Hur länge kan man frysa in kött?
Hur länge kan man frysa in kött? - Foto: Pexels & Johan Nilsson/TT

Köttet som klarar sig sämst i frysen – det ska du inte äta

Kött är en favorit på många svenskars matbord, men att veta hur man förvarar kött för maximal hållbarhetstid kan vara svårt. Här besvaras frågan om hur länge man kan frysa olika köttyper.


Kött kan ätas på många olika sätt. Hemma i stugorna kan det både förekomma i vardagsrätter som biff stroganoff eller köttfärsås, eller när det vankas helgmiddag med kött och bearnaisesås.

MISSA INTE: Då ska du berätta att du är gravid – mammor i forumet berättar

Kan man frysa in kött?

Kött är visserligen en klassiker hemma hos de flesta svenskar, men en lite finare köttbit kan bli en dyr affär. Köper man hem någonting från köttdisken kan det därför kännas tråkigt att behöva slänga kött som man inte hinner tillaga innan utgångsdatumet. Frågan som väcks är då: Kan man frysa in kött?

Det enkla svaret på den frågan är ja, om man kollar på Livsmedelsverket. Där kan man nämligen läsa sig till att nästan all mat går att frysa. De matvaror som klarar sig sämre i en frys blir oftast inte dåliga att äta, men kvaliteten tar däremot skada av att bli nedkyld.

Varor som blir oätliga i frysen är exempelvis fil, yoghurt, majonnäs och crème fraiche. Även gurka och en del bladgrönsaker förlorar sin konsistens efter att ha fryst. 

MISSA INTE: Därför ska du äta ananas varje kväll – här är hälsofördelarna

Köttdisk. Foto: Claudio Bresciani / TT

Hur länge kan man frysa kött?

Hur länge köttet håller i frysen beror på vilken typ av kött det handlar om. Här listas lite exempel på kötttyper tillsammans med deras hållbarhetstid.

Frysa in nötkött

Nötkött håller mellan åtta till tolv månader i frysen. 

Frysa in griskött

De lite fetare delarna av grisköttet håller tre månader i frysen, medan magrare delar håller i sex månader. 

Frysa in chark

Salami, skinka och andra charkprodukter håller vanligtvis mellan en och två månader i frysen.

Frysa in lammkött

Beroende på fetthalt håller lammköttet mellan sex och tolv månader.

Frysa in köttfärs

Köttfärs är en av de känsligare råvarorna på grund av att den har flera ytor där bakterier kan fästa sig.

Är köttfärsen vakumförpackad håller den dock länge i frysen, men om den däremot är butikspackad måste köttfärsen användas senast på "bäst före"-datumet. Ska man frysa in den råa köttfärsen ska det göras så forts som möjligt. 

Källa: Ica.se

Köttfärs är en känslig råvara där bakterier kan växa. Foto: Janerik Henriksson/TT

LÄS MER:

Så får du bort tusch från huden – våra bästa tips

Hur länge håller köttfärs? Vi reder ut!

Mat
/
stats