15 saker du kanske inte visste om tvillingar

15 saker du kanske inte visste om tvillingar

Tvillingfödslar är något som intresserar många eftersom det är relativt ovanligt. Vi vet mycket om tvillingar redan, men än finns det saker att lära. Här är 15 saker du kanske inte redan visste om tvillingar.

 

1. Kan ha olika biologiska föräldrar

Detta är väldigt ovanligt och händer ungefär en gång på en miljon, men det är faktiskt möjligt att tvåäggstvillingar kan ha olika biologiska föräldrar. Ett sådant fall är Mia Washington som fick tvillingar år 2009. Hennes ägg blev befruktade av två olika män under loppet av en månad och resulterade i tvillingar nio månader senare.

 

2. Djur ser skillnad på tvillingar

Vissa enäggstvillingar är så lika varandra att det knappt går att se någon skillnad på dem, och en del kan till och med lura sina föräldrar om vem som är vem. Men frågan är, kan djur se skillnad på tvillingar? Det testades genom att hundar skulle se skillnad på ett tvillingpar, och det visade sig att de kunde skilja dem åt genom doft.

 

3. Likheter trots allt

Tvillingparet Jim och Jim skildes åt vid fyra veckor ålder då de adopterades av olika familjer. Flera år senare träffad de och då visade det sig att båda hade en hund med namnet Toy, de körde samma bil, hade samma favoritöl och rökte samma cigaretter.

 

4. Mammorna lever längre

I en studie som genomfördes av The Royal Society visade det sig att mammor till tvillingar lever längre eftersom de ofta har en mer aktiv och hälsosam livsstil. Vissa forskare hävdar också att de kvinnor som får tvillingar tenderar att ge ifrån sig dubbla mängder gener.


5. Längden på mamman

Förutom att mammor till tvillingar ofta lever längre så visar en undersökning från Long Island Jewish Medical Center att det är vanligare att tvillingmammor är långa, eftersom långa kvinnor producerar mer IGF som är ett särskilt protein.

 

6. Mer mjölkprodukter

Kvinnor som äter mycket mejeriprodukter har ökad chans att föda tvillingar, närmare bestämt fem gånger högre chans. Det visar en rapport från Journal of Reproductive Medicine.

 

7. Bandet i livmodern

Redan 14 veckor in i graviditeten har man upptäckt att tvillingar närmar sig varandra i livmodern. Vid 18 veckor brukar de till och med ha fysisk kontakt.LÄS ÄVEN: Jonna var gravid med tvillingar i samma månad som Beyoncé - efterliknar stjärnans bilder

 

8. Reflexer

I livmodern vänder sig cirka 25% av alla identiska tvillingar mot varandra. Det gör att många utvecklar speglade reflexer, till exempel att en tvilling är vänsterhänt och den andra är högerhänt. Det händer även att födelsemärken kan hamna på identiska ställen, men på motsatt sida.

 

9. Siamesiska tvillingar

Det finns fall där siamesiska tvillingar hör varandras röster och kan se genom varandras ögon. Detta otroligt ovanliga fenomenet händer om thalamus, den del av hjärnan som skickar fysiska känslor och motorfunktioner till hjärnbarken, är sammanfogad.

 

10. Olika antal tvillingar i olika världsdelar

I Afrika är cirka 28 av 1000 födslar tvillingfödslar, medan motsvarande siffra i Europa och Sydamerika är cirka 8 tvillingfödslar.

 

11. Skillnad jämfört med 30 år sedan

Idag är chansen att få tvillingar högre än för 30 år sedan. Anledningen sägs vara att fler kvinnor väljer att få barn senare i livet, och då är det vanligare att få tvillingar.

 

12. Kommunicerar med varandra

Omkring 40% av spädbarnstvillingar kommunicerar med varandra på ett eget språk innan de lär sig prata.

 

13. Genomsnittlig vikt

Den genomsnittliga vikten på identiska tvillingar brukar vara omkring 900-1100 gram.

 

14. Födelseveckor

Tvillingar brukar födas lite tidigare än i vecka 40, de flesta föds mellan vecka 36-37.

 

15. Rekordfödsel

De flesta antalet barn som föddes samtidigt från samma mamma är åtta, vilket alltså gör syskonen till åttlingar. Det finns två grupper åttlingar där alla överlevt, en i Texas 1998 och en i Kalifornien 209.

 

LÄS ÄVEN: 3 tecken som tyder på att du väntar tvillingar

 

Foto: Bbernard / Shutterstock