Städa med ättika
Städa med ättika

Ättika – använd ättika till städning och huskurer!

Visste du att du med hjälp av ättika kan städa i hemmet på ett miljövänligt sätt? Dessutom fungerar ättika mot nagelsvamp!

Det finns få vätskor som har en sådan bredd av användningsområden som ättika. Ättika består av vatten och ättiksyra i olika koncentrationer och tar bort både mögel och bakterier vid användning. Inte konstigt att det är ett populärt och miljövänligt alternativ i hemmet.

Här nedan har vi listat en del av vad du kan använda ättika till.

Ättika som sköljmedel

Om du väljer att använda ättika som sköljmedel kommer din tvätt bli mjukare, den behåller färgerna och blir mindre statiskt. Att du samtidigt rengör tvättmaskinen är ett stort plus!

Fixa eget sköljmedel med ättika så här

Blanda 3 dl ättika (24%) och 9 dl uppkokt vatten. Du kan tillsätta eterisk olja för god lukt om du vill. Skaka blandningen ordentligt innan användning och häll cirka 0,25 dl vid varje tvättomgång.

Ta bort nagelsvamp med ättika

Lider du av nagelsvamp kan ättika vara huskuren för dig. Blöt en bomullstuss eller en örontops med ättika och blöt ner både huden runt nagel och själva nageln två gånger dagligen. Försök komma åt svampen under nageln för snabbare behandling. Upprepa tills svampen är borta.

Städning med ättika

Det finns många sätt att använda ättika på vid städning, såsom hemmagjort rengöringsmedel för badrum och kök.

Gör rengöringsmedel med ättika så här

Blanda 2 dl ättika (24%) och 2 dl vatten i en sprayflaska. Tänk på att inte använda ättiksblandningen på natursten på grund av dess frätande egenskaper. Du kan alltid dämpa ättiksdoften med några droppar eterisk olja.

Såhär städar du ugnen med ättika

För en effektiv ugnsrengöring ställ en skål med ättika mitt i ugnen och sätt på svag värme, cirka 50 grader. Låt det stå i drygt en timme. När ugnen svalnat kan du torka av den med vatten och såpa.

Använd ättika till skurmedel

Miljövänligt skurmedel får du genom att först skura ytan med en smet av bikarbonat och vatten. Blanda sedan lika delar ättika med vatten och spraya över ytan. Fortsätt skura under tiden som lösningen bubblar och fräser. Skölj sedan med vatten.

Fönsterputs med ättika

Gör ditt eget fönsterputsmedel genom att blanda 1 msk ättika med 1 l vatten i en sprayflaska. Spraya fönster och spegelglas och torka sedan med en luddfri trasa, typ mikrofiberduk. Du kan även med fördel använda bladningen till vaser och andra glasföremål. Tänk dock på att använd handskar när du hanterar ättika och se till att inga barn kommer åt dina blandningar av misstag.

Läs mer om vardagsknep:

Hur vet man om ägg är gamla?

Vad du kan använda om du fattas ströbröd

7 saker du kan använda som kaffefilter

Powered by Labrador CMS