10 aktiviteter vi brukade leka utomhus i barndomen

10 aktiviteter vi brukade leka utomhus i barndomen

Under barndomen spenderade man gärna många timmar utomhus med vännerna, både på skolrasterna och på fritiden. Här är tio saker vi brukade göra så snart våren kom. 
 

1. Hoppa hage

Barn i många, många generationer har hoppat hage – undra om det någonsin kommer bli tråkigt?

2. Burken

Hur spännande var det inte att leka burken? När man gömde sig på, vad man tyckte var, världens bästa gömställe, och sedan växte sig spänningen för varje sekund som gick. Skulle man hinna fram och ropa ”burken är fri” utan att bli tagen?

3. Klättra i träd

Det är en riktig frihetskänsla att klättra i träd – varför slutade man göra det?

4. Hoppa kråka

Alla som skulle vara med ställde sig på led, och den som stod först i ledet kastade en tennisboll in i väggen. När bollen studsade tillbaka skulle personen hoppa över den, och sedan var det nästas tur.  

5. Vägg

Vägg var när man i tur och ordning skulle sparka en fotboll in i en vägg så den studsade tillbaka så svårt att näste person skulle ha svårt att hinna ifatt den.

LÄS ÄVEN: 9 instrument som vi inte spelat sedan musiken i skolan

6. Ruta

Här skulle man slå en tennisboll med händerna så den studsade i rutan i mitten och det gällde att inte missa.

7. Ett, två, tre – stjärna

En räknade till tre, medan de andra skulle springa fram. När den som räknar vänder sig om gällde det att stå blixtstilla, men hur mycket man än försökte blev man alltid tagen och fick gå tillbaka.

8. Fotboll

Varje rast i skolan var det alltid några som körde fotboll. Hur kul var inte det? Hade varit kul att köra lite fotboll under lunchrasterna på jobbet också.

9. Spådde i sand

Så snart snön var borta och man återigen kunde leka i sanden var det dags att spå sig själv och vännerna i sanden. Vem av alla man var kär i för tillfället skulle man gifta sig med? Och hur många barn skulle man få ihop?

10. Klappramsor

Detta kunde man i och för sig göra året runt, men skolgården förknippas gärna med barn som står och gör klappramsor ihop. Här har vi samlat flera kända ramsor man körde – hur många minns du?

 

LÄS ÄVEN: 11 saker att göra med barnen under påsklovet

Foto: Lopolo/Shutterstock.com