10 saker du inte bör säga till dina barn

10 saker du inte bör säga till dina barn

Visst vi fattar, i stressade situationer kan en och annan groda hoppa ur munnen, och det är helt okej. Ingen är en superförälder, men ibland kan det faktiskt vara bra att tänka efter en extra gång. 

Här kommer 10 saker du inte bör säga till ditt barn - stressad eller ej! 

 

”Jag kan göra det istället”

Det är naturligt att ta kontroll över barnens projekt, men då får de aldrig chans att lära sig. Var deras stöd istället för att ta över helt när barnet vill ge upp.

 

”Gråt inte”

Barnen ska inte känna att de inte kan uttrycka sina känslor, utan tvärtom uppmuntras till att delge hur de mår. Att lära dem att det är fel att gråta – det är fel!

 

”Varför är du inte mer som XX?”

Det finns inget så hemskt som är bli jämförd med ett syskon eller någon annan i ens närhet. Varje barn är självklart lika unikt och så ska de förbli!

 

”Ska du verkligen äta det där?”

Att prata med barn om matvanor görs inte bäst genom att vara dömande. Tänk själv om någon hade sagt så till dig? Fruktansvärt!

 

”Vänta tills XX får höra om det här!”

Två saker är fel med det här uttrycket: det första är att det får det att låta som om de kommer bli rejält straffade senare, och nummer två som om du själv inte har kontroll över situationen. Att köra med hot får bara barnet att känna sig otryggt och är dåligt i längden. 

 

”Jag lovar"

Istället för att dra en vit lögn som sedan får barnen att gå och förvänta sig något, säg ”jag ska försöka att…”, så blir besvikelsen inte LIKA stor.

 

"XX är dum”

Om du inte vill att ditt barn ska gå runt att kalla sina förskolekompisar och lärare dumma, bör du inte använda det ordet själv. Enkelt.

 

”Det där är inget att vara rädd för”

Barnet kommer med största säkerhet inte bli mindre rädd för att du förminskar deras känslor. Prata istället om vad det är som får hen att känna sig rädd.

 

”För att jag säger det!”

Denna gamla klyscha har inget barn någonsin köpt. Får de ingen förklaring, funkar inte någon tillsägelse över huvud taget.

 

”Håll tyst!”

För att det är elakt och oförskämt.

 

LÄS ÄVEN: Barn märker visst hur vuxna förändras vid alkoholintag

 

Artikeln är inspierad av denna från Popsugar Moms

Artikelbild: Unsplash