- Foto: Envato

Sluta köp denna köttbit – kocken avslöjar

Finns det bättre och billigare alternativ än en lyxig oxfilé? Svaret är ja. Enligt kocken är det här köttet både godare och billigare.


De flesta tycker nog om en riktigt god och mör bit oxfilé. Och det är ofta något man får unna sig då priset ofta är högt. 

Det har säker hänt att man har stått i en matbutik, hållit i en bit oxfilé och funderat till sig själv: hade det inte varit gott med en saftig bit oxfilé till middag? Är jag verkligen värd det?

Faktum är att det finns ett billigare alternativ som är minst lika smakrikt. 

Oxfilébit. Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT

LÄS MER: Kan man äta en gammal krydda som har gått ut? Vi reder ut

"Köttet är bättre än Oxfilé"

Brian Hennessy, kökschef på Winter Garden Restaurant i London, avslöjar att han gärna byter ut den dyra oxfilén mot ett annat, populärt kött.

Smaken är både underbar och man får en mängd olika texturer i varje bit, påpekar han till Sky News.

Vad väljer Brian istället för oxfilé? Han menar att bavette, även känd som flankstek, är mycket godare och ett köttstycke som ofta förbises. 

Köttet erbjuder både smak med mångsidighet till ett lägre pris. 

Tillsammans med sin hemliga men nu avslöjade, krispiga chiliolja skapar han rätter med extra djup umami.

– Jag gör den i stora satser och använder den i allt från äggröra till wok och pasta, säger han.

Kombinationen av den prisvärda flanksteken och smakrika chili oljan visar att lyx på matbordet inte behöver kosta skjortan.

LÄS MER: Köttbiten blir perfekt mör – med ingrediensen du har hemma

Krögarens hemliga olja med chili

  • 100 g hel torkad chili (utan frön)
  • 40 g strösocker
  • 6 g spiskummin
  • 12 g torkad karljohansfisk
  • 200 g krispig schalottenlök
  • 20 g salt
  • 75 g vitlök
  • 500 g druvkärnolja
  • 5 g svartpeppar

Knäck chilifrukterna (eller hacka dem) tills de flingor. Skiva vitlöken tunt och stek den försiktigt i druvkärneoljan. Blanda salt, kryddor och karljohanspulver. Blanda med den torkade chilin.
När vitlöken är gyllenbrun och krispig, häll över chiliblandningen. Blanda i krispig schalottenlök, skriver Sky News.

LÄS MER: Skillnaden mellan japansk och kinesisk soja – vi reder ut

Mat
/
stats