Aktivitetsguiden » Sigtuna - Sveriges första stad
Sigtuna - Sveriges första stad
Foto: destinationsigtuna.se

Sigtuna - Sveriges första stad

Sigtuna är Sveriges äldsta bevarade stad, grundad på 970-talet av Erik Segersäll. Den ursprungliga stadsplanen finns i stort sett bevarad och staden är ungefär lika stor nu som då. Flera arkeologiska utgrävningar i den tre meter djupa avlagringen "Svarta jorden" har klarlagt stadens uppkomst till omkring 970-talet.

På 990-talet slogs Sveriges första mynt i Sigtuna. Längs Stora Gatan ligger idag 1700- och 1800-tals trähus i olika färger. I husen finns i dag små personliga butiker, restauranger och kaféer.

Sigtuna stad och dess omkringliggande natur är en imponerande syn. Människor runt om i världen har låtit sig fascineras av Sveriges första stad. I Shanghai, Kina, har man till och med låtit uppföra en kopia! Vi föredrar dock originalet.

Året runt fylls Sveriges äldsta gata, Stora Gatan av människor. De njuter av dess historia, kultur och inte minst den unika stämningen.

Kom gärna in och hälsa på oss i turistbyrån! Vi hjälper gärna till med att rekommendera rundvandringar och guidade turer.

 

Kontaktuppgifter till Sigtuna - Sveriges första stad

Destination Sigtuna AB
Telefon: 08 - 594 806 50
E-post: [email protected]
Hemsida: http://destinationsigtuna.se/

Karta