11 saker att göra med barnen under påsklovet

11 saker att göra med barnen under påsklovet

Påsken närmar sig med stormsteg och det innebär en hel del röda dagar med långledigt då många brukar åka iväg till andra orter eller till sitt landstället. Istället för att åka iväg under påsklovet finns det många saker man kan göra hemma med barnen. Nedan listar vi olika saker ni kan göra hemma!

 

1. Gå på äggjakt

Anordna en äggjakt för familjen! För att bygga upp stämningen och göra äggletandet ännu roligare kan du berätta om påskharen i förväg och även göra en karta som barnen får följa. Antingen kan äggletandet vara inomhus eller utomhus beroende på vad vädret tillåter.

 

2. Vårstäda

Under påsklovet är det ett perfekt tillfälle att rensa ur hemma och även sysselsätta barnen med att hjälpa till. Passa på att ta fram vårkläderna och lägga undan vinterkläderna. I samma veva kan ni även rensa ur kläder som blivit för små. Utomhus kan ni ta fram grillen, uteleksaker och möbler. Fira med att grila efteråt!

 

3. Påskpyssla!

Vad är inte mysigare och roligare under påsken än att påskpyssla tillsammans? Ta fram pyssellådan och låt barnen vara kreativa med alltifrån målarfärg, pennor, pärlor och papper. Gör egna påskkort eller teckningar och skicka till era nära och kära. Istället för att köpa nya saker till pysslet kan ni använda saker ni redan har hemma, såsom toalettrullar och mjölkkartonger.

Foto: Dmytro Vietrov/Shutterstock.com

LÄS ÄVEN: 11 tips på söta påskpyssel för hela familjen

 

4. Påskpynta och läs på om påsken

Pynta hemmet med det ni har påskpysslat och ta fram annat pynt ni har sedan tidigare för att dekorera med. För en extra påskkänsla kan ni läsa om varför vi firar påsk tillsammans och lära barnen något nytt!

 

5. Ta tillvara på vädret!

Nu när solen kikar fram allt mer och mer är det ett perfekt tillfälle att antingen promenera till närmsta lekpark eller åka till skogen. I skogen kan ni leta efter kottar och stenar till påskpysslet eller grenar som ni kan använda som påskris. Ni kan även spela kubb, rita med gatukritor, cykla eller göra en egen femkamp med uteleksaker ni har hemma.

 

6. Gör eget påskgodis

Istället för att köpa påskgodis kan du och barnen göra eget påskgodis hemma! Till exempel kan ni göra egna sura remmar, rocky road eller godisklubbor.

Foto: Anastasia_Panait/Shutterstock.com

7. Vårbingo

Gör ett eget vårbingo åt barnen där de ska leta efter vårtecken! Det kan vara alltifrån att hitta tussilago, vitsippor eller blåsippor till fjärilar.

 

8. Åk iväg på utflykt i området

Istället för att besöka samma lekpark i sitt område kan ni försöka hitta en annan lekpark att besöka med barnen och utforska andra områden. Åk till exempel till en fotbollsplan för att spela fotboll tillsammans eller till sjön för att fiska och mata änderna. Ta med picknick ifall att barnen skulle bli hungriga.

 

9. Odla och så frön!

Passa på att så eller plantera under påsklovet tillsammans och se hur fröna växer under resten av våren. För en extra påskkänsla kan ni odla krasse i äggskal.

Foto: Arina P Habbich/Shutterstock.com

10. Videosamtal

Nu när många är hemma är det ett perfekt tillfälle att höra av sig till nära och kära med videosamtal.

 

11. Tipspromenad eller geocaching

Det är lätt att det blir en del stillasittande aktiviteter när man är hemma hela dagarna. Gör en egen liten tipspromenad på tomten eller i närområdet med frågor som barnen kan följa och svara på. Med appen geocaching kan både du och barnen leta efter skatter som finns nära ert hem.

Foto: gpointstudio/Shutterstock.com

LÄS ÄVEN: Roliga lekar för barn mellan 6-10 år