- Foto: Envato

Köttbiten blir perfekt mör – med ingrediensen du har hemma

Du har spenderat största delen av kvällen på att grilla, tar en tugga av köttet och inser att det är torrt. Trist eller hur? Oroa dig inte, det finns ett knep – och du har det hemma redan.


Med sommaren runt hörnet vill många grilla. Att ta sig ut på altanen, balkongen eller uteplatsen och grilla är en underbar känsla och blir väldigt gott. 

Nu kan man väl ändå säga att grillsäsongen har börjat? 

LÄS MER: Så gör du pasta nyttigare – med 3 enkla steg

Saftigt och mört kött – med en ingrediens

Hur får man till det möra och saftiga köttet, egentligen? Det finns en hel del tips och tricks för att få till det perfekta köttet på grillen, men också ett helt annat knep som gör köttet mörare än någonsin – oavsett om det tillagas på spisen eller grillen.

Jo, genom att använda bikarbonat! Det låter kanske konstigt för många, men faktum är att det är ett enkelt sätt att tillaga ett mörare och godare kött. Det enda du behöver är en matsked och en gnutta bikarbonat. 

Bikarbonatets egenskaper bryter ner köttets proteinbindningar, vilket avsevärt kan mjuka upp köttet. Det fungerar ungefär som en kemisk reaktion där bikarbonat hjälper till att höja köttets pH-värde, enligt Pensionist.

Foto: Envato

LÄS MER: Skillnaden mellan japansk och kinesisk soja – vi reder ut

Så tillagar du köttet rätt – med godare smak

Det finns olika sätt att gå tillväga. 

Ett sätt är att lösa upp en tesked bikarbonat i en skål med vatten för att sedan lägga ned köttet och låta det stå i cirka 15 minuter.

Hemmanytt tipsar om en annan metod. Gnugga in bikarbonat på varje sida av köttet. Ställ sedan in köttet i kylen och låta stå i tre timmar. Ta sedan ut köttet och skölj av det.

För de som testat metoden skriver på Hemmanytt:

"Fungerar utmärkt! Det blev mört och gott. Bikarbonaten lämnar ingen smak efter sig"

"Håller med föregående fläskytterfilé blev riktigt mör"

"Det fungerade, köttet blev så mjukt å gott"

"Mörade revbensspjäll i 60 minuter, det blev superbra! 5 stjärnor"

Så – är du en köttfantast som föredrar att köttet serveras saftigt kan detta vara en metod att testa. Lycka till!

LÄS MER: Är det skillnad på redning och majsstärkelse? Vi reder ut

Mat
/
/
/
stats