Lär dig att skala ägg enkelt och snabbt
Lär dig att skala ägg enkelt och snabbt

Skala ägg - utan att skalet fastnar

Läs våra knep för att skala ägg utan att skalet fastnar. Snabbt och lätt kan det gå om du gör det rätt!

Ägg är både gott och nyttigt och är en stor favorit på frukostbordet hos många. Vissa av oss kanske äter ägg till frukost flera dagar i veckan eller varje dag. Även till olika bufféer kan ägg vara populärt, antingen hela eller delade i halvor.

Oavsett när och hur man väljer att äta sina ägg kan det också vara frustrerande att skala äggen utan att de går sönder och halva ägget följer med på köpet. Som tur är finns det många sätt att skala ägg på, och vissa sätt är enklare än andra. Här kommer det några tips olika sätt att skala ägg på ett enkelt och smidigt sätt.

Såhär skalar du ägg för att skalet inte ska fastna

Vår favoritmetod är nummer 7, vilken metod blir din favorit?

1. Knacka med en sked

Denna metod är kanske något som de flesta har testat – nämligen att knacka på skalet med en sked. Här kan man antingen pilla bort skalet med fingrarna eller stoppa in skeden mellan ägget och skalet.

2. Koka ägget med bakpulver

”Bakpulver!?” kanske du tänker. Men bakpulver är ett alkaliskt ämne som höjer pH-värdet hos ägget vilket också gör det enklare att skala. Koka äggen som vanligt men med en tesked bakpulver i vattnet.

3. Rulla mot hård yta

Låt äggen svalna och rulla dem mot en hård yta, exempelvis bordet eller diskbänken, fram och tillbaka tills att skalet lossnat. Hur enkelt som helst!

4. Skala i ett glas eller burk med vatten

Ta ett vanligt dricksglas eller burk och fyll det med lite vatten. Sätt i ett eller flera hårdkokta ägg i glaset eller burken. Använder du ett dricksglas sätt för handen över toppen av glaset och använder du en burk skruva på ett lock. Skaka hårt några sekunder, eller så länge det behövs för skalet att bli mjukt. Skalet ska nu bara kunna dras av.

5. Skala ägget under vatten

Ta en skål och fyll den med vatten. Håll ägget under ytan och skala.

6. Koka inte ägget för länge

Om ägget får koka för länge finns risken att skalet spricker i massor av bitar och inte lossnar så enkelt. Prova dig fram vad du tycker är lagom koktid.

7. Koka ägget med en citronskiva eller två

Det här är vårt favorittips. Lägg en bit citron i det kokande vattnet med äggen och det är SÅ mycket lättare att skala!

Lycka till!

LÄS MER VARDAGSTIPS

Vad man kan använda istället för ströbröd

Vad man kan använda istället för bakplåtspapper

Powered by Labrador CMS