Allt i hemmet

Barn–gor–slime

Så här gör du slime – 3 enkla recept med saker du har hemma 

Tjatar dina barn om slime? Den roliga, mjuka och klibbiga massan som kallas slime är faktiskt enkel att göra själv med ingredienser du säkert redan har hemma. Allt för föräldrar berättar hur du gör!

Att göra slime hemma är en lika mysig som kreativ aktivitet. Det passar perfekt för barnen att göra själva eller med hjälp av en förälder under uppsyn. Det finns oändliga varianter på hur du faktiskt gör slime – några mer avancerade än andra. Med hjälp av karamellfärg och glitter kan ditt barn skapa en personlig leksak som underhåller i timmar.

Hur gör man slime hemma? Tre enkla recept

1. Gör slime med schampo och salt

Att göra slime av schampo är en enkel väldigt metod och det går inte att misslyckas. Schampo är en stapelvara hemma, vilket är perfekt när ditt barn har ett akut slime-behov.

Recept - du behöver:

 • schampo

 • salt

 • karamellfärg


Gör så här:

Häll en klick schampo i en skål och blanda i en droppe karamellfärg av önskad kulör. När massan är blandad är det dags att addera salt. Saltet bidrar till den slajmiga konsistensen och du anpassar hur mycket salt som behövs. Sen är ditt slime färdigt och redo att lekas med! Förvara det sedan i en glasburk så håller det längre.

Läs mer: Recept: Play doh utan citronsyra

2. Gör slime med lim, linsvätska och raklödder

Den hemliga ingrediensen för detta recept är linsvätska, eftersom vätskan skapar den perfekta konsistensen.

Recept - du behöver:

 • 1 dl raklödder

 • 1 dl lim

 • linsvätska (adderas vartefter)

 • glitter


Gör så här:

För att göra slime av detta recept ska du blanda raklödder och lim i en skål, sedan tillsätter du några droppar linsvätska och rör om blandningen. När blandningen är klar är det bara att gå loss på glitter i alla möjliga färger. Fortsätt att blanda för att fördela glittret jämt. Voilà! Ditt slime är färdigt.

3. Gör slime med potatismjöl och vatten

När du varken har hobbylim eller linsvätska hemma kan slime gjort på potatismjöl och vatten vara en mer tillgänglig lösning. Att göra slime enligt denna metod involverar dock kastrull och spis, vilket är en mindre barnvänlig metod.

Recept - du behöver:

 • 2 ½ msk potatismjöl

 • 3 dl kallt vatten
 • 1 tsk matolja

 • karamellfärg

Gör slime så här:

Börja med att vispa ihop vattnet med potatismjöl i en bunke och häll över blandningen i en kastrull. Låt det koka upp tills blandningen tjocknar och blir genomskinlig. Häll tillbaka ditt slime i en ny bunke och blanda i olja samt karamellfärg. Vispa ihop ordentligt och jobba upp konsistensen innan du låter blandningen svalna i kylskåp under två timmar. Sen är det fritt fram att leka med ditt slime och glöm inte att det alltid går att addera glitter när du ska göra slime.

Läs mer:

Trolldeg och play doh – recept, tips och trix

Powered by Labrador CMS