekvämt och sova en stund på vägen upp. Denna vinstlott lyckades vi med trots att det var många som skulle åka upp denna helg och Swebus hade fått sätta in två bussar att köra. Tack vare den sömnen och mellanmål som intogs på bussen, så var vi pigga och alerta för en heldag i backen.

DSC_0606

SKIDUTRUSTNING OCH LIFTKORT
Vi hyrde och hade förbokat all vår skidutrustning (bra när barnen växer och man vill slippa köpa nytt varje år). Bussen stannar precis utanför skidutlämningen och har man förbokat, så går det väldigt snabbt och smidigt att få ut sin utrustning. Det tog oss inte många minuter efter ankomst tills vi tagit oss ut till backen, vilket jag tycker är särskilt viktigt när man enbart stannar över dagen och vill slippa långa köer och väntetider.

När man köper sin resa med Swebus ingår liftkort i priset. För den som tar med egen utrustning kommer man därför iväg till backen ganska omgående. Bussen stannar nämligen precis intill skidanläggningen och vid ankomst möts man upp av personal från Kungsberget som delar ut liftkort. Man slipper därmed gå in någonstans för att köa och hämta ut kortet.

FÖRVARING
Vill man förvara sina saker (te x kläder och skor) någonstans kan man ibland få göra det på bussen förutsatt att den står kvar över dagen. Annars finns det Värmestugor precis bredvid, där man kan hyra ett skåp för två eller tre tior (beroende på storlek). Skåpen sväljer mynten för varje gång du öppnar, så var noggrann med att bara låsa in sådant som du vet att du inte kommer behöva ta ut under dagen. Det är med andra ord bra att ta med sig några tior (andra valörer fungerar inte) om man vill förvara sina värdesaker eller andra saker i ett skåp.

DSC_0565
DSC_0672

När Alice hade fått på skidorna och jag fortfarande hjälpte Antonio, så svischade hon iväg med världens fart. Hon tog sig upp med första bästa lift och när jag och Antonio ställde oss i liftkön såg vi hur hon gled nedför backen med världens största smajl. Den lilla tokan hade gjort premiäråket innan jag och Antonio ens hade suttit oss i liften…

DSC_0491

Rörlighetsträning efter tre timmars bussresa. Bra uppladdning inför en heldags skidåkning. Det var ruskigt svårt det är att göra pistols när fötterna sitter fast i pjäxor och fötterna inte går att dorsalflektera.

DSC_0494
DSC_0540

Med 18 nedfarter och 10 liftar, som Kungsberget erbjuder, hade vi en hel del att roa oss med under dagen. Vi gjorde några åk innan vi stannade till vid restaurang Fröken Filipssons för att äta ur deras lunchbuffé. Trots att vi inte hade åkt särskilt länge, så var det ändå skönt att få knäppa upp pjäxorna och smida planer för resten av dagen.

Som bonus hade vi en underhållande utsikt över Snowpark när vi satt och åt lunch, där alla våghalsiga skid-, och snowboardåkare hoppar, voltar och gör tricks. Alice ville också hoppa där och jag som vanligtvis brukar uppmuntra barnen till att våga, fick denna gången hejda den galna idén hos min självsäkra dotter. ”Du kan väl vänta i några år till?”, sa jag, varpå hon sa att det visst finns barn i hennes ålder och till och med yngre, som hoppar där. ”Tänk på att det är första gången du åker skidor i år. Det finns ju guppar därborta i andra backen som du kan testköra på så länge?”

DSC_0656
DSC_0664

Före lunch var snön härligt hård och packad, men med 2 plusgrader ute mjuknade snön ganska snabbt. Det gick bra att åka utför i alla fall och vi hade flera riktigt roliga timmar i backen. Vädret var i övrigt avsevärt mycket bättre än regnet och blåsten i Stockholm. Vi hade stundtals soligt och blå himmel, stundtals molnigt och relativt vindstilla med milda temperaturer.

DSC_0595
DSC_0596

Det var inte så galet långa liftköer och eftersom barnen är snabba nerför backarna hann vi göra riktigt många åk under dagen. Särskilt kul var det då Alice mötte en klasskompis i backen, som åkte i samma liftar som vi under våra sista åk för dagen.

