- Foto: Envato

Skillnaden mellan japansk och kinesisk soja – vi reder ut

Vad är skillnaden mellan kinesisk och japansk soja? Vi reder ut så att du slipper.


Har du någonsin undrat över vad skillnaden är mellan japansk och kinesisk soja? Är du matintresserad eller bara nyfiken på svaret ska du fortsätta att läsa – Allt för föräldrar reder ut det en gång för alla.

Soja kommer ursprungligen från det asiatiska köket och används mycket i maträtter. 

Även om båda tillverkas genom fermentering av sojabönor, skiljer sig kinesisk och japansk soja avsevärt i smak, konsistens och användningsområden. 

LÄS MER: Det ska du aldrig göra med potatismoset – okända risken

Japansk soja – vad används den till?

Den ljusa japanska sojan, även känns som Shoyu i Japan, är en mild och mångsidig sort med en balanserad sälta, tydlig umami-smak och mildare i smaken. 

Japansk soja passar särskilt bra till fisk, grönsaker och ljust kött. Den är också vanlig att använda i dippsåser, soppor och marinader och kan fungera utmärkt som bordskrydda.

Inom den japanska kategorin finns flera typer, som standardsojan Koikuchi, den saltare men ljusare Usukuchi, den tjockare och umamirika Tamari, den smaksatta Saishikomi och den mycket söta Shiro.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

LÄS MER: Ät aldrig räkor som ser ut så här – farliga tecken att se upp för

Kinesisk soja – vad används den till?

Den mörka kinesiska sojan har däremot en tjockare konsistens och mer koncentrerad smak och är inte alls lika salt som den japanska. Den erbjuder en fyllighet med inslag av sötma. 

Smak och färg är två vanliga användningsområden för den kinesiska sojan, särskilt bara några droppar. Den är idealisk för mustigare rätter som soppor, brunsås och köttgrytor, köttfärssås och grillmarinerad. 

Faktum är att den kinesiska sojan har fermenterat längre än japansk soja och innehåller ofta tillsatt sötma. Även här finns det en rad olika varianter, som den tunna Light soy sauce, som används i matlagning och den sötare Dark soy sauce, som används för färgsättning.

Andra varianter som Mushroom soy är smaksatt med shiitakesvamp för att få den där umamiskakänslan, enligt Aftonbladet.

Foto: Drago Prvulovic/TT

LÄS MER: Kan man äta blodpudding som gått ut? Vi reder ut

Vad är skillnaden mellan japansk och kinesisk soja?

Så, vad är egentligen skillnaden mellan japansk soja och kinesisk soja?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Smak:

  • Japansk soja har en mild och balanserad sälta med tydlig umami.
  • Kinesisk soja har en mer koncentrerad smak, är inte lika salt men har fyllighet med inslag av sötma.

Konsistens:

  • Japansk soja har en normal/standard konsistens. 
  • Kinesisk soja har en tjockare konsistens.

Färg:

  • Japansk soja är ljus. 
  • Kinesisk soja är mörk och används för att ge färg till rätter.

Tillverkning:

  • Japansk soja fermenteras från sojabönor. 
  • Kinesisk soja fermenteras också från sojabönor längre och innehåller ofta tillsatt sötma.

Användningsområden:

  • Japansk soja passar bra till ljust kött, fisk och grönsaker.
    Vanlig i dippsåser, marinader, soppor och som bordskrydda. Ger sälta och umami till rätter.
  • Kinesisk soja är perfekt för mustigare rätter som köttgrytor, soppor och brunsås.
    Utmärkt till köttfärssås, renskav eller grillmarinader. Ger både smak och färg, tillför färg och mustighet.

Näsa gång du känner dig osäker om vilken slags soja du ska använda i matlagningen kan du använda denna guiden. Lycka till!

Mat
/
stats