Middagsbjudning: Hur du förbereder lasagne dagen innan
När man ska gäster över kan det kännas skönt att förbereda så mycket det går redan dagen innan. Här kommer tips på hur du bäst förbereder lasagne dagen innan servering - gott blir det!
När man ska förbereda lasagne är ofta frågan om man ska göra den klar och bara värma upp dagen den ska serveras eller om man ska preppa allt, och grädda den i ugnen dagen för servering - vi reder ut!
Förbered hela lasagnen dagen innan
Vi rekommenderar att du gör färdigt hela lasagnen dagen innan OCH även kör in den i ugnen. Du kan låta den vara lite blekare än perfekt. Dagen du ska ha gäster sätter du in lasagnen i ugnen tills den är varm och fått gyllenbrun färg. Det här sättet ger dig tid till annat dagen gästerna kommer, och lasagnen blir jättegod när den får stå och dra sig ett dygn.
Kan man förbereda allt, förutom att grädda i ugnen?
Ja, det här alternativet fungerar också, men vi skulle nog säga att lasagnen blir aningen godare om man förbereder allt och sedan värmer. Men som sagt, både och fungerar!
Läs mer: Snabb och enkel lunch till barn: Stuvade snabbmakaroner
Lasagne - gott recept
Här kommer ett recept på klassisk lasagne som passar perfekt till familjemiddagar.
Ingredienser (4-6 portioner)
Köttfärssås:
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 2 msk olivolja
- 1 morot, riven
- 1 stjälk selleri, finhackad
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 dl rött vin (kan uteslutas)
- 1 tsk socker
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad basilika
- Salt och peppar efter smak
Sås:
- 50 g smör
- 0,5 dl vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 1 dl grädde
- Salt, peppar och en nypa muskotnöt
Övrigt:
- Lasagneplattor (ca 9–12 plattor beroende på storlek på formen)
- 2 dl riven ost (gärna mozzarella eller parmesan)
Instruktioner
Förbered köttfärssåsen:
- Värm olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs lök och vitlök tills de är mjuka och genomskinliga.
- Tillsätt morot och selleri och låt fräsa i några minuter.
- Lägg i nötfärsen och bryn den tills den är genomstekt.
- Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med någon minut.
- Häll i krossade tomater, rött vin, socker, oregano och basilika. Smaka av med salt och peppar.
- Låt köttfärssåsen sjuda i minst 20 minuter, gärna längre för att smakerna ska utvecklas ordentligt.
Gör béchamelsåsen:
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa ihop till en jämn smet.
- Häll i mjölken lite i taget under ständig omrörning för att undvika klumpar.
- Låt såsen sjuda på låg värme i 5–10 minuter tills den tjocknar.
- Tillsätt grädden och smaka av med salt, peppar och lite muskotnöt.
Montera lasagnen:
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Lägg ett tunt lager köttfärssås i botten av en ugnsform. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå.
- Fortsätt med ett lager béchamelsås och ett nytt lager köttfärssås.
- Upprepa tills alla ingredienser är slut, avsluta med ett lager béchamelsås på toppen.
- Strö riven ost över det översta lagret.
Grädda lasagnen:
- Grädda lasagnen i ugnen i 30–40 minuter eller tills lasagneplattorna är mjuka och osten är gyllene.
Servera:
- Låt lasagnen vila i några minuter innan du skär upp den.
Läs mer: Kan man steka pannkakor i olja? Så gör du perfekta pannkakor