Barn

Saker vi önskat vi vetat innan och efter vi fick barn förälder bebis

18 saker vi önskat att vi vetat innan vi fick barn – från graviditet till bebis

Att få barn är bland det absolut största de flesta är med om i livet, och det är på många sätt helt underbart. Däremot pratas och skrivs det mest om den där rosaskimrande delen av att bli förälder, även om det även finns en annan sida av det också. Här är 18 saker vi önskar att vi vetat innan vi fick barn – både innan och efter graviditeten och förlossningen.

Graviditet och förlossning

Tips innan barnet kommer: matlagning kommer i andra hand

Den första tiden kommer du och din partner förmodligen inte orka, eller vilja, ta dig tid till att laga mat till er själva varje dag. Ett tips är därför att laga matlådor i förväg, innan bebisen kommer, och lägga i frysen. Då har ni bra mat att äta, som går snabbt att värma på.

Förberedelser inför förlossningen – med partnern

Både innan, under och efter förlossningen är den födande i fokus, vilket inte är så konstigt eftersom hon genomför själva förlossningsarbetet. Men de allra flesta är två om att få barn, och även den andra parten bör förberedas inför detta – och det allra bästa är att förbereda sig tillsammans. Prata ihop er om förlossningen. Hur vill ni ha det, hur stöttar ni varandra bäst, vad är ni båda som mest rädda för?

Alla förlossningar skiljer sig åt

Det finns inte bara två typer av förlossningar, vaginal och kejsarsnitt, utan det finns lika många olika typer av förlossningar som det finns människor som fött barn. Ingen förlossning är den andra lik. För att få en bild av olika typer av förlossningar kan du till exempel läsa olika förlossningsberättelser.

Ha en plan B

Du och din partner kanske har en perfekt plan för hur ni ska göra när vattnet går, vem ni ska ringa, vem som ska ta barnen, hur ni åker till BB osv. Men vad händer om det inte blir som ni tänkt? Att förlossningen kanske sätter igång några veckor tidigare hos svärmor 20 mil hemifrån, eller om din partner ligger hemma och är magsjuk när förlossningen drar igång. Även om man inte behöver förbereda för det värsta, och för alla möjliga scenarier, kan det vara bra att åtminstone ha en plan B. Prata med din partner om hur ni agerar om något inte blir som tänkt – och ha då i åtanke att när det väl kommer till kritan är det absolut viktigaste att du och bebis mår bra.

Glöm inte att alla förlossningar räknas

Oavsett om du föder med planerat kejsarsnitt, akut kejsarsnitt eller vaginalt så är din förlossning lika mycket värd och lika viktig som någon annans. Låt ingen få dig att tro något annat!

Du behöver inte alla prylar

Listorna är många på saker som man måste ha som nybliven förälder, men ta det lugnt – du behöver inte alls allt det där. Med lite bebiskläder, blöjor, en bärsjal och en barnvagn kommer du långt i början. Sen kan ni köpa på er mer saker under tiden.

LÄS ÄVEN: Sanningen om livet efter förlossningen - mammorna visar upp verkligheten

När barnet kommit

Kärleken till barnet

Vi läser ofta om hur stark kärleken är till barnet direkt när det kommer, men för många kommer faktiskt inte den där kärleken direkt. Gör den inte det kan man som nybliven förälder känna sig dålig, känslokall och annorlunda, men faktum är att det inte är ovanligt. För vissa är det nya barnet bara en ny människa, som man måste lära känna för att kunna älska. Bli därför inte rädd om du inte känner kärleken direkt, den kommer växa fram. Låt det ta tid. Har du fött prematurt och inte får ha bebisen hos dig den första tiden kan det ta ännu längre tid att känna kärleken.

Amningen

Att amma är inte något som kommer naturligt för alla, utan det kan krävas lite träning – och det är helt normalt. Försök att inte stressa upp dig över amningen. Kommer den inte igång finns det hjälp att få via Amningshjälpen. Men tänk på att det går bra att flaska ditt barn också, det är närheten till dig som är viktigast. Får du igång amningen kan det vara bra att vara förberedd på att det kan göra ont. Smörj bröstvårtorna med bröstvårskräm eller använd en amningsnapp.

