Allt i hemmet

Rengöra fettfilter i fläkt
Rengöra fettfilter i fläkt

Rengöra fläkt- och fettfilter: Komplett guide med olika alternativ

Att rengöra fläkten eller fettfiltret är viktigt ur säkerhetssynpunkt. Här hittar du en komplett guide till hur du rengör filter och kolfilter!

Går det att rengöra fläktfiltret med bikarbonat? Svaret är ja – det fungerar faktiskt med endast bikarbonat + vatten. Men det finns fler sätt och det viktiga är att det görs. Det annars kan finnas risk för att fläkten fungerar sämre och i värsta fall kan det orsaka brand. Här har Allt för föräldrar samlat de bästa tipsen för en ren och säker fläkt.

Olika typer av fläkter kräver olika typer av rengöring

  • Fläkt: Med detta avses alltså fläkten som finns i köket ovanför spisen och oftast ugnen. Den suger bort matos och ånga och det finns i huvudsak två varianter: kolfiberfläkt coh utsugsfläkt.
  • Utsugsfläkt: Denna fläkt suger bort luft och eftersom den sitter ovanför spis och oftast ugn, så dras matoset ut från byggnaden.
  • Kolfiberfläkt: Här sugs luften igenom fläkten men åker sen ut i rummet igen. Här finns både fettfilter och kolfilter. Kolen i kolfiltret behöver bytas med jämna mellanrum och hur du gör står i instruktionsboken - annars hör du med din hyresvärd.
  • Fläktfilter: Här menas oftast fettfiltret men det kan även vara kolfiltret som avses.
  • Fettfilter: Det filter som sitter ytterst på fläkten där fett och damm samlas. Fettfiltret kan vara helt i metall eller vara av polyester och sitta i en ram. Det brukar finnas snabbfästen som gör att fettfiltren enkelt kan tas ur och sättas i igen.

Så hur rengör jag fettfiltret i köksfläkten på bästa sätt?

Börja med att klicka ur filtret eller filterramen ur fläkten och rengör enligt nedan instruktioner. Tänk också på att det är bra att torka rent där fettfiltret sitter och runtomkring så inte fettet fastnar för alltid.

Om du har ett hårt fettfilter helt i metall har du alternativ A, B och C:

Alternativ A: med bikarbonat och Ekotipsets mirakelspray*

1. Lägg filtret i diskhon.

2. Strö bikarbonat över filtret

3. Spraya med ekotipsets mirakelspray*

4. Låt verka några minuter.

5. Skrubba filtret med en borste

6. Skölj med hett vatten.

7. Låt torka innan du sätter tillbaka det

*Ekotipsets mirakelspray: Blanda i en tom sprayflaska: 1 dl ättika 24% eller 2 dl ättikssprit 12% med 5 droppar handdiskmedel och 3-4 dl vatten. Skaka försiktigt.

Alternativ B: med bikarbonat och kokande vatten

1. Använd en kastrull där du får plats med filtret på högkant

2. Koka upp vatten och tillför 2-3 matskedar bikarbonat, lite i taget

3. Stoppa i filtret i kastrullen och låt det koka en liten stund. Gör lika med andra ändan av filtret

4. Skölj sedan filtret i varmt vatten

5. Låt filtret torka innan du sätter det på plats igen.

Har du ingen kastrull kan du lägga filtret i en långpanna och hälla det heta bikarbonatvattenet över. Sen sköljer du när fettet lösts upp och flockat sig

Alternativ C: i diskmaskinen

Diska i diskmaskinens övre korg med den smutsiga ytan nedåtvänd – undvik att ha annan disk i maskinen. Har du fördiskat filtren eller om de inte är så smutsiga, kan du ställa dem så som du ställer tallrikar i nedre korgen och diska med annan disk. Låt filtret torka innan du sätter det på plats igen.

Om du har en ram med polyesterfilter

Då öppnar du ramen och tar ur det mjuka filtret och här kan du välja att byta helt och hållet, dvs köpa ett nytt och sätta i – eller så lägger du det i diskhon i varmt vatten med vanligt handdiskmedel, låter det ligga där i ca 10 minuter och tar sedan upp det och sköjler det noga, låter det torka och sen sätter tillbaka det i filterrammen innna du klickar upp det i fläkten igen.

Varför måste fettfiltret i fläkten rengöras?

Det är viktigt att fettfiltret rengörs för att fortsätta kunna laga mat på ett säkert och tillfredsställande sätt. Är det mycket fett i filtret, kan inte matoset sugas bort och matoset hamnar istället inne i ditt kök och försämrar inomhusmiljön och både du och textilier kan komma att lukta som ett helt gatukök. Det kan också droppa ner fettdroppar på spisen och pär plattan varm kan dessa ta eld. Om det på något sätt brinner på din spis – ex genom att fettdroppar tagit eld eller att du flamberar eller friterar så det blir eld, kan elden ta sig upp i fläktgången och sprida sig i din bostad. Detta är givetvis oerhört farligt och obehagligt.

Hur ofta ska man rengöra filtret?

Det är olika från hushåll till hushåll och beror på hur ofta du lagar mat, och lite vilken slags mat du lagar. Det bästa är om du själv hittar det intervallet som passar just ditt hushåll för att fläkten skall fungera bra, inomhusmiljön vara trivsam och fläkten ska kännas säker att använda. Men allt mellan 1 gång i månaden – 1 gång i halvåret är rimligt.

Lycka till!

MER:

7 effektiva tips att få bort tomatfläckar

Fläckar i sängen? Bästa tipsen för att rengöra bäddmadrassen

Powered by Labrador CMS