Allt i hemmet

Tvättguide – så tvättar du dina jeans på RÄTT sätt

Om du tar hand om dina jeans på rätt sätt kan de hålla i flera flera år. Läs vår enkla tvättguide här!

Jeans är ett av våra mest populära plagg, både för vuxna och barn. Men hur ska man egentligen tvätta dem för att se till att de håller länge? Här är Allt för föräldrars tvättguide!

Tänk på det här när du ska tvätta jeans

Det finns lite grejer att ha koll på när du ska tvätta dina jeans:

1. För att få färgen på jeansen att hålla länge

Som du säkert har märkt så kan nya jeans "torrfälla". Det betyder att färgen på jeansen kan färga av sig på ljusa textilier, till exempel soffor. Första gången jeansen ska tvättas bör de tvättas separat för att inte riskera färga av sig på andra plagg. Efter första tvätten ska de tvättas med liknande färger och de ska ALLTID vändas ut och in för att behålla färgen.

2. Använd rätt tvättmedel på jeansen

Vad du använder för tvättmedel kommer påverka hur mycket färgen slits och även passformen. För att inte bleka färgade jeans bör de tvättas med parfymfri kulörtvätt och vita jeans ska tvättas med ett milt tvättmedel. När du tvättar svarta jeans bör du tänka på att inte använda tvättmedel med blekningsmedel.

3. Så undviker du slitage på jeansen

Innan du stoppar in dem i tvättmaskinen bör du dra upp dragkedjan och knäppa knapparna så att de inte slits. Något som sliter otroligt mycket är sköljmedel, så undvik det!

4. Så behåller du jeansens passform

Om de inte är riktigt smutsiga så ska du tvätta jeansen i låg temperatur (30°C) och aldrig, aldrig torktumla dem. Vi är vana att tvätta våra kläder efter vi använt dem men så länge jeansen inte är smutsiga så behöver de inte tvättas - det kan räcka med att vädra dem. Om man tvättar dem ofta kommer de tappa passform och bli slitna snabbare.

Tvätta jeans i tvättmaskin – checklista

  • Vänd jeansen ut och in
  • Dra upp dragkedjan och knäpp knapparna
  • Fyll inte tvättmaskinen till max
  • Tvätta jeansen med liknande färger
  • Använd parfymfri kulörtvätt
  • Undvik sköljmedel
  • Tvätta jeansen i låg temperatur (30°C)
  • Torktumla dem inte
  • Vänd tillbaka dem till rätt håll
  • Låt jeansen dropptorka

Bada med jeansen på? – Jo, det är sant!

Har du ett par jeans som sitter som en smäck? Då vill du nog verkligen behålla passformen. Det kanske låter konstigt, men det bästa tipset då är att ta ett (obekvämt) bad. Tappa upp ljummet vatten i badkaret och ha i lite tvål eller såpa.

Det du kan göra om badidén känns lite väl överdriven är att tvätta jeansen som vanligt och när de är nytvättade och lite blöta kan du dra på dig dem, böja på benen och sätta dig på huk. Då får du ungefär samma effekt och de kommer formar sig efter dina ben och lättare behålla passformen.

Stoppa jeans i frysen – hur kan det hjälpa?

Jeans ska som sagt tvättas så sällan som möjligt. Om du vill undvika att tvätta dem i tvättmaskin men ändå fräscha upp dem kan du lägga dem i frysen över natten. Kylan ger jeansen är fräsch och krispig känsla samtidigt som det ska döda bakterier. Det är dessutom lättare att ta bort fläckar om du haft dem i frysen.

Läs mer:

5 lifehacks som räddar din vardag

Powered by Labrador CMS