Symptom efter att barnet kommit

Det är lätt att tro att jobbiga symptom som värkar, inkontinens eller svullna fötter kommer vara ett minne blott när barnet väl har kommit, men så är det inte alltid. Många kvinnor går upp en skostorlek efter graviditeten, har svårt att hålla tätt långt efter graviditeten (glöm inte att knipa!), och det är inte heller ovanligt att ha eftervärkar flera veckor efter förlossningen vilka kommer av att livmodern drar ihop sig igen. Många blir även chockade av att de blöder rikligt efter förlossningen, men inte det är ovanligt. Var inte rädd för att prata om dessa saker med vänner eller familj som också fått barn – de kommer säkert ha varit med om samma sak.

Tredje dagen

Tre dagar efter förlossningen får många nyblivna föräldrar ett stort hormonpåslag och många känslor kommer på en och samma gång. Dagen blir som en känslomässig berg- och dalbana, men kom ihåg att det går över. Detta brukar kallas baby blues, men brukar gå över inom två veckor. Håller det däremot i sig längre kan du ha drabbats av en förlossningsdepression, vilket inte är helt ovanligt. Var inte rädd för att ta hjälp.

LÄS ÄVEN: Kroppen efter förlossningen - symptomen vi inte pratar om

Tio dagar går fort

De tio föräldradagar som din partner får i början kommer att gå väldigt fort. Om ni har möjlighet kan det vara ett tips att ta fler gemensamma dagar i början.

Ställ inga krav

Den första tiden bör du och din partner bara vara och ta er tid att lära känna det nya livet. Ställ inga krav på att släkt och vänner ”måste” komma över tidigt, att ni måste bjuda på mat när ni får gäster eller liknande. Får ni besök är ett tips att be dem ta med något att äta, så slipper ni tänka på det.

Det kan ta tid för kroppen att återställas

Många tror att kroppen går tillbaka till hur den såg ut innan graviditeten ganska snabbt efter förlossningen, för det är ju det vi oftast ser i media. Det vanligaste är dock att det tar tid för kroppen att återställas, och för vissa blir den aldrig som innan. Underlivet kan även det förändras, och många tipsar om att fota sig ”där nere” innan förlossningen, så att man sedan kan jämföra hur det ser ut efteråt.

Alla barn är olika – och det är även alla föräldrar

Jämför inte ditt barn med barn i din omgivning, för alla är olika och utvecklas i olika takt. Det samma gäller dig själv som förälder – det finns ingen som är precis som du. Du vet bäst vad som passar ditt barn och dig, så lita på din magkänsla.

LÄS ÄVEN: Knipövningar - så gör du

Ingenting varar för evigt

När du drar en fullpackad barnvagn vart du än ska, eller när du har din bebis klistrad mot dig hela dagen kan det kännas som om det är såhär livet kommer vara nu – för alltid. Men så är det inte. Allting har sin tid, både de jobbigaste stunderna och de mysigaste. Så njut av de fina stunderna med barnen, och de jobbiga stunderna kan du tänka ”this too shall pass” om.

Jämställt föräldraskap

Vill du ha en jämställd relation med din partner är det bra att vara uppmärksam på om ni faller in i traditionella könsroller i er relation. Det är nämligen väldigt enkelt att göra det när man får barn.

Råd längst hela vägen

Alla dina känslor är okej

Oavsett om du känner dig rädd, ledsen, orolig, glad, kärleksfull, arg eller lugn så är dina känslor alltid okej. Lyssna inte på de som försöker förminska dina känslor!

Viktigast av allt – lita på dig själv och på din kropp

Ingen känner dig själv så bra som du gör, och du vet även vad som är bäst för just dina barn och din familj. Lita på dig själv och lyssna inte på vad ”alla andra” säger. Kan du vara trygg i det kommer allting annat att ordna sig.

LÄS ÄVEN: Myter om mens - har du koll på dessa sex?

Foto: Shutterstock

Powered by Labrador CMS