Så blir du av med getingar – enkla tipsen för att slippa getingarna i sommar

När solen börjar titta fram börjar svenskarna också röra sig ut i trädgårdarna. Men värmen innebär också att getingarna gör comeback, något som kan irritera en riktigt mycket när man ska avnjuta en härlig fika i trädgården. Här listar vi tips på hur du blir av med getingarna! 

Enkla tips på att bli av med getingar

Nu börjar vi äntligen närma oss Sveriges varma sommarmånader. Under hela den mörka hösten och vintern är det dessa dagar vi sett framför oss: ”tänk när vi får sätta oss i trädgården och fika med saft och bullar”. 

Vad som sällan ingår i den härliga sommaridyllen är de irriterande getingarna som surrar kring kakfaten. 

Sanningen är att getingar är en viktig del av ekosystemet och en av våra viktigaste pollinatörer, och är betydande för vår växterna i vår trädgård – och där får de gärna stanna. Men om det är någonstans vi gärna slipper surret från den envisa insekten är det vid matbordet på uteplatsen eller runtikring huset. 

Här är några enkla tips och husmorsknep för hur du kan hålla getingarna kvar i trädgården och undvika att få dem där du inte vill. 

Getingar är en av våra viktigaste pollinerare.

6 tips för att hålla getingarna borta 

Täck över kött och sötsaker 

Getingar är som sagt skickliga pollinerare och dras därför till sötsaker. De matar dessutom sina larver med animaliskt protein och är därför intresserade av kött såväl som sötsaker. Det kan därför vara bra att alltid täcka över burkar och flaskor som du dricker ur för att undvika att en geting kryper ner i drycken. Det kan även vara smart att täcka över all mat och sötsaker med en duk för att getingarna inte ska komma åt dem. 

Lura getingarna 

Getingar vill inte bygga bo där det redan finns ett annat getingbo. Du kan därför lura de envisa getingarna genom att knyckla ihop en brun papperspåse och hänga upp runt huset  nära taket , antingen på en plats eller på flera. Getingarna kommer tro att den ihopknycklade påsen är ett getingbo och kommer därmed försvinna. 

Kryddnejlika och citrusfrukt 

Som många andra djur och insekter ogillar getingar vissa dofter – en av dessa är kryddnejlika. Ett tips är att hälla kryddnejlika i en delad apelsin eller citron och placera ut på trädgården eller balkongen. Doften kommer få getingarna att avlägsna sig. 

Getingar ogillar vissa dofter och ett husmorsknep är att hälla kryddnejlika i en delad apelsin eller citron och ställa ut i trädgården eller på balkongen

Pepparmint i sprayflaska 

En annan doft som getingar hatar är doften av pepparmint. Blanda 1 matsked pepparmyntsolja med en liter vatten. Fyll blandningen i en sprayflaska och spraya på getingboet. Det kan få getingarna att flytta vidare.

Kaffe eller mynta i en skål 

Kaffe och mynta är också två dofter som inte går hem hos getingarna. Lägg lite mynta i en skål med vatten och placera på bordet så kommer det skrämma bort getingarna. Du kan också testa samma princip med kaffe – placera en skål med kaffepulver på bordet så vipps kommer getingarna förflytta sig. 

Gör en getingfälla 

Om inget av ovanstående funkar för att få bort getingarna är det några riktigt envisa insekter du har att göra med. En sista utväg kan då vara att göra en egen getingfälla. 

Så gör du en getingfälla: 

  1. Skär av översta delen av en petflaska, cirka en tredjedel av flaskan.
  2. Vänd toppen upp och ner och fyll flaskan med någon söt dryck, exempelvis sockerlag.
  3. Getingarna som kommit in i flaskan kommer inte att kunna ta sig upp igen.
Powered by Labrador CMS