Ha alltid denna temperatur i kyl och frys – för att spara pengar
Har du kollat över temperaturen i kylen och frysen på ett tag? Då kan det vara dags att göra det. Med rätt temperatur kan du spara en betydande summa över tid.
Med skenande hushållskostnader är det nog många som letar efter sätt att dra ner på kostnaderna en aning. Och sanningen är att med bara små justeringar kan man spara hundratals kronor.
Ett av sätten att spara in på både pengar och mat är genom att ha rätt temperatur i kyl och frys. Många har sina vitvaror inställda på fel temperatur utan att ens tänka på det – och det kan leda till både högre elräkningar och onödigt matsvinn.
Den perfekta temperaturen i kyl och frys
För att kylen och frysen ska fungera optimalt bör du ha dem inställda på:
- Livsmedelsverket uppger att mat som förvaras vid + 4 grader, i stället för vid 8 plusgrader håller nästan dubbelt så länge. Vid lägre temperatur än 4 grader, ökar risken att livsmedel fryser. En lägre temperatur i kylen kan innebära något högre energiförbrukning, men varje kilo minskat matsvinn innebär betydande miljövinster.
- Att ha rätt temperatur i frysen är avgörande för matens hållbarhet. Vid -18 grader i frysen fryser livsmedel ordentligt, och håller sig frysta.
Om kylen är för varm kan maten bli dålig snabbare, och om den är för kall drar den onödigt mycket el. Samma sak gäller frysen – högre temperaturer kan göra att maten förstörs snabbare, medan lägre temperaturer leder till onödigt hög elförbrukning.

Enkla sätt att spara pengar i hemmet
Håll koll på temperaturen med en termometer: De flesta nyare vitvaror har en inbyggd termometer som visar hur många grader det är. Men i äldre kylar och frysar saknas ofta helt indikation på vilken temperatur frysen håller medan det i äldre och enklare modeller av kylskåp ofta finns ett vred som indikerar temperatur. Du kan lägga in en termometer på en hylla i kylen och en i frysen för att vara säker på att temperaturen är rätt.
Håll dörrarna stängda: Varje gång du öppnar kylen eller frysen släpps kall luft ut, och apparaten måste jobba extra för att kyla ner den igen.
Fyll kylen lagom mycket: Låt kylskåpet vara så luftigt som möjligt, en överfylld kyl kan blockera luftflödet och leda till ojämn kyla. Håll koll och rensa ut utgångna produkter.
Frosta av frysen regelbundet: Isbildning i frysen gör att den måste jobba hårdare och drar mer el. Håll den isfri för att spara energi.
Städa regelbundet bakom kyl och frys: En dammig kompressor måste jobba hårdare och förbrukar mer energi. Genom att åtminstone en gång per år dammsuga bakom kylskåp och frys kapas elförbrukningen med upp till en femtedel.
Enligt Vattenfall är nyare vitvaror betydligt mer energieffektiva, jämfört med de som tillverkades för 15 år sedan. Lågt räknat kan en ny kyl eller frys dra 100-150 kWh mindre el på ett år, vilket innebär en betydande summa räknat på sikt. För miljöns skull bör du dock inte byta ut dina vitvaror innan de är uttjänta.
.jpg)