Allt i hemmet

Kokosolja – utmärkt medel mot fästingar
Kokosolja – utmärkt medel mot fästingar

Kokosolja – utmärkt medel mot fästingar

Varmare väder och fästingsäsong är på ingång. Vad är det bästa husmorsknepet för att råda bot på de blodsugande små krypen? Kokosolja såklart! Läs allt du behöver veta här.

Kokosolja har blivit väldigt populärt och kan användas till mycket.

Vår redaktör har använt det som medel mot fästingar på sin hund, med mycket goda resultat!

- Vår labrador hade tidigare fästingar väldigt ofta. Besvärligt såklart. Det kändes inte bra att använda fästinghalsband eftersom det ju faktiskt är giftigt. Men sedan vi började använda kokosolja har hunden varit fästingfri. Så skönt!

Kokosolja mot fästingar – hur funkar det?

Fästingar tycker inte om något som heter laurinsyra. Det är en fettsyra som finns i blandannat kokosolja och bröstmjölk. Faktum är att kokosolja består av laurinsyra till 40-60 procent. Det behöver vara en kallpressad olja där smaken och doften av kokos finns kvar för att det ska fungera – fästingar gillar nämligen inte doften av kokosolja och lukten gör att fästingarna håller sig borta. Om du smörjer in ditt husdjur med kokosolja blir dessutom pälsen alldeles ”hal”, vilket gör att det är svårt för fästingarna att kunna ta sig fram i pälsen.

Såhär gör du ditt eget giftfria fästingmedel

Du behöver:

• Eko kokosolja

Gör såhär:

1. Ta en liten klick kokosolja (ca 1-2 kryddmått beroende på hundens storlek) och gnugga det mellan händerna.

2. Stryk den smälta kokosoljan över hundens päls.

3. Klart!

Upprepa behandlingen 2 gr/vecka.

Prova på dig själv också

Det verkar som att kokosolja kan fungera mot fästingar även på människor. De små blodsugarna kommer inte att vilja krypa på dig eller suga sig fast om du har smörjt in dig med kokosolja.

Varför ett alternativt fästingmedel?

Det finns många anledningar att känna att de vanliga fästinghalsbanden är obehagliga. Det rekommenderas att man inte har långvarig kontakt med hunden (och bör tex inte sova med den när halsbandet är på), barn ska inte vara i närheten av halsbandet och det måste tas av när hunden badar eftersom halsbandet är farligt för vattenlevande organismer. Halsbandet är alldeles för giftigt för katter och andra djur, och rekommenderas därför enbart för hundar. Skälen är alltså många till att vilja hitta alternativ.

Bärnstenshalsband är ett giftfritt alternativ, som kan användas på alla pälsdjur. Det fungerar genom att ladda djurets päls med statisk elektricitet som stöter bort fästingar. Elektriciteten uppstår då bärnstenshalsbandet rör sig mot hundens päls. Man kan också gnida halsbandet mot pälsen så att det är laddat redan innan man sätter på det.

LÄS ÄVEN:

5 saker du gör precis rätt – peppa dig själv i vardagen

7 effektiva tips för att få bort tomatfläckar

Powered by Labrador CMS