Apropå träningskläder och träning på lika villkor…

Mitt fredagsmys är att titta på Crossfit Regionals och denna helg är det Europa/Afrika-regionen som tävlar om kvalplats till världsmästerskapet. Apropå gårdagens inlägg om hur kvinnors träningskläder marknadsförs i sociala medier och att vi faktiskt tränar på lika villkor, så kom detta lägligt…

Skärmavbild 2016-05-27 kl. 17.06.36
Skärmavbild 2016-05-27 kl. 16.57.40
Skärmavbild 2016-05-27 kl. 17.07.58

Det är inget ovanligt inslag i Crossfit att tröjorna åker av, men de här männen fick publikens jubel. Det här gänget rockar kläderna! Underbart, eller hur?

Mer svällande lårmuskler, magnesium-moln och svett som skvätter!

Vi måste ta ett snack nu. Jag, liksom många andra av er, hänger en del på sociala medier så som instagram och Facebook. En sak som gör mig illamående är hur träning och hälsa målas upp i dessa medier. Låt mig förklara.

Häromdagen halkade jag in på ett instagramkonto för nytt svenskt märke för träningskläder. Det är 2016 och jag förväntar mig att ett modernt företag i dagens Sverige också har en modern syn på träningskläder för kvinnor och inte minst hur dessa marknadsförs. Kvinnor tränar, svettas, tar i, brölar ibland, lyfter skrot, fiser, bygger muskler, blir starka. Vi tränar på lika villkor som män – tänker jag. Min förhoppning var således att få se coola starka kvinnor i powerpose med skrot i nävarna. Till min stora besvikelse visade klädföretagets instagrambilder en helt annan bild.

Av bilderna noterar jag följande. Kvinnorna är fullt sminkande. De har i stort sett på varje bild en överdriven svank. De fotograferas ovanifrån så urringningen hamnar i fokus. De putar med läpparna, drar med fingrarna i håret och poserar som om bilden var hämtad ur en Kama Sutra-bok. De sitter också med särade ben och tittar förföriskt mot kameran med halvöppen mun. Jag scrollade många bilder ned för att leta efter minsta antydan att kläderna hade någonting med träning att göra överhuvudtaget och hittade slutligen en bild på en tjej som ålade över en pilatesboll på ett sätt som såg mycket suspekt ut. Jo, det var en tjej som gjorde knäböj med pinne också – givetvis fotograferad ur en vinkel så att bakdelen framträdde mest på bilden. Annars såg bakgrundsmiljön inte alls ut att vara ifrån träningssammanhang utan snarare inifrån diverse hotellrum och andra lokaler långt bort från hantlar, skivstänger och kettlebells. Jag förknippade inte alls företagets bilder med träning och jag blev absolut inte sugen på deras kläder. Det som förvånar mig är att majoriteten verkar inspireras av det här, för det är den här typen av bilder som lockar intresse i sociala medier. Min egen analys är att den som visar mest putande rumpor i sitt flöde har flest följare.

Det finns ytterst få inspiratörer på nätet som sänder ut ett annat ideal. De ytterst få inspiratörer simmar i kraftig motström. Starka kvinnor som lyfter tungt är en liten droppe i havet mot alla överdrivna svankar och putande läppar som dominerar många unga tjejers instagramflöden.

Jag vill se mer starka kvinnor, riktiga träningsbilder, bulliga biceps, svällande lårmuskler, magnesium-moln, svett som skvätter och röda utmattade ansikten med ögon som glittrar efter ett slitigt träningspass. Visa träningsendorfiner! Kom igen nu, tjejer!

Senast överförda9

Jag tänkte först visa exempel på bilderna som jag nämner i inlägget, men ångrade mig för att jag inte anser att de ens hör hemma här i min blogg.

Tankar i provrummet

Ett barn är på bio-kalas och det andra barnet är hemma hos en kompis. Jag har ungefär 2,5 timmar på mig att tillbringa helt ensam i Kista Galleria. Planen är att uppdatera sommargarderoben med nya linnen, klänningar och kanske en och annan blus eller byxa.

Jag vet att det här är ett projekt som kräver mycket tid och jag gör det helst när barnen inte är med, för de har inte tålamod att vänta på mig när jag ska prova kläder.

Scenariot därhemma är densamma varje gång jag ska ha annat än träningskläder på mig. Jag tar på mig ett plagg som jag tycker om, men upptäcker till min stora förtvivlan att jag har växt ur det. Antingen får jag inte på mig det alls eller så fastnar jag i det och lyckas inte komma ur. En gång skrek jag efter hjälp hemma och Antonio fick komma till undsättning för att få loss mig ur ett linne som jag hade fastnat i. När sömmarna spricker i ett plagg som jag har köpt dyrt och tycker väldigt mycket om, så blir jag frustrerad. Antonio skrattade så han grät, medan jag tårades i ögonen för att favoritplaggen inte längre passar.

