Förlossning

10 tips inför förlossningen – det här ska du som partner göra

10 tips inför förlossningen – det här ska du som partner göra

Det är inte lätt att veta vad man, som partner, har för roll under en förlossning. Faktum är att din roll är viktigare än vad du tror. Här listar vi 10 tips på vad du som partner kan göra inför och under förlossningen.

Under graviditeten kan det vara svårt att förstå att det verkligen ska komma en bebis, inte minst för dig som partner som inte är gravid. På mammasidan kan du läsa om det mesta som har med graviditet och förlossning att göra, så när förlossningen väl kommer vet du hur det går till och vad som förväntas av dig – som partner och stödperson.

10 tips till dig som partner – inför förlossningen

1. Kom förberedd

Att förbereda sig på förlossningen är A och O. Vet du vilka förlossningens olika faser är och vilka smärtlindringsmetoder som finns? Om du inte har koll på skillnaden mellan lustgas och sterila kvaddlar är det hög tid att ta reda på det – här kan du exempelvis läsa om de smärtlindringsmetoder som finns.

Läs mer: Förlossningen steg för steg – från latensfasen till bebis

2. Var beredd på att det tar lång tid

Många tänker på en förlossning som något som är väldigt dramatiskt, men faktum är att det till och med kan bli lite långtråkigt emellanåt. Det tar tid att föda barn och ta sig igenom förlossningens olika faser och du kommer behöva finnas där för din födande partner hela vägen.

3. Var trygg och visa ditt stöd

Det gör ont att föda barn och även om det finns bra smärtlindring så kan den som föder drabbas av panik och reagera på sätt som inte går att förutse. Därför är det viktigt att du som partner håller dig lugn och närvarande i stunden. Var den trygga punkten som den födande behöver och visa ditt stöd.

4. Våga fråga

Mycket kan hända inne på ett förlossningsrum. Om något händer som du inte förstår – våga fråga. Barnmorskan och undersköterskan svarar gärna. Det kan ju också vara så att din födande partner inte förstår men inte kan fråga just i stunden, då hjälper det henne om du frågar.

5. Håll koll på värkarna

Lär dig hålla koll på värkarna på monitorn. Den födande är – om inte hela tiden så iallafall med jämna mellanrum, uppkopplad till en CTG-maskin. Den mäter bebisens hjärtljud men även värkarna. Så lär dig hålla koll på siffrorna, be personalen förklara. Då kan du stötta under värkarna genom att förklara att värken är på väg, när den är på toppen och när den börjar klinga av.

6. För din partners talan – när hon inte kan

Det är bra om ni tillsammans har gått igenom förlossningsbrevet och hur din födande partner vill att förlossningen ska vara. Vilken typ av smärtlindring som hon vill ha och hur hon önskar föda. Om det sedan uppstår en situation där hon inte kan tala för sig själv – då vet du hur hon vill ha det.

Läs mer: 10 saker att packa ner i BB-väskan

7. Agera fotograf

Ta foton! Av allt, hela tiden! Ni kommer inte ångra att ni har för mycket bilder från förlossningen – däremot kommer ni ångra att ni inte tog fler eller ens tog några om ni inte gjorde det. Så fota på och fota ALLT.

8. Det kommer bli kladdigt

Att föda barn är kladdigt. Det innebär diverse kroppsvätskor och kladd och det är helt naturligt och normalt.

9. Klaga inte

Okej, det här kan vara en av de absolut viktigaste punkterna. Du får inte – under några som helst omständigheter, klaga. Inte på att det tar lång tid, inte på att du är hungrig och verkligen inte på att du har ont någonstans. Ja du kanske har ont i handen eller kramp i armen efter att ha masserat eller tryckt händerna mot rygglsutet som smärtlindring. Men säg inte det. För hur ont du än har, så har hon mer ont. Mycket mer ont.

10. Gör något speciellt för henne efteråt

När bebisen är ute och ni njuter i er bubbla så kommer ni båda vara höga på kärlek och sömndepriverade. Det enda ni vill göra är att titta på er bebis, prata om er bebis och sova såklart. Men ta tillfället och gör något speciellt för den nyblivna mamman. Fyll kylen med mat hon längtat efter och älskar, köp blommor eller varför inte en fin present?

Läs mer: Gravid – förkortningar att känna till under graviditeten

Arikelbild: nd3000/Envato Elements

Powered by Labrador CMS