- Foto: Envato

Så gör du pasta nyttigare – med 3 enkla steg

Det har länge varit känt att snabba kolhydrater som ris och pasta påverkar vår hälsa negativt. Det finns dock knep som omvandlar råvarorna till något hälsosamt. Vad är hemligheten?


Ris är en basvara och nästan en solklar vara att alltid ha i köksskåpet. 

När det kommer till kolhydrater som vitt ris och pasta tänker man ofta på tomma kalorier och snabba blodsockernivåer. 

Men vad få faktiskt känner till är att dessa varor döljer en näringsmässig hemlighet – ett ämne som kan förbättra både tarmhälsan och blodsockret, enligt National Public Radio

Tricket? Allt ligger i hur du tillagar och serverar det. 

LÄS MER: Skillnaden mellan japansk och kinesisk soja – vi reder ut

Det dolda tricket med ris och pasta

När man kokar vitt ris eller pasta är stärkelsen i dem lättsmält, vilket gör att sockret frigörs snabbt i kroppen. Det är det som ger snabba blodsockerhöjningar – något som på sikt kan skada hälsan negativt.

Genom att helt enkelt låta maten svalna efter tillagning kan det förvandla den lättsmälta stärkelsen till något annat – resistent stärkelse.

Vad är resistent stärkelse? Jo, den liknar och påminner om fiber. Den “motstår” matsmältningen och passerar oförändrad genom tunntarmen till tjocktarmen. 

Där blir den mat åt tarmbakterierna, vilket i sin tur främjar tarmhälsan, minskar inflammation och hjälper till att kontrollera blodsockret – särskilt värdefullt för personer med diabetes. 

LÄS MER: Är det skillnad på redning och majsstärkelse? Vi reder ut

Foto: Envato

Gör så här:

  1. Koka pasta eller ris som vanligt.
  2. Låt det svalna i kylskåpet i minst 6-8 timmar eller över natten.
  3. Ät det kallt eller värm det försiktigt. Undvik att koka upp det på nytt. 

När riset eller pastan har svalnat förändras nämligen dess struktur. Istället bildas täta kedjor som våra matsmätlningsenzymer inte längre kan bryta ner.

Resultatet? Det är ett "långsammare" blodsockerpåslag och fler fibrer i måltiden, helt utan att byta ingredienser. 

LÄS MER: Ät en banan om dagen – det här kommer hända i din kropp

Knepet med kolhydrater som förbättrar din hälsa

Lifehacket fungerar inte bara med ris eller pasta. Du kan göra samma sak med potatis, bönor, linser, havre och all övrig pasta. 

Det räcker med att försiktigt värma upp de kylda kolhydraterna för att behålla den resistenta stärkelsen. Till exempel steka upp kallt ris med grönsaker, fisk eller bönor. 

Resistent stärkelse hjälper inte bara tarmfloran, utan håller mättnaden längre. Det kan hjälpa en att sluta småäta och hålla energinivån jämnare under dagen, skriver National Public Radio.  

Vill du förbättra din hälsa, energinivå och ändå fortsätta med pasta- eller risrätterna kan detta vara värt att prova på.

Koka, kyl och njut!

LÄS MER: Det ska du aldrig göra med potatismoset – okända risken

Mat
/
/
ris
/
stats