Allt i hemmet

Hur blir man av med silverfiskar?
Hur blir man av med silverfiskar?

Hur blir man av med silverfiskar? 8 knep som fungerar

Silverfiskar är ohyra man inte vill ha i hemmet. Allt för föräldrar tipsar om hur man blir av med silverfiskar och delar åtta knep som fungerar.

Visste du att silverfiskar är ett växande problem i svenska hushåll? Det finns silverfiskar i både nyproduktion och i äldre byggnader. Även om det inte är ett "husdjur" man vill ha i sitt hem kan man i alla fall glädja sig med att silverfiskarna är helt ofarliga.

Varför får man silverfiskar?

Silverfiskar trivs bra i varma och fuktiga inomhusmiljöer som kök, badrum och tvättstugan. Silverfiskar "bosätter" sig i miljöer som de trivs i, det vill säga har du ett fuktigt badrum med dålig ventilation är det ett drömläge för silverfiskarna.

Vad lever silverfiskar av?

Silverfiskar lever av stärkelserik föda som papper och tyg. I badrummet kan de leva på avlagringar i avloppet men framförallt stärkelse i form av hudavlagringar, naglar och hår.

Var kommer silverfiskar ifrån?

Även om det är vanligt att se silverfisken runt avlopp så är det inte därifrån de kommer. Silverfiskar kan leta sig in i hemmet på många olika sätt. De kan bland annat följa med via varor och produkter eller följa rörledningar på utsidan av röret och komma in via ventiler. Har du någon gång fått in en silverfisk i hemmet är det stor sannolikhet att den lägger ägg och förökar sig.

Silverfisken trivs allra bäst i badrum men kan även gömma sig under lister och i träspringor där det är mörkt och svalt. De trivs också i köksskåp och skafferier.

Hur bli man av med silverfiskar?

Att bli av med silverfiskar kan kännas omöjligt – men det är det inte. Allt för föräldrar ger dig åtta knep på hur du blir av med silverfiskar i hemmet.

1. Rödcederolja.

Silverfiskar tål inte doften av rödcederolja – spraya längs med lister och trånga utrymmen i samtliga rum i hemmet. För oss människor luktar rödcederolja bara gott!

2. Vädra.

Öppna fönster varje dag för att minska fukten i hemmet.

3. Täta.

Om möjligt; täpp igen och täta springor och sprickor.

4. Håll golvet fritt.

Låt inte kläder, böcker och tidningar ligga på golvet.

5. Dammsug ofta.

Glöm inte att dammsuga längs med listor och springor.

6. Cederträ.

Placera ut doftblock av cederträ samtliga rum.

7. Håll torrt.

Håll badrum och kök torrt, låt det inte samlas fukt.

8. Ättika.

Doppa en tops i ättika och dra längs med luckor och skåp i köket – doften håller borta ohyran.

Visste du att silverfiskar kan överleva utan mat i flera månader? För att bli av med silverfiskar i hemmet behöver man ha tålamod och hålla igång en rutin med de åtta tipsen om hur man blir av med silverfiskar i hemmet.

Artikelbild: Pexels/ Karolina Grabowska

Läs mer:

Miljövänligt sköljmedel – så gör du eget sköljmedel med ättika

Så tvättar du ditt fårskinn – steg för steg

Powered by Labrador CMS