Allt i hemmet

7 effektiva tips för att få bort tomatfläckar

Tomat kan ge svåra fläckar som är utmanande att få bort från ljusa plagg. Men inga favorittröjor ska behöva slängas – det finns knep för att få bort de envisa fläckarna. Här är tipsen som funkar.

Vilket knep som är mest effektivt mot tomatfläckar är beroende av en rad olika faktorer så som:

  • Vilket material plagget är i
  • Hur länge fläcken suttit
  • Om plagget blivit tvättat
  • Vilken sorts tomat som orsakat fläcken (färsk tomat, ketchup, tomatpuré, pastasås och så vidare)

Få bort tomatfläckar effektivt med de här tipsen

1. Kallt vatten, ut och in

Det första du ska göra om du spillt tomat eller ketchup på ett plagg är att skölja fläcken från avigsidan av plagget i kallt vatten.

Varmt vatten gör att fläcken sätter sig ännu mer. Var noga med att hålla baksidan av fläcken direkt under kranen så att vattentrycket hjälper till att spola bort fläcken och hindra färgen från att sprida sig i tygfibrerna.

2. Tvättmedel och isbit

Ett välbeprövat sätt att rädda situationen är att lägga plagget i blöt i kallt vatten och tvättmedel. När plagget legat en stund kan du ta upp det och gnugga en isbit mot fläcken. Detta gör att tvättmedlet kan absorberas av tyget samtidigt som kylan hindrar fläcken från att absorberas av materialet.

3. Ättika och vinäger

Om tomatfläcken fortfarande finns kvar kan du blöta en bomullsrondell med ättika eller vitvinsvinäger och dutta på fläcken så att det absorberas av tyget. Detta knep funkar allra bäst mot ketchup och tomatsås. Vitvinsvinäger är särskilt effektivt på syntetiska tyger.

4. Citron och salt

Har du ett ullplagg med en tomatfläck på? Då är det effektivaste knepet att, efter att ha sköljt med kallvatten, gnugga in salt och citron på fläcken.

Du kan också, vid elakare fläckar, lägga plagget i blöt i saltlösning över natten – för att sedan gnugga in citronsaft på fläcken innan tvätt.

5. Bikarbonat och väteperoxid

På bomullsplagg kan tomatfläckar gå bort överraskande lätt med hjälp av bikarbonat. Särskilt om det är en ny fläck från en färsk tomat. Har fläcken blivit ingrodd eller kommer från en starkare tomatsås så kan bikarbonat blandas med väteperoxid för att bleka bort fläcken. Här får man vara lite försiktig med ömtåliga tyger eftersom bikarbonat är starkt.

6. Galltvål

Galltvål är väldigt effektivt mot svåra fläckar och biter bra på tomat. Blötlägg plagget och gnugga sedan in galltvål på fläcken. Låt verka i 10-15 minuter och skölj sedan av det innan du tvättar som vanligt i maskinen. Häpp!

7. Solblekning

Om du provat ovanstående tips, följt av att tvätta plaggen med ett bra tvättmedel, och fläcken fortfarande är kvar så finns det en bra grej till som sällan misslyckas; Låt plagget ligga i solljus. Solens strålar fungerar som ett naturligt blekmedel och om du hänger ditt plagg i direkt solljus efter så kommer tomatfläcken att försvinna helt magiskt i samma takt som plagget torkar.

Lycka till och hoppas du får bort de envisa tomatfläckarna - en gång för alla!

LÄS ÄVEN:

Krispiga pommes frites i ugn – så här gör du

Så får du bort olika målarfärger från kläder – enkel guide

Powered by Labrador CMS