Kan man äta en gammal krydda som har gått ut? Vi reder ut
Vad händer om man äter en krydda som gick ut för 20 år sedan? Vi reder ut.
Vi har alla varit där – skafferit som är fullt av kryddor som man inte ens vet att man har köpt.
Faktum är att kryddor som är rena och förvaras torrt nästan aldrig blir dåliga, utan håller väldigt länge.
Det är ett vanligt missförstånd att mat blir farlig bara för att bäst före-datumet har passerat.
Anna Hultqvist på Matsmart förklarar för Allas, att det är viktigt att tänka på detta innan man slänger kryddorna. Det kastas omkring 15 kilo mat per person och år, men kryddorna blir ofta kvar, fortsätter Allas.
LÄS MER: Köttbiten blir perfekt mör – med ingrediensen du har hemma
Kan man äta kryddor som har gått ut?
Vissa påpekar att kryddor med tiden förlorar smak.
Det handlar inte om att kryddorna blir farliga att äta, utan att smaken och kanske även konsistensen försämras.
Knepet är alltså att smaka på kryddan innan man använder den. Oregano är bland annat en krydda som kan tappa smak och ge maten en smakkänsla av sågspån.

I Sverige hittades faktiskt en krydda som var över 100 år gammal där resultatet blev väldigt gott.
Kan man äta en gammal krydda? Svaret är ja, du kan äta en krydda som har passerat bäst före datum. Men smaken kan ändras.
LÄS MER: Skillnaden mellan japansk och kinesisk soja – vi reder ut