Aktivitetsguiden » Museet HAMN
Museet HAMN

Museet HAMN

Hamn är Sveriges första slagfältsmuseum.

LOVORDAT. OMTALAT. UPPMÄRKSAMMAT.

Den smala och grunda vattenvägen Baggensstäket, genom Nacka, har en rik och fascinerande tusenårig historia, som farled mellan Östersjön och Stockholm. Fem år av arkeologiska utgrävningar på slagfälten kring Baggensstäket har resulterat i Sveriges första slagfältsmuseum. Mer än tusen kvadratmeter med fängslande historia berättad genom unika föremål, bilder, dokument, ljud och film.

FRÅN 300-TALET TILL 1970-TALETS MILJONPROGRAM.
ETT UNIKT MUSEUM.

Den 13 augusti 1719 siktades den ryska galärflottan utanför Skogsö. Ryssarna hade sedan en tid tillbaka rövat och bränt ner svenskarnas gårdar ute i skärgården och tsar Peter I:s galärer hotade nu Stockholm. Tvåhundrafemtio år senare uppfördes en helt ny stadsdel i Nacka, Fisksätra, som kom att bli Sveriges mest tätbefolkade plats, med människor från över 80 olika länder.

Två olika historiska händelser, intill Stockholms viktigaste vattenväg. HAMN berättar platsens historia med spår från 300-talet, vikingatiden och 1700-talet fram till senare tiders avtryck och livsberättelser i dagens mångkulturella Fisksätra.

”…ETT PEDAGOGISKT MÄSTERVERK…”

HAMN tillhörde 2015 en av tio nominerade till Nackas stadsbyggnadsutmärkelse, med motiveringen:

”Utställningen flätar ihop fynd från slagfältet på Skogsö och forskning om 1700-talets rysshärjningar i skärgården med fynd och berättelser från Fisksätra i dag. Formgivningen av utställningen är ett pedagogiskt mästerverk som balanserar lekfullhet med faktaförmedling och lockar besökaren att upptäcka mer och se sig själv och sin relation till platsen och historien.”

SPÄNNANDE MÖTEN

Utgrävningarna på slagfältet har gett oss nya kunskaper om vår historia. Det är många som hjälpt oss att tolka de nya fynden och historien: marinarkeologer, slagfältsarkeologer, numismatiker, osteologer, arkivarier, historiker, konservatorer och andra experter. Flera av dem möter du tillsammans med fynden på museet.

SE TILL ATT HA GOD TID PÅ ER

De flesta besökarna tillbringar två till två och en halv timme på museet. Vad som överraskar många är att museets medarbetare finns som guider och värdar ute i utställningen. Ett av skälen till att vi har fått Swedish Welcomes allra högsta utmärkelse – ”Enastående”. Att få den utmärkelsen visar att Museet HAMN är en certifierad turismverksamhet som vill utveckla svensk besöksnäring för dagens gäst, och för morgondagens.

RESAN TILL HAMN

Till HAMN kommer du med Saltsjöbanan från Slussen, bil eller båt. Museet har en museibutik med konsthantverk från Nacka och Värmdö samt en konferensavdelning för upp till 35 personer.

Entréavgifter: Vuxna 80 kr, Pensionär 50 kr, Barn och ungdom t.o.m. 12 år fri entré. Priser för gruppvisningar hittar du på vår hemsida tillsammans med öppettider och annan viktig information.

All information du behöver hittar du på: www.hamnmuseum.se

ORDINARIE ÖPPETTIDER:

Januari–Maj: Lördag–söndag, kl 11–17 

Juni–September: Tisdag–söndag, kl 11–17 

Oktober–December: Lördag–söndag, kl 11–17

Intill museet finns alldeles ny restaurang med lunch, á la carte mm som är öppen för lunch och middag, vardag och helg. (Restaurang Saltsjö Pir
För bokning eller info ring: 08-550 045 45.) På museet finns toaletter för både stora och små med skötbord och förvaringsskåp. Vid huvudentrén finns plats för barnvagnar. Museet har ett par Baby Björn-selar till utlåning. P-plats utanför entrén. 400 meter till Saltsjöbanan. 15 minuter motorväg till Stockholm city. Sommartid lägger skärgårdsbåtarna till vid vår pir.

VÄLKOMMEN TILL MUSEET HAMN – ETT ANNORLUNDA MUSEUM

Kontaktuppgifter till Museet HAMN

Telefon: 08 – 570 31 110
E-post: [email protected]
Hemsida: http://hamnmuseum.se

Adress till Museet HAMN

Museet HAMN, Brantvägen 3,   SALTSJöBADEN