DSC_0601
2015-01-18

Efter sista åket lämnade vi tillbaka skidutrustningen och satte oss tillrätta på bussen igen. Antonio är oerhört pratglad och hittade en lika pratglad medresenär på bussen. Jag lyssnade med ett halvt öra på deras konversation och kunde konstatera att även vuxna, ensamåkande skidentusiaster med körkort tycker att det är smidigt att åka buss till Kungsberget över dagen. ”Det är billigare och bättre för miljön”, sa Alejandro, 37 år, som planerar att åka upp många fler helger denna säsong innan han åker till Alperna i en vecka.

Tack Swebus och Kungsberget för en härlig dag!

Konsten att besöka tre olika gym på en dag

IMG_4555

Jag bytte box för dagen och gästspelade på CrossFit Solid imorse. Jag tyckte att det var så himla trevligt ställe senast jag var där, så det var riktigt kul att hänga (bokstavligt talat) där igen.

IMG_4525

Under jord i en källare i Hötorgsgaraget ligger Solid. Här tränar Sveriges absoluta CrossFit-elit (vilket de självklart är stolta över och skyltar tydligt med!), men alla som vill är varmt välkomna dit att träna.

IMG_4561

”Work hard & be nice to people” är Solids husregel nummer 1. Det är inte bara målat på väggarna, utan har också blivit ett tryck på deras egna t-shirts. Folk som är på boxen kommer fram och hälsar, pratar lite och är så där allmänt glada och trevliga mot varandra. Ett par våningar upp ovan jord jäktar folk runt som vanligt mitt i huvudstaden, förmodligen långt bortom vetskapen om denna ”fritidsgård för vuxna” som de har under sina fötter. Det är så nära, men ändå så långt borta…

IMG_4554
IMG_4557
IMG_4556

Vi var fyra tjejer från CrossFit Norrort som hade styrt upp en träff på Solid och körde en chipper som bestod av burpees, thrusters, pushups, situps, powercleans, shoulder to overhead, db eller kb  snatch och en valfri sista övning: hspu, ohs eller pullups (vi var inte helt överens om vilket vi skulle göra för alla ville olika).

Det var inte världens bästa idé att vara uppe till 1 inatt och sedan kötta igenom den där WOD:en direkt på morgonen, men med gott sällskap gick det ändå undan.

IMG_4559

Efter träningen drack vi lite kaffe och hängde kvar en liten stund. Sedan var dags för mig att knata vidare. En kort tunnelbanefärd senare stapplade jag fram på Mariatorget, köpte med mig en lunch och besökte gym nummer två för dagen…

IMG_4563

Rosa Skrot! Vilka kontraster mellan dessa två gym, men jag gillar det! Först befinner jag mig långt nere i en källare, med råa väggar, skivstänger i rader, viktskivor travade i högar och magnesiumfläckar på golvet. Några minuter senare kommer jag till det lilla mysiga gymmet med blanka, fläckfria ytor, rosa golv, mjuk heltäckningsmatta, plyschgardiner, tända ljus och blommor i fönstren. Och bebisar!

Där satt jag (inte i soffa eller fotölj, utan mestadels sittandes i huk på golvet), kastade i mig lunchen (jag var så hungrig!), jobbade och träffade Lofsangruppen-kollegorna Lovisa, Rebecca och Johanna. I april anordnar vi vår första träningsevent och just nu pågår planeringen för fullt. Vi har ännu inte gått ut med information kring detaljer, förutom att eventet kommer hållas på plats någonstans i södra Sverige. Allt som jag kan säga so far är att det kommer bli en lyxig weekend med betoning på hälsa och välmående där alla Lofsangruppen-coacher kommer bidra till innehållsrika dagar.

IMG_4562

Apropå kontraster, som jag nämnde tidigare. ”Snygg kombo”, hade en av Norrots-tjejerna sagt när jag drog på mig klackarna till träningskläderna och bar med mig träningsdojjorna i handen (med Mac, padda, diverse laddare, ett par ombyten och en massa mellanmål, så var skorna det enda som inte rymdes i väskan).

Efter ett par timmars jobb på Skrotet var det dags att bege mig vidare. Till gym nummer tre för dagen. Varför inte, när jag ändå var i farten? Jag hade en PT-kund på CrossFit Norrort – faktiskt, en online-kund på Lofsangruppen, som jag äntligen fick träffa live. Vilket härligt möte och så givande att träffas på riktigt.

Det är så kul att möta så många starka, coola, drivna, målinriktade, glada och inspirerande kvinnor i mitt jobb (och ja, på min fritid också)!