Allt i hemmet

Ättika som rengöringsmedel – ekologiska städtips
Ättika som rengöringsmedel – ekologiska städtips

Ättika som rengöringsmedel – ekologiska städtips

Ättika figurerar i en rad olika städtips nu för tiden. Det är lite av en mirakelprodukt som faktiskt kan ersätta de flesta vanliga rengöringsmedel. Allt för föräldrar har intervjuat Ellinor Sirén som ligger bakom instagramkontot “Ekotipset” om varför just ättikan är så bra – och vad du kan använda den till!

Har du en gammal ståendes ättika hemma som aldrig riktigt kommer till användning? Då kan du snart börja bunkra upp med fler efter att du läst alla dessa smarta städtips om hur du kan använda ättikan. Enligt Ellinor Sirén lämnar det en kristallklar yta och tar bort all smuts!

Ellinor Sirén har 500 000 följare på sitt instagramkonto där hon varje dag tipsar sina följare om riktiga husmorsknep som är miljövänliga och ekologiska. En produkt som flitigt används är då ättikan.

Varför är ättika så himla bra?

– Ättika löser upp alla möjliga typer av smuts bra och lämnar en kristallklar yta. Det är miljövänligt, billigt och finns lättillgängligt i varenda livsmedelsbutik, säger Ellinor Sirén.

Men först kan vi reda ut skillnaden på ättika och ättiksprit. Vilken borde man använda?

– Ättika (24%) är mer koncentrerad medan ättikssprit (12%) är svagare. Ättika är mer ekonomiskt och lite mer miljövänligt att köpa eftersom man slipper betala för och frakta extra vatten i onödan, säger hon och fortsätter,

– Jag rekommenderar dock ändå att man använder ättiksprit eftersom ren ättika är frätande. Man ska dock alltid var försiktig när man använder sig av ättika/ättiksprit. Förvara ättikan/ättiksblandningarna oåtkomligt för barn och akta ögonen samt undvik att andas in ångorna.

Bästa tipset: Mirakelspray med ättika

Hennes absolut bästa städtips är den så kallade “mirakelsprayen” även kallad “fönsterputs”.

Som består av ättika, vatten och diskmedel. Den går att använda på nästan allting förutom fönsterbänkar i marmor och natursten eftersom ättikan kan fräta på dessa ytor.

– Ättikspriten löser upp smuts och kalk otroligt bra samtidigt som man får bra glid av diskmedlet. Fönsterputsen ska helst användas med mikrofiberdukar för bästa resultat - avsluta med att torka torrt med torr mikrofiberduk.

Så här gör du din egna fönsterputs med ättika:

 • 2 dl ättiksprit
 • 3 dl vatten
 • 5 droppar handdiskmedel

Blanda ihop allting i en flaska med ett spraymunstycke och sedan kan du testa att spraya på nästan alla ytor för att få en skinande ren yta.

– Ättikspriten löser upp smuts och kalk otroligt bra samtidigt som man får bra glid av diskmedlet. Fönsterputsen ska helst användas med mikrofiberdukar för bästa resultat - avsluta med att torka torrt med torr mikrofiberduk.

Går ättika att ersätta med vanliga “rengöringsmedel”?

– Absolut! Ibland kan dock bikarbonat fungera bättre. Exempelvis är bikarbonat oslagbart när det gäller att rengöra rostfria diskhoar. Så det ultimata är att ha både ättiksprit och bikarbonat hemma.

Städtips: Vad du kan använda ättika till hemma

Alla tips här är inspirerade från Ekotipset på instagram. Kolla in kontot för att få ännu fler mirakeltips på hur du kan använda ättika och bikarbonat.

Ättika för att rengöra fläktfilter

Funkar perfekt att rengöra med den så kallade fönsterputsen.

Ättika för att rengöra duschkabinen

Har ni kalk över hela glaset i duschen. Testa då fönsterputs sprayen!

Ättika för att rengöra utemöblerna

Testa fönsterputsen på utemöbler och de kommer bli som nya.

Ättika för att ta bort kalk från kranen

Hur mycket man än tvättar en kran försvinner inte kalket. Men med det här tipset kommer din kran bli som skinande ny!

Du behöver:

 • Ättika
 • Papper

Gör såhär:

 • Täck kranen i toalettpapper
 • Häll över ättiksprit
 • Låt det verka en timme och ta sedan bort det

Sedan skinande rent! Är det kalk kvar kan du skrubba med en sockerbit.

Ättika till sköljmedel

Slut på sköljmedel? Eller vill du börja välja ett mer miljövänligare och billigare alternativ så använd ättika! Det gör kläderna mjuka, tar bort dålig lukt och kläderna blir mindre statiska.

Gör såhär:

 • 1 dl Ättika 24 %, eller ättiksprit 12% 2 dl
 • 4 dl vatten eller 3 dl vid den svagare ättikspriten
 • (eko eterisk olja om du har det)
 • Blanda ihop allting och använda 2 msk av det hemgjorda sköljmedel. Både dina kläderna, tvättmaskinen och miljön kommer bli bra av detta knep!

Ättika för att rengöra kaffe-/tebryggare

Häll i 1 dl ättika och 6 dl vatten. Brygg hälften av vattnet, vänta 10 min sedan bryggar du igen resten av vattnet.

Tipsen är oändliga! Ellinors bok “Städa hållbart med ekotipset” går att köpa i bokhandeln eller på nätet.

Läs mer:

Kokosolja – utmärkt medel mot fästingar

7 effektiva tips för att få bort tomatfläckar

Powered by Labrador CMS