Allt i hemmet

Så odlar du ärtskott inomhus – följ denna enkla guide

Ärtgroddar, ärtskott, sockerärtsgroddar och sockerärtskott – kärt barn har många namn. De är goda, nyttiga och superenkla att odla. Här kommer guiden du behöver för att lyckas

Tänk så härlig att oavsett årstid kunna gå och klippa lite färska ärtskott och lägga på frukostmackan – utan att ens behöva gå ut. Planterar du ärtorna i någon snygg behållare är ärtskotten dessutom vackra och trivsamma att ha som krukväxt i fönstret.

Vad kan man använda ärtskott till?

  • Ha som grönt på mackan
  • Göra en god salladsdressing
  • Blanda ner i en matsallad eller i en grönsallad
  • Äta precis som de är eller som tillbehör till en maträtt
  • Steka dem lätt i smör, vitlök och lite salt
  • Garnityr på maten
  • I en grön smothie

För att odla ärtskott behöver du:

  • Någon slags behållare att odla i. Det kan exempelvis vara en ugnsform, en kruka, en plastbytta eller skål.
  • Gula torkade ärtor
  • Jord. Bäst är planteringsjord på påse men kan också fungera med annan jord
  • Vatten
  • Plastfolie – eller ett lock om det tillhör behållaren

Såhär gör du för att plantera ärtorna för att odla ärtskotten:

  • Lägg ca 5 cm jord i den behållare du valt
  • Vattna rikligt så jorden blir blöt
  • Strö ut de torkade ärtorna så dom ligger tätt bredvid varandra men inte på varandra
  • Tryck ner dem i jorden med handflatan – du behöver inte täcka dem med jord
  • Lägg plastfolie över behållaren – eller ett lock om det finns. Tag bort när de grott
  • Ställ din odling ljust - förslagsvis i ett fönster
  • Se till att jorden alltid är fuktig – vattna inte för lite och inte för mycket
  • Vänta...

Dax att skörda ärtskotten – såhär gör du:

  • Ärtskotten är redo att skördas när de är ca 7-8 cm – det kan ta allt från 10 - 20 dagar beroende på hur varmt/kallt det är och hur mycket ljus de får.
  • Klipp ärtskotten ovanför de första bladparen som finns på stjälken – då fortsätter de växa och du kan skörda åtminstone en gång till om ytterligare 10 - 20 dagar
  • Använd de gröna fina ärtskotten på det vis du gillar bäst: äta som de är, i en sallad, på omeletten eller kanske i din smothie?

Lycka till!

Unsplash / Pexels

Powered by Labrador CMS