Sköljmedel ättika
Sköljmedel ättika

Miljövänligt sköljmedel – så gör du eget sköljmedel med ättika

Att göra eget sköljmedel är superenkelt! Ekovänligt och billigt – kan det bli bättre? Allt för föräldrar förklarar hur du gör eget sköljmedel med ättika.

Ättika har seglat upp som en mirakelprodukt i hemmet. Putsa fönster, rengöra diskmaskinen, rengöra badrummet – ättika fungerar till det mest. Visste du att du kan använda ättika istället för sköljmedel? Det är ett miljövänligt alternativ till vanligt sköljmedel.

Ättika som sköljmedel

Många tycker sköljmedel luktar gott och att det är härligt med mjuka handdukar. Visste du att sköljmedel du köper i butik är en riktigt kemikaliebomb som kan framkalla allergier? Det medel som gör att doften av sköljmedel sitter kvar extra länge är ett hormonstörande ämne som är skadligt för barn. Vanligt sköljmedel förstör även fibrerna i tyget, dina kläder får sämre passform och elasticiteten bryts ner. Dessutom innehåller sköljmedel kemikalier och gifter som förorenar naturen.

Istället för att använda sköljmedel vill vi rekommendera att använda ättika. Ättika är både ett hälsosamt och ekovänligt alternativ till sköljmedel.

När du använder ättika som sköljmedel får du den där mjuka och sköna känslan på dina kläder och handdukar – utan de negativa effekterna på vår hälsa och naturen.

Så använder du ättika som sköljmedel

Det enda du behöver är ättika, vatten och en glasflaska.

Recept på sköljmedel med ättika:

  • 1 dl ättika (24 procent)
  • 4 dl vatten
  • 6-8 droppar eterisk olja (valfritt)

Gör så här:

  • Bland ättika med vatten i en glasflaska.
  • Tillsätt några droppar eterisk olja, exempelvis olja med doft av lavendel eller eukalyptus.
  • När du tvättar häller du i cirka två matskedar av ditt hemmagjorda sköljmedel i sköljmedelsfacket och tvättar som vanligt.

Eteriska oljor och ättika

Det är ingen risk att dina kläder kommer att lukta ättika när de torkar, men om du vill att ditt sköljmedel ska lukta extra gott kan du använda dig av eteriska oljor. Det finns i oljor i många olika dofter att välja mellan. Vår favorit är lavendelolja som får tvätten att dofta magiskt!

Andra fördelar med ättika som sköljmedel

En fördel med att använda ättika som sköljmedel är att det har neutraliserande egenskaper. Har du en kökshandduk som aldrig känns riktigt fräsch? Testa att använda ättika nästa gång du tvättar, då det tar bort dålig lukt.

Ättika håller även tvättmaskinen fräsch. Ättika kan nämligen användas för att avkalkning av tvättmaskinen och rengör maskinen varje gång! Hur bra är inte det?

Artikelbild: Pexels/ Karolina Grabowska

Läs mer:

Så gör du en immunstärkande ingefärsshot

Så tvättar du ditt fårskinn – steg för steg

Så förväller du kantareller

Powered by Labrador CMS