Allt i hemmet

Undvik “swimmer’s ear” – så rengör du AirPods

Hörlurar kräver ett visst underhåll. Vi gissar att du, precis som vi, gör rent dina lurar allt för sällan. Det ska det bli ändring på nu! Så här enkelt kan du rengöra AirPods!

Stänga ute allt ljud runt omkring. Kunna ha möte, sova, lyssna ikapp din favoritpod eller bara för att få vara lite själv en stund. Anledningarna till att man stoppar in hörlurarna i öronen är många. Men hur ofta gör vi rent våra hörlurar egentligen?

Så dåligt är faktiskt smutsiga AirPods

Vi skulle nog undvika att titta på våra hörlurar med ett förstoringsglas… Öronvax, svett och smuts fastnar lätt och bosätter sig gärna både på själva hörlurarna och i fodralet.

Smutsiga hörlurar är kanske inte livshotande – men det finns faktiskt en del bakterier och svampar som kan orsaka yttre öroninfektioner när dessa bakterier finns på öronsnäckorna som vi så lätt stoppar in i örat. Swimmer’s ear är en sådan infektion som kan orsakas av hörlurar.

En annan anledning till att man vill hålla sina hörlurar rena och fräscha är såklart för att smutsen kan påverka ljudet och hela upplevelsen negativt.

Rengör dina AirPods med saker du har hemma

Det behöver inte vara krångligt att rengöra hörlurarna. De mesta vi tipsar om har du säkert hemma!

  • Mikrofiberduk
  • Bomullstops
  • Tandpetare
  • Häftmassa
  • Rengöringssprit
  • Desinfektionstrasa

Tänk på det här innan du börjar rengöra dina hörlurar

Det är bra att rengöra hörlurarna regelbundet, men du måste vara försiktig så att du inte råkar skada dem under tiden.

Öronsnäckorna är den mest känsliga delen av hörlurarna. Om du trycker för hårt på högtalarnätet kan det få motsatt effekt och du skjuter smutsen djupare. Om du har otur kan du även förstöra själva högtalarnätet.

Var försiktig så att det inte kommer in någon vätska i öppningarna eller laddningsportarna.

Enkla knepen för hur du rengör dina AirPods

1. Använd en mjuk, torr och luddfri trasa, förslagsvis en mikrofiberduk, för att rengöra utsidan av dina hörlurar och fodralet. OBS! Glöm inte bort sensorerna på hörlurarnas sidor.

2. Om du har smuts som är lite svårare att få bort kan du fukta trasan lite lätt med vatten och försöka igen.

3. Du kan även rengöra utsidan med hjälp en desinfektionstrasa eller fukta din trasa med alkohol/rengöringssprit för en polerande känsla.

4. Nu är det dags att rengöra högtalarnätet. Eftersom denna del är den mest känsliga delen kan du börja med att använda dig av en bomullstops. Om det inte funkar kan du försöka skrapa ut smutsen med hjälp av en tandpetare.

5. Om du är orolig över att trycka för hårt kan du lägga den vattenfuktade trasan över området du vill göra rent och skrapa bort smutsen med tandpetaren.

6. Om du inte tycker att dem är rena nog nu kan du även använda häftmassa - jo, det är sant! Värm upp häftmassan i handen och pressa sedan snabbt mot högtalarnätet. Gör om det tills att du har fått bort allt och känner dig nöjd.

7. Nu behöver du inte längre skämmas över att ta fram dina lurar. Njut av ditt nya (gamla) ljud!

Läs mer:

Så blir du kvitt myrorna inomhus – kök, badrum och skafferi

Fläckar i sängen? Bästa tipsen att tvätta din bäddmadrass

Aldrig mer gråta när du hackar lök – 8 tips som funkar

Powered by Labrador CMS