Allt i hemmet

Fläckar i sängen? Bästa tipset för att tvätta din bäddmadrass

Du byter säkert lakan i sängen med jämna mellanrum. Men när gjorde du egentligen rent din bäddmadrass senast? Få bort fläckar från kiss, svett eller annan smuts snabbt och effektivt. Här får du våra bästa tips!

Det finns inget skönare än att lägga sig i en renbäddad säng. Men hur ren är din säng egentligen? I bäddmadrassen är det inte ovanligt med synliga fläckar från svett, urin och andra kroppsvätskor. Men hur gör man då för att rengöra den?

En bäddmadrass är inte så lätt att flytta på, dessutom går den inte in i tvättmaskinen. Som tur är finns det ett enkelt knep att ta till för att göra madrassen fräsch igen. Och det bästa är att du kan göra det med sådant som du har hemma i skafferiet.

Få bort gula fläckar och svettfläckar från madrassen

Du behöver:

  • Bikarbonat

  • Vatten

  • Trasa eller mjuk borste

Gör så här:

1. Blanda ihop lika delar bikarbonat och vatten till en krämig pasta.


2. Gnugga in pastan på fläckarna med hjälp av en trasa eller mjuk borste.


3. Låt pastan sitta kvar och verka på madrassen i cirka 60 min.


4. Sopa bort så mycket av pastan du kan och dammsug upp resten.


5. Upprepa igen om det behövs.


6. Vädra gärna bäddmadrassen utomhus om det går.

Bonustips!

Vill du att madrassen inte bara ska bli ren utan även lukta gott? Då kan du blanda i någon droppe eterisk olja i pastan. Välj till exempel lavendel som har en lugnande effekt och kan bidra till lite extra god sömn.

Den här metoden fungerar såklart inte bara på bäddmadrasser. Den går lika bra att använda till att göra rent soffkuddar eller andra textilier som är svåra att tvätta.

Gula svettfläckar på kudden – samma knep!


Det är inte så roligt att bädda sängen med nya rena örngott och lakan när kuddarna ser ut som att de badat i urin. Varför blir kuddarna så där gulfläckiga egentligen? Ja, svaren är att det skapas en hel del svett när vi sover. Det kan också vara så att du omedvetet ligger och dregglar lite i sömnen. Ofta är de gula fläckarna luktfria, men det ser givetvis inte så fräscht ut.

Den goda nyheten är att det går mycket bra att köra din blandning med bikarbonat även på dina gula fläckar på kudden! Gör precis likadant, helt enkelt.

Mensfläckar och blod på madrass


Din blandning med bikarbonat och vatten kommer kunna fungera på alla fläckar, även mens- eller blodfläckar. Däremot kommer du behöva vara ihärdig om det är gamla fläckar du har att göra med.

Det viktigaste tricket är faktiskt att du inte använder för mycket vatten på din fläck, oavsett vilken metod du använder. Dessutom ska det absolut inte vara varmt vatten på mensfläcken, det gör att blodet kan sätta sig ännu mer. Om det blir blött där du skrubbat kan du prova att stryka med ett strykjärn när du är klar, för att undvika vattenfläckar. Se bara till att madrassen tål det.

Galltvål fixar mensfläckarna

Fungerar det inte? Då ska du testa galltvål! Gnugga lite kallt vatten på fläcken, tillsätt galltvål, gnugga igen och upprepa tills fläcken är borta. Föna eller stryk med strykjärn så att det inte blir trista vattenfläckar istället.

Läs mer:

Aldrig mera gråta när du hackar lök: Här är 8 tips som funkar!

Här kommer 5 tips för att minska din stress i vardagen

Så mycket behöver din tonåring sova

Powered by Labrador CMS