En sak är säker. Jag vill inte köpa jättemycket dyra plagg, för risken är att de inte passar om några månader. De stora klädkedjorna har helt okej plagg till rimliga priser. Men… De är inte sydda för tjejer som har breda axlar, bred rygg, runda lår, putig rumpa och en cylinder-formad mage. För några år sedan, när jag var smal så passade allting. Jag behövde inte ens prova kläderna, för jag visste att de passade.

Jag plockar med mig massor av kläder att prova, i flera storlekar, men det enda som känns smickrande i provrummet är musklerna som ploppar fram i det skarpa ljuset. Jag gillar muskler, men jag gillar inte att det är så oerhört svårt att hitta kläder. Jag vill kunna klä mig kvinnligt och känna mig fin i människokläder, men jag får helt enkelt acceptera att min kropp inte tillåter det längre.

På 2,5 timme lyckades jag hitta ett gäng plagg – men det var träningskläder. Mission failed. Jag måste ändå säga att jag hellre har muskler, är stark, kan lyfta tungt och får uppleva all den glädje träningen ger mig – det är faktiskt värt tusen gånger mer än att se fin ut i alla kläder.

Senast överförda8

Lästips

1. Naprapat-Jonas skriver om fitness. ”Jag skulle önska att du som vågar ställa dig på en scen också vågar vara ärlig om priset du fått betala för att ställa dig där. Bakom glittriga bikinis och inoljade kroppar gömmer sig ofta problem som inte syns trots starka strålkastare.”

2. Sebastian Avindell skriver om att heja fram sin rival. ”Man hejar på sin motståndare! Man peppar varandra! Rent idrottsligt kan det här anses som en paradox, att man hejar fram sin rival. Ändå är det just vad som många gånger inträffar under en CrossFit tävling.”

3. Sebastian Avindell (igen) skriver om män och kvinnor som tränar och tävlar på lika villkor. ”Sådana här saker tror jag är otroligt viktigt att vi visar våra barn och ungdomar. För det är där vi sätter standarden för framtiden. Om våra små knattar ser att alla, oavsett om man råkar vara tjej eller kille, kan tävla tillsammans blir det som den mest naturliga sak i världen”

4. Lukas Sahlin tipsar om dieternas diet och hur du får drömkroppen. ”En bekant facebookade att fem pannor måste bort från vågen, och frågade om snabba tips. Det kom flera olika övertygelser om den enda vägen. Det är ju helt orimligt! Jag tänkte därför göra det enkelt för alla vårbantare och koka ihop allt till en enda upphöjd, helig, ärkediet.”

Utmanare redo?

 

Jag har haft en grymt härlig torsdagseftermiddag. Elin dök upp och gjorde mig sällskap på Concor Crossfit när jag skulle träna. På schemat stod först tunga frontböj och sedan en köttig wod som innehöll utfallsgång med stång över huvudet varvat med ett gäng gymnastiska övningar (myyyycket utfallsgång). Det blev väldigt intensivt för axlarna som både fick hålla upp stången i utfallsgången och därtill orka göra både handstand pushups samt hänga och slänga i såväl ringar och räcken. Den mjölksyran!

Efteråt hade jag en PT-kund som imponerar mig varje gång, varje vecka. Inte nog med att hon är stark och bara blir ännu starkare hela tiden, så är hon också oerhört bra på att ge allt hon har vid varje träningspass. Det spelar ingen roll vad jag ger henne för utmaningar, så tar hon sig alltid igenom dem med ett pannben av sällan skådat slag. Det gör mig så glad!

På kvällen fick jag äntligen tillfälle att glassa mig i lite sol medan Antonio tränade amerikansk fotboll. Han har varit med i träningarna några enstaka gånger nu, så han känner fortfarande efter om han vill fortsätta. De där träningarna verkar så himla roliga och stämningen har varit peppande och vänskaplig hela tiden. Barnen får springa och tacklas jättemycket och bl a göra något som påminner om att springa Gatloppet i Gladiatorerna, vilket Antonio tyckte var jättekul. Han somnade snabbt när vi kom hem!

Senast överförda7

Utfallsgång med stång över huvudet – fin övning för stabilitet i knä, axlar, skuldror, höft och bål.

Passa på att njuta av dessa soliga dagar, för väderprognosen säger att det ska bli regn till helgen. Boka därför lördagen till att träna med mig och nörda ner dig i två av mina favoritövningar, knäböj och marklyft. På lördag håller jag nämligen två workshops i Lofsangruppens Studio på Rosenlundsgatan 32 B. Det kommer bli små grupper med max 6 personer och du kommer få individuell feedback på hur du kan träna vidare för att bli starkare, förbättra din rörlighet.

Lördag 14 maj i Lofsangruppens Studio:
Kl 08.00-10.00: Knäböj (du bör vara träningsvan)
Kl 10.00-12.00: Marklyft (du bör vara träningsvan)

Vi kommer gå igenom kroppens funktioner och du kommer lära dig hur rörelser hör samman. Det blir teori blandat med praktik, bl a kommer du få göra maxtest.

Pris 600 kr för en workshop eller 1000 kr för båda två.

Maila info@lofsan.se för att säkra en plats!