Barn

Familjeterapeuten om barns ilska: "Barn vill innerst inne inte bestämma"

Hur hanterar man ett argt barn? Allt för föräldrar pratade med familjeterapeuten Erica som kommer med sina råd. "D

et är som att vi vuxna inte vet vad vi ska göra när barnen börjar säga 'nej' eller när det slåss och beter sig ilsket", säger hon.

Många föräldrar upplever att deras barn tenderar att vilja bestämma både det ena och det andra. Men har du tänkt på att det barnet gör när den protesterar, är egentligen att ställa dig en fråga: ”Vem är det som bestämmer?”. Barn vill innerst inne inte bestämma eftersom de vet att de inte klarar av det. Även om de inte säger det rakt ut, vill de att föräldern ska sätta stopp för ett negativt beteende eftersom det betyder att mamma och pappa ”ramar in" barnets värld och gör hen trygg, menar Erica.

Ilskan i sig är inte farlig

Ilska kan både uttrycka sig i att låta väldigt mycket och den kan kännas fysiskt om barnet börjar slåss. Men det går att stoppa ett argt barn som får ett utbrott, du kan antingen flytta på barnet eller hålla i barnets fäktande armar och sparkande ben.

- När barn blir arga sprutar ofta tårnarna också vilket är en del i frustrationen som barnet känner eftersom han eller hon vill bestämma, men ändå inte, säger Erica.

Familjeterapeuten Ericas kom ihåg-lista

Om du låter ditt barn styra dig genom att det får som det vill eller ”för att hen annars blir så arg och ledsen” kan barnet bli väldigt dominerande och kräva väldigt mycket.

1. Det är lättare att ”rama in” ett förskolebarn än en tonåring eftersom det kommer en ny period av ifrågasättande. Ramar du inte in barnet tidigt blir det svårare att göra det i tonåren.

2. Barn blir trygga av att veta att deras föräldrar har koll och ramar in deras värld.

3. Alla känslor är viktiga. Om du ska kunna känna glädje behöver du också kunna få känna ilska och sorg.

4. Ilska i sig är inte farligt, det är beteendet du behöver hantera.

5. Om du som förälder är rädd för ilska eller alltid försöker trösta sorg väldigt snabbt kan barnet bli rädd att känna sådana känslor. Inkapslade känslor kan i förlängningen leda till ångest eller andra fysiska sjukdomar som magont eller huvudvärk.

6. Om du låter ditt barn styra dig blir barnet också van att styra andra vilket gör att barnet försöker styra andra människor. Det leder till att andra kan bli irriterade på ditt barn och då kan barnet får sämre relationer till andra människor.

Lyssna, kompromissa och fatta besluten

Självklart ska du lyssna på ditt barns vilja och kompromissa ibland. Ju äldre barnet blir desto mer kan du låta deras vilja bestämma för det är också viktigt att lära dem argumentera för saker. Men inledningsvis är det bra att små barn lär sig att det i slutändan är föräldrarna som bestämmer så att det inte blir några frågetecken kring det när det väl gäller.

Foto: Unsplash

LÄS ÄVEN: Stress - det finns en gräns för vad barn tål

Powered by Labrador